Intervju

Nola:

Nola: "Postali smo jedno tijelo"

Za Nolu, 2020. je godina suradnje. Otkrili su nam to Gabi i Marijan u intervjuu u kojem smo poželjeli saznati nešto više o njihovom aktualnom singlu, pjesmi „Lijepa si danas“, koja je nastala u suradnji s Cubismom i Jazz orkestrom HRT-a. Kako provode dane u karanteni, rade li na novom materijalu te što se toga promijenilo u dvadeset i sedam godina karijere, saznajte u nastavku.

Kako Nola krati dane u karanteni?
Gabi
: Dani nam prolaze prebrzo, a to znači da imamo dovoljno dnevnih obaveza koje nam ispune vrijeme. Mi ni prije ove karantene i izolacije nismo odlazili na radno mjesto negdje izvan kuće, nego smo puno posla obavljali od doma, pa nam ova situacija nije nova. Djeca su sada doma cijelo vrijeme, škola i fakultet se prate od doma pa nam je to novost u koju se povremeno uključujemo, uglavnom mlađem sinu i to po potrebi. U početku je trebalo savladati i pohvatati sve smjernice i platforme za učenje, međutim u zadnje vrijeme sve radi sam i to je po našem mišljenju dobra stvar ove škole od doma. Djeca su, barem se nadam usvojila puno novih digitalnih znanja. Jedan dio Nole, muški dio hehe, prebacio se na brigu oko lavande. Lavandu uzgajamo već 15 godina, no zadnjih godina u proljeće kad joj treba malo više njege i brige, nije bilo pretjerano puno vremena za to. Covid 19 stvorio je sad slobodno vrijeme za lavandu. Pjevamo i sviramo kad nas je volja. Doma. Za sad.
 

Jeste li za ovo kratko vrijeme dobili određeni nalet inspiracije, je li nastala neka nova pjesma?
Marijan
: Dugo godina živim od naleta inspiracija i novih pjesama. Novonastala situacija probudila je primarne instinkte preživljavanja. Inspirirala me je da potražim ozbiljan i prihvatljiv način preživljavanja za moju obitelj jer od svirke i glazbene inspiracije se nećemo najesti. Vrijeme je odlično za mlade umjetnike da si uzmu neometano vrijeme za razgovor s muzama. Zahvaljujući obiteljskoj podršci, ja tako živim već dulje vrijeme, pa i sad.
 

Nedostaje li vam publika? Kojeg se koncerta posebno prisjećate ovih dana?
Gabi: Nedostaje mi neobavezno sretanje ljudi, bilo gdje i bilo kad i to bez odstojanja. Nedostaje mi i publika i bezbrižnost u komunikaciji, zajedničkom pjevanju, smijehu, druženju… Imam ponekad osjećaj da ova situacija traje već godinama, a zapravo nam se život promijenio prije nepuna tri mjeseca.
Marijan: Naravno da nedostaje. Zato i nemam veliku želju išta raditi s glazbom, jer nema perspektive da stvoreno imamo kome uživo prenijeti. "Najvažniji koncert karijere" bio je "Rock za Danijela" u Salima na Dugom Otoku 1994. godine, kada smo kao totalno anonimni bend iz Pule raspametili tisuće posjetitelja. Nakon toga je Noli krenulo i kotrlja se do danas. S posebnom emocijom sjećamo se i obljetničkog koncerta "25" u pulskom kazalištu.
 

 

Kako je došlo do suradnje s Cubismom i pjesme "Lijepa si danas"?
Marijan:
Napisao sam pjesmu, slagao skicu i ubacio sampleove udaraljki. Odmah mi je pao na pamet Hrvoje Rupčić i Cubismo. Nazvao sam i poslao demo. Odgovor je bio nevjerojatan: "Pjesma nam se sviđa. Trenutno snimamo album u suradnji s Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Miron Hauser će napraviti aranžman za orkestar, Hrvoje Rupčić i Mario Igrec za Cubismo, Ricardo Luque ima ideju za španjolski dio teksta. Zvat ćemo te kad budemo snimali." WOW - PAF - JUHUHU! Bio sam na snimanju, u Bajsiću, dečki su ra-zva-li-li. Igor Geržina je nadgledao snimanje, Krešimir Tomec pripremio sve za miks. Trebali smo pjesmu uživo izvesti na promociji albuma "Tumbao" u Tvornici i snimiti video spot, ali kao što dobro znate sve je odgođeno. Umjesto toga snimili smo video svatko iz svog doma. Jedva čekamo izvesti pjesmu uživo.
 

Nola je nastala prije dvadeset i sedam godina. Jeste li uopće mogli zamisliti da ćete se ovako dugo održati?
Gabi: Nismo si tada dali rok trajanja, nego smo živjeli, stvarali, padali,  dizali se, dan po dan.
Marijan: Podsvjesno jesmo. Nazvali smo se Nola (što znači djed i baka ili stari roditelji) želeći doživjeti unučad zajedno. Sve smo bliže ostvarenju toga.
 

Koji je cilj ovog glazbenog projekta bio na samom početku karijere, a koji je danas?
Gabi:
Za mene Nola nikad nije bio projekt. Mi to živimo i onda kada to nikoga ne zanima. I onda kad se ljudima sviđa naša pjesma ili spot ali i kad prođe potpuno ispod radara. Nola je sastavni dio naših života već gotovo trideset godina, kroz nju progovaramo o sebi, o drugima, o životu koji nas okružuje. Zahvaljujući Noli upoznali smo bezbroj novih ljudi, gradova, mjesta, suradnika, doživjeli trenutke svemirske i neobjašnjive energije na sceni. Uz Nolu i u Noli smo rasli, starili, učili. I još uvijek to radimo. Kad nas više ne bude, ostat će Nola zabilježena u pjesmama. Nola je knjiga koju se još stvara.
Marijan: Upoznali smo se u vrtlogu rata na ovom području '93. godine i tada se "zatvorili" u svoj svijet. Postali smo jedno tijelo. Glazba nikad nije bio projekt, već zajedničko disanje. Muzika nas je spojila, muzika nas hrani i figurativno i doslovno. Muziku živimo, pjesme su o nama i našem (su)životu. Na početku smo zbog neznanja radili instinktivno trčeći prema "uspjehu". Putem smo naučili da je put važan, a ne cilj. Sada više uživamo u procesu i ne očekujemo vijesti o uspjehu. Uspjeh je biti sretan putem. Da li će baš naša pjesma u tom trenutku trebati svijetu nije u našoj moći.
 

 

Što je dobra stvar u glazbenoj industriji, a što loša, koja se promijenila u posljednjih dvadeset i sedam godina?
Marijan:
Dobre namjere često zastrane. Internet i digitalizacija su promijenili pravila igre i donijele sve o čemu smo na početku sanjali. Snimanje u studiju i video spotovi su bili nedostižni i pre, preskupi, a i distribucija pjesme je bila puno sporija. Danas nam je to sve u džepu, skoro. Možemo se snimati i audio i video brzo i jeftino, a djelo podijeliti s cijelim svijetom u sekundi. Imamo pristup svim pjesmama svijeta (i audio i video i tekst i note i...) Koliko je to dobro ili loše? Ne znam. Moj stav je da su se promijenila pravila igre i ako želiš igrati moraš se prilagoditi, ali, moraš znati pravila da bi ih mogao kršiti ili "samo" jednostavno biti mlad i vjerovati svojem instinktu (kao i mi prije 27 godina lol :-)).
 

Što u bližoj budućnosti možemo očekivati od Nole?
Marijan:
Ovu godinu smo nazvali godinom suradnji jer smo pripremili i snimili pjesme u suradnji s dragim prijateljima i vrhunskim glazbenicima. Nismo baš očekivali da će cijeli svijet "stati" i okrenuti se toj ideji hahaha... Pripremali smo i intimni akustični trio za manje sjedeće nastupe, ako se glazbenicima stožer smiluje možda ćemo negdje ipak uspjeti prenijeti našu energiju i time pomoći nekome u "duhovnoj" obnovi.