Intervju

Balkan Zoo uoči JazzHR festivala: „Očekujemo dobru atmosferu, rasplesanu publiku i večer punu emocija“

photo: Balkan Zoo, credit: Filip Kovačević

Balkan Zoo uoči JazzHR festivala: „Očekujemo dobru atmosferu, rasplesanu publiku i večer punu emocija“

JazzHR, projekt Hrvatskog društva skladatelja dosad je okupio renomirana imena domaće jazz scene, a nakon niza koncerata ove godine, najavljen je i JazzHR festival - Spring edition. Festival će se održati od 4. do 6. svibnja ove godine u Tvornici Kulture.

Balkan Zoo koji nastupa drugog dana festivala, 5. svibnja, sastav je basista i skladatelja Maria Rašića, koji već deset godina promovira glazbu balkanskih elemenata u novim, modernim aranžmanima. Na novom albumu Recycle (Croatia Records, 2022.), sastavljenom od popularnih romskih pjesmama obojanih jazzom, hip-hopom i electronic flamenkom, pridružuje mu se flamenko pjevačica Nina Ćorić. Cilj je ovog projekta ukazati na predrasude, ali i bogatstvo kulturološkog nasljeđa Roma te pomoću glazbe doprinijeti pozitivnim promjenama u društvu. Kroz svoju interpretaciju romske glazbe, želja im je izgraditi neke nove mostove razumijevanja, prijateljstva i suživota.

Uoči koncerta razgovarali smo s Mariom Rašićem i Ninom Ćorić.

 

Balkan Zoo relativno je novi bend, ali glazbenici koji ga čine već su poznati domaćoj publici iz drugih formacija. Što vas je nagnalo da oformite baš Balkan Zoo?

Nina: Mario Rašić je prvi samostalni album instrumentalne glazbe s etno elementima objavio još 2012., a drugi album nazvan Balkan Zoo poslužio mu je kao naziv za sastav pod kojim okuplja i druge glazbenike.  

 

Na koji način birate skladbe i tko sve sudjeluje u aranžiranju i prilagodbi za vaš sastav?

Mario: Sve smo skladbe za aktualni projekt birali Nina i ja s Mirsadom Dalipijem, a sve aranžmane sam potpisujem. Riječ je o kultnim romskim pjesmama koje su otpjevala velika imena poput Esme Redžepove i Šabana Bajramovića, a ja sam im dao novo ruho.

Album koji ćete predstaviti, Recycle, promovira popularne romske skladbe. Kako je došlo do suradnje s Ninom i što je u njezinim interpretacijama/glasu kompatibilno s romskom glazbom?

Mario: Naše poznanstvo s Ninom traje već niz godina, a na tom putu poznanstva dogodila se i želja za suradnjom koja je ubrzo izrasla u ideju da zajedno snimimo album. Naša diskografska kuća Croatia Records prva je prepoznala potencijal ovog projekta i dala nam vjetar u leđa. Nina Ćorić zadnjih dvanaest godina pjeva i promovira flamenko u Hrvatskoj i regiji. Kao što znate, flamenko je andaluzijska umjetnost za čiji razvoj su najzaslužniji Romi, tako da se njezin glas savršeno uklopio u cijelu priču.

 

Koncert na JazzHR festivalu bit će ujedno i promocija albuma. Što pripremate?

Nina: Na koncertu ćemo predstaviti pjesme s novog albuma, a koncert na JazzHR obilježit će i početak promocije albuma po Hrvatskoj i regiji, a nadamo se i šire.

 

Ovo je vaš prvi nastup na JazzHR festivalu. Što očekujete od nastupa i što vas najviše raduje?

Mario: Prvenstveno moramo zahvaliti Lani Janjanin koja je prepoznala što radimo i odlučila ovaj world music album uvrstiti na JazzHR, što je u svijetu praska već godinama. Očekujemo dobru atmosferu, rasplesanu publiku i večer punu emocija.

 

Ulaznice za JazzHR festival - Spring edition dostupne su u sustavu Entrio, po festivalskoj cijeni od 150 kuna, dok je cijena dnevne ulaznice 70 kuna.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja