Intervju

Ja sam autor: Barbara Munjas

photo: Barbara Munjas, credit: GLAUX Audiovisual Art

Ja sam autor: Barbara Munjas

Uvijek posebna i svoja Barbara Munjas nedavno je predstavila novu pjesmu "Kad tad" koji nosi vedru, refleksivnu atmosferu u kojoj je moguće prepoznati trenutak. Bio je to povod našeg razgovora u kojem nam je otkrila detalje svog autorskog i kreativnog rada.

Kako izgleda Vaš autorski proces, kako nastaju vaše pjesme?
Načelno nema pravila. Ono što mi je najvažnije i što mi je neka nit vodilja je osjećaj, intuicija i onaj neki podsvjesni AHA momenat u kojem osjećam kao da to što nastaje već jako dobro poznajem - da s time rezoniram. Ponekad je bitan trenutak u određenim okolnostima gdje dolazi do otvaranja intuicije i novih vidika, gdje se pojavi neki triger. Uglavnom, svaka pjesma ima svoju priču i svoj put i nikad ne znaš gdje će te inspiracija zateći i kamo će te odvest. Nepredvidljivo i fascinantno.

Što vas inspirira ovih dana?
Volim pisati “na zadatak”, tada sam posebno nabrijana i inspirirana i baš volim takve izazove. Ovih dana sam inspirirana idejom da se povijest ponavlja ali svaki put s boljim ishodom, i tako u nedogled dok ne dođe do savršenstva.

 

 

Koja pjesma koju ste napisali vam je posebno draga i zašto?
Evo, moj posljednji singl Kad tad! Ta je pjesma primjer pjesme koja je nastala u trenutku. Nastala je za istoimenu kazališnu predstavu. Jednog dana smo se u pauzi od probe uhvatili razgovora o predstavi, o odnosu likova, laganoj analizi određenih situacija… a ja sam na probu uvijek nosila gitaru jer sam određene scene pratila uživo, i tada je, inspirirana razgovorom, ljudima, predstavom, trenutkom, u toku tog razgovora, nastala pjesma Kad tad. Posebno sam ponosna na nju jer u njoj vidim dubinu i mnogo prostora za interpretaciju značenja, a ima zaista malo stihova. A k tome smo još u spotu objedinili predstavu, glazbu i film. David Belas je to stvarno super izrežirao!

Kada biste mogli odabrati jednu pjesmu općenito i staviti na nju svoj autorski potpis, koja bi to pjesma bila i zašto?
Nažalost je to nešto što ne mogu odabrati. Moj trenutačni odgovor ne bi bio isti onome za 15 minuta. Ima puno pjesama kojima se divim i zaista ne mogu odabrati samo jednu.

Koji je domaći autor imao poseban utjecaj na Vaš rad i zašto?
Pitanje ne traži glazbenog autora stoga imam slobodu odabrati autora van glazbene branše i prisjetiti se trenutaka kada sam bila na nekim prekretnicama gdje sam čitajući Ivanu Sajko postala još više nabrijana u ostvarenje svojih nauma i krenula hrabro u nešto novo.

 

 

Preko koje platforme najradije slušate glazbu i zašto?
U zadnje se vrijeme ne stignem posvetiti slušanju glazbe na način na koji to volim, što zbog pripremanja i snimanja vlastitog albuma što zbog majčinskih obaveza. Evo, tek sam si nedavno otvorila Spotify account ali ne znam jesam li sve skupa 10 pjesama poslušala tim putem. Nekako sam se navikla na Youtube, volim taj potpuni doživljaj gdje ću vidjeti kompletan autorski izričaj i gdje ću moći dobit uvid u vizuale koji stoje iza neke pjesme ako se radi o pjesmi s video spotom. A s druge strane Youtube je riznica prekrasnih live sessiona koji me uvijek najljepše dotaknu.

Koliko vam je važna prisutnost na streaming servisima i, iz Vaše perspektive, koje su im prednosti, a koje nedostaci?
Smatram da je prisutnost važna no jednostavno se ne mogu posvetiti pretjeranom razmišljanju o tome, iako bih možda trebala, međutim, trenutačno mi je puno bitnije svoje misli fokusirati na meni daleko bitnije stvari, kao što je gore spomenuto pripremanje albuma.

Koji su najveći izazovi s kojima se susreću domaći autori? Što biste unaprijedili?
Trenutačno imamo korona problem u kojem su se glazbenici našli u užasnoj, nezavidnoj situaciji, no ipak neću time puniti ove retke. A s druge strane, ako ćemo zanemariti koronu i taj problem oko nje rekla bih da je najveći izazov malo tržište i manjak koncertnih prostora, s tim da ih je sada još i manje nego pred dvije godine. Zabavu bavljenja time kako to unaprijediti rado prepuštam nekom drugom, ja ću se baviti muzikom.