Intervju

ERIC:

ERIC: "Malo pozitivne treme uvijek mora postojati"

Mladi i svestrani kantautor ERIC novu godinu započeo je brojim priznanjima i nominacijama koje stužu na njegovu adresu zahvaljujući sjajnom prošlogodišnjem debitantskom albumu "I Am Eric". ERIC se trenutno priprema za nastup na ovogodišnoj Dori na kojoj će se natjecati s pjesmom "I Found You", a sve ove i druge zanimljivosti bile su povod našeg razgovora.

Pozdrav ERIC! Uhvatili smo te u jeku priprema za Doru (i hvala ti što si odvojio vrijeme za čitatelje Sound Reporta). Za očekivati je da će prvo pitanje biti: Kako teku pripreme? Je li već sve (skoro) spremno?

Sve je manje-više spremno, ostalo je još na meni da usavršim svoj dio koreografije kako bi sve što smo vam pripremili zablistalo u Opatiji u najboljem mogućem svijetlu.

Pozornica Dore ti je već poznata. Hoćeš li se ove godine u Opatiji osjećati „kao doma“ ili misliš da će ipak biti malo treme s obzirom na to da na neki način trebaš potvrditi sve te dobre prošlogodišnje reakcije? (Usput, mi vjerujemo da će se pozivni komentari samo dodatno umnožiti!)

Malo pozitivne treme uvijek mora postojati. Pogotovo jer s koreografijom i plesačima izlazim van svoje komfor zone, no Helena, Diego, Stivi i Tina su se potrudili da se s njima na pozornici osjećam kao da godinama plešem i puno im hvala zbog toga!

Kakav si s tremom? Imaš li neki savjet koji bi podijelio s kolegama koji će se po prvi puta predstaviti uz televizijsku produkciju koju prati cijela država, i šire?

Ma nema nekog lijeka za tremu. Ne treba je liječiti, ona mora postojati jer te upravo ta pozitivna trema natjera daš sve od sebe. Najbitnije je vjerovati u sebe, u to što radiš i sve će se vratiti.

Nije toliko poznato da su ti pozornice na neki način domaći teren budući da od malena sudjeluješ na raznim gitarističkim natjecanjima – i još važnije – odnosiš nagrade! Čemu su te naučila ranija iskustva s raznih nastupa?

Da, svirajući klasičnu gitaru osvajao sam prva mjesta i nagrade na raznim natjecanjima u Hrvatskoj, na Balkanu i šire. Ta natjecanja pomogla su mi jako puno oko samopouzdanja i svladavanja treme. Trema tako sada jedino pozitivno utječe na moju psihu na način da nastup i izvedbu učinim još boljom i dam maksimum od sebe. Iskustva s ranih gitarističkih natjecanja naučila su me da bez vježbe nema rezultata. Uvijek treba težiti perfekcionizmu i u svakom momentu, svojom izvedbom, publici dati cijelog sebe.

I ove godine predstavljaš se svojom autorskom pjesmom, ali si najavio  da ćeš nastupiti - bez gitare! Znači li to da je i pjesma drugačija od onog što smo dosad čuli od ERICA?

Pjesma je nešto drugačija od dosadašnjih. Doduše neke pjesme s albuma mogle bi se usporediti s ovom koju spremam za Doru. Na pozornici neću imati gitaru, ali naravno ne mogu ja bez gitare pa - naravno da u samoj pjesmi gitara ima jako važnu ulogu i sveprisutna je!

Dakle, bez gitare, no u dobrom društvu! Možeš li nam predstaviti plesni tim koji s tobom stiže u Opatiju?

Sa mnom će pozornicu dijeliti Helena Janjušević, Diego Siqueira, Valentina Walme i Stjepan Cutvarić. Izvanredni plesači i još bolje osobe - stvarno smo kliknuli na prvu. Jako su dobri učitelji pa su me tako Helena i Diego, koji su osmislili koreografiju, zapravo jako brzo naučili svemu što moram znati i pomogli mi prilikom mojih prvih plesnih koraka. Oni kažu da je to zato jer sam ja talentiran, ali ja vas uvjeravam da je to zbog njih koji su odlični učitelji, a taj svoj talent neću komentirati hahaha

U dosad tek nešto više od godinu dana od kad si se predstavio kao mladi kantautor i producent, sa svojim radom si nas upoznao kroz nekoliko singlova, ali i objavom hvaljenog albuma prvijenca za kojeg si izjavio da je zapravo nastao u tvojoj sobi? Kako su te pjesme našle svoj put od Ericove sobe do radijskih stanica pa sve i do Amerike?

Da, moj album „I Am Eric“ doista je nastao u mojoj sobi kad još nisam imao svoj glazbeni studio. Brzo nakon objave je završio na prvom mjestu top liste prodaje, a Republic Records odlučio ga je distribuirati u SAD-u što je ogromna stvar za mene jer Republic predstavlja neke od najvećih imena svjetske glazbe (Ariana Grande, Post Malone, Taylor Swift...). Radio stanice zavoljele su moje pjesme i zavrtjele ih iako sam „domaći glazbenik koji radi pjesme na engleskom“. Drago mi je što sam i ja u jednu ruku uspio malo zatresti tu ranije dobro znanu rutinu.

Iako je 2022. tek počela, ti si već zatrpan dobrim vijestima! Od nominacija za Rock&OFF nagradu, preko skorašnjeg nastupa na Dori, pa i do prve nagrade koja ti je uručena u samostalnoj glazbenoj karijeri. Jesi li očekivao tako dobar start i kakvi su planovi za ostatak godine?

Stvarno nisam očekivao takav start. Nominacije ni malo nisam očekivao, ali jako mi je drago što sam uspio upasti i u alternativniju scenu iako radim većinom pop mainstream glazbu. Nastup na Rock&Offu bio je stvarno odličan, mislim da sam se s bendom predstavio publici u najboljem mogućem svjetlu i iako nisam osvojio nagradu, sama nominacija već mi je kao pobjeda! Jako me obradovala nagrada „Moj prvi Music Pub“ koja mi je uručena tijekom live gostovanja u Music Pubu Zlatka Turkalja na HR2. Dora je pred vratima, a svi spomenuti uspjesi su nešto što ću pamtiti cijeli život. Do kraja godine planiram dovršiti i svoj drugi album, izdati nekoliko singlova i početi raditi produkciju i za druge glazbenike. Svakog dana naučim nešto novo i mislim da sam spreman za nova iskustva i izazove!

Koliko ti se promijenio život od „od Dore do Dore“ tj. od kad te šira publika prvi puta upoznala, do sada kad iza sebe imaš niz postignuća?

Pa iskreno, imam puno više obaveza i briga nego što sam imao prije u životu, ali nikad mi nije bio problem sve to obaviti. Priznajem, ponekad je teško posložiti profesionalni i privatni život, ali to je uvijek tako pa se neću žaliti. Nek samo sve ide stepenicu po stepenicu, ništa ne dolazi preko noći i stvarno mislim da sam na dobrom i pravom putu da ostvarim velike stvari. Vidjet ćemo!

I za kraj, pogled u nešto bližu budućnost: što bi si poručio za tu subotu, 19.2. koja je i povod ovog razgovora? Možda ti dobro dođe pa se pred izlazak na pozornicu sjetiš ovakvog savjeta samog sebi! ???? Sretno!

Nemoj zeznut koreografiju! Sve ostalo je dobro :)
Puno hvala za ovaj ugodan razgovor!

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni