Intervju

Eugene Hütz (Gogol Bordello):

photo: Eugene Hütz, credit: Vilim Hlušička

Eugene Hütz (Gogol Bordello): "Sve što smo do sada radili bila je samo proba za ovaj trenutak!"

Gogol Bordello, nezaustavljiva gypsy punk mašina već više od dva desetljeća svjetskoj publici kroz svoju glazbu približava ukrajinsku kulturu. Njihova misija poprimila je sasvim drugi kontekst prije šest mjeseci kada je Rusija krenula u vojnu invaziju na Ukrajinu. Gogoli predvođeni karizmatičnim frontmenom Eugeneom Hützom, koji je iz Ukrajine emigrirao 1989. godine, od početka rata neumorno rade na osvještavanju svoje publike i šire javnosti o tragičnoj situaciji koja se upravo odvija na istoku Europe. Gogoli su za rujan najavili novi album “Solidaritine ” na kojem je surađivao i ukrajinski, za Nobelovu nagradu nominirani pjesnik Serhiy Zhadan. S Eugeneom Hützom imali smo priliku o aktualnim temama porazgovarati ranije ovog ljeta nakon njihovog sjajnog nastupa na INmusic festivalu.

Koliko ste bili gladni vratiti se na pozornicu nakon dvije godine otkazivanja koncerata zbog pandemije?

Bili smo poprilično gladni. Ovo je dobra lekcija ljudima da ne uzimaju stvari zdravo za gotovo. Svima onima koji se žale “joj, sviram na nekom festivalu, backstage mi nije dovoljno dobar...”. Jebite se! Kako bi bilo da više nikada ne dobijete priliku raditi? Ovo je dobar filter za razmažene ljude.

Često se vraćate u Hrvatsku. Kakva je kemija između Gogol Bordella i hrvatske publike?

Ja sam iz Ukrajine pa je veza između nas jako prirodna. Sjećam se našeg prvog koncerta u Močvari u Zagrebu. Sjećam se da smo u to vrijeme kada nitko nije imao pojma tko smo, ovdje imali odlične koncerte. U Hrvatskoj, Slovačkoj, Poljskoj... Imali smo jako upečatljive koncerte već na prvoj turneji. Mislim da se odlično razumijemo, rođen sam gotovo preko puta ulice.

Putovali ste i nastupali po cijelom svijetu kako bi svoje korijene i kulturu približili što većem broju ljudi. Postoji li mjesto, bilo koje, na kojem još uvijek niste imali priliku nastupiti, a imate želju i bi bilo idealno za postizanje tog cilja?

Postoji nešto... Stvar je u maksimalnom učinku. Htio bi nastupiti za ljude na visokim položajima, poput Schultza i Macrona. Malo probuditi ljude koji ne poduzimaju dovoljno. Koji misle da je okej biti uspavan dok je zaista došlo vrijeme za buđenje.

Naš razgovor bi bio potpuno drugačiji prije godinu dana ili čak prije samo nekoliko mjeseci, ali stvarnost je nažalost takva kakva je. Vaša turneja je započela gotovo u isto vrijeme kada je započeo rat u Ukrajini. Radite sve u svojoj moći da osvijestite publiku o događajima u vašoj rodnoj državi. Kojem rezultatu se nadate?

Mi smo pouzdan glas. Većina ljudi se bavi s glazbom od šesnaeste do dvadeset i pete godine, a onda više nikad ne čujete za njih. S druge strane postoje bendovi koji su pouzdani glasovi raznim generacijama. To nisu “hype” bendovi, to su izdržljivi bendovi s porukama. Kao bend iz te kategorije imamo posebnu moć i osjećam da je sve što smo do sada radili bila samo proba za ovaj trenutak. Želimo pomoći ljudima da na autentičan način shvate poruku - ovo nije samo političko kazalište nego stvarna borba.

Jeste li primijetili da ste uz pomoć svojeg antriratnog aktivizma doprijeli do pojedinaca koji možda nisu u potpunosti bili svjesni stvarne ozbiljnosti situacije?

Da, naravno. No, također, nismo sami u tome. Čim je rat započeo dobili smo pozive brojnih glazbenika. Primus, Jello Biafra iz Dead Kennedys, Pink Floyd, U2, organizirali smo prikupljanje sredstava s Patti Smith, mnogi su se uključili i razne aktivnosti se odvijaju cijelo vrijeme. Upravo radim na pjesmi s dečkima iz Green Daya , Agnostic Front i Fugazi, a uskoro stiže i još drugih projekata.

Za kraj, mislite li da glazba ima moć napraviti stvarne promjene?

Kao što je rekao Frank Zappa, “Da glazba stvarno ima moć, odavno bi živjeli u raju.” No, ona ima neku moć. Nema svu, ali ima određenu moć i od najveće važnosti je da ju maksimalno iskoristimo.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja