Intervju

Ja sam autor: Zembo Latifa

photo: Zembo Latifa, credit: Impala Studio

Ja sam autor: Zembo Latifa

Zembo Latifa unazad godinu dana stekao je popularnost među širom publikom, pjesmama poprilično hitoidnog karaktera. Kao autor nove generacije, objasnio nam je svoj kreativni proces i izazove s kojima se susreće.

Kako izgleda Vaš autorski proces, kako nastaju vaše pjesme?
Moj proces stvaranja uvijek izgleda tako da krećem od glazbe pa tek onda pišem tekst na tu glazbu. Tekst obično proizađe iz neke emocije koju ta glazba stvori kod mene. Kada napišem neku okvirnu ideju o čemu bi se pjesma radila, onda izvlačim raznorazne motive koje pretvaram u stihove. Snimanje vokala ponekad radim paralelno dok pišem tekst, a ponekad se vokali snimaju kada je pjesma već skroz napisana.

Što vas inspirira ovih dana?
Ljudi i međuljudski odnosi i emocijekoje se stvaraju među njima su uvijek bili tema mojih pjesama pa tako i sada nalazim inspiraciju u tome.

Koja pjesma koju ste napisali vam je posebno draga i zašto?
“Zadnji Let” i “Daj zabrij” će za mene uvijek imati posebno mjesto jer su to pjesme koje su nastale u najiskrenijim trenucima sa samim sobom i takve trenutke najviše cijenim.

 

 

Kada biste mogli odabrati jednu pjesmu općenito i staviti na nju svoj autorski potpis, koja bi to pjesma bila i zašto?
Postoji puno pjesama i izvođača koji me inspiriraju i u kojima često nađem neku vrstu svojih razmišljanja, ali iskreno jedine pjesme na koje bih stavio potpis su one moje jer svaki autor piše pjesme i glazbu na svoj način i to je ono što ih čini posebnima i što cijeli taj proces čini najzabavnijim. Ponekad je dobro biti i zahvalan na tome da postoje autori koji pišu pjesme koje npr. ja ne mogu… i obrnuto isto tako.

Koji je domaći autor imao poseban utjecaj na Vaš rad i zašto?
Puno je autora s domaće glazbene scene koji su ostavili utisak na mene, ako nekog baš moram izdvojiti rekao bih Dino Dvornik.

Preko koje platforme najradije slušate glazbu i zašto?
Za slušanje glazbe najviše koristim Spotify ili Deezer, obje platforme su već jako dobro poznate po svojim kvalitetnim playlistama i pristupačnosti svima tako da nemam baš neki posebni razlog zašto.

Koliko vam je važna prisutnost na streaming servisima i, iz Vaše perspektive, koje su im prednosti, a koje nedostaci?
Nebitno da li se netko bavi glazbom ili podcastima, smatram da je vrlo bitno biti prisutan na svim streaming servisima jer to je budućnost konzumiranja audio sadržaja bilo kojeg tipa.

Koji su najveći izazovi s kojima se susreću domaći autori? Što biste unaprijedili?
Izazova je puno, neki najčešći od njih su npr. ostati vjeran svojem zvuku i imati kontinuitet u radu i plasiranju sadržaja. Samo ta dva izazova već mogu biti odlučujući faktor između toga hoće li netko imati dobru glazbenu karijeru ili ne. Svaki autor zna najbolje za sebe na čemu treba poraditi i što želi postići sa svojom glazbom, svaki dan je prilika za napredak.