Intervju

Ja sam autor: Hoodooleen

Ja sam autor: Hoodooleen

Hoodooleen, umjetnik upečatljivog glasa i dojmljive interpretacije koju uspoređuju s izvođačima poput Nicka Cavea i Leonarda Cohena objavio je sjajan novi singl "Many more" koji je već naišao na odlične reakcije. Bio je to povod našeg razgovora u kojem nam je otkrio detalje svojeg autorskog i kreativnog rada.

Kako izgleda Vaš autorski proces, kako nastaju vaše pjesme? 

Što više šetam to više teksta imam, što više sviram više muzike imam, ali sve se nekako slučajno i neplanski dogodi. Ne razmišljam previše o tome, samo pišem jer imam veliku potrebu, možda čak i ovisnost da stalno nešto novo radim.

Što vas inspirira ovih dana?

Asti, najtočniji odgovor bi bio da nemam pojma iako kad pročitam tekstove koje napišem mogu ih povezati s određenim situacijama, uspomenama i osjećajima, ali u samom procesu stvaranja nisam ih svjestan.

Koja pjesma koju ste napisali vam je posebno draga i zašto?

Svaka pjesma koju napišem mi je u trenu nastanka najdraža. Naravno ima pjesama koje napišem, ali ne zadovoljavaju moju nekakvu potrebu, pa ih samo ostavim. I dani nakon nastanka nove pjesme su zapravo dani kad najviše uživam u njima i u tom konstantnom prosviravanju pjesme nastanu novi detalji koji još malo više začine pjesmu.

Kada biste mogli odabrati jednu pjesmu općenito i staviti na nju svoj autorski potpis, koja bi to pjesma bila i zašto?

Ovako iz prve mi napamet padaju dvije pjesme, „Balada o ćaćinom satu“ i „You were always on my mind“. To su pjesme od kojih mi suze samo krenu i sve nestane. Kako i zašto, nemam pojma, a moram priznat da bi volio kad bi koja moja pjesma to mogla izazvati kod slušatelja.

Koji je domaći autor imao poseban utjecaj na Vaš rad i zašto?

Bez konkurencije Zdenko Runjić iako se to možda i ne čuje u mom radu. Teško je biti Dalmatinac otporan na Runjića i još k tome Korčulanin otporan na Olivera i Meri za koje je Runjić puno pisao.

Preko koje platforme najradije slušate glazbu i zašto?

Moram priznat da sam slab sa slušanjem glazbe online, osim radija gdje bi izdvojio BBC3 preko kojeg sam među ostalim upoznao i Arva Pärta.


Koliko vam je važna prisutnost na streaming servisima i, iz Vaše perspektive, koje su im prednosti, a koje nedostaci?

Velika većina ljudi sluša i otkriva novu glazbu preko streaming servisa tako da mi je kao glazbeniku jako bitna prisutnost na istima. Osobno sam veći ljubitelj slušanja glazbe s ploča ili CD ili čak i kazete, ali i ja se polako moderniziram. Prednosti im je definitivno to što je praktičnije i u ruci imaš zapravo svu glazbu koja će ti ikad trebati, a to je ujedno možda i njihov nedostatak, što odjednom imaš previše toga.

Koji su najveći izazovi s kojima se susreću domaći autori? Što biste unaprijedili?

Najveći izazov je vratiti 30 godina u kojima se ništa (ili skoro ništa) nije ulagalo u umjetnost. I sad imate silne generacije koju umjetnost ne zanima, ne shvaćaju je, misle da je nebitna i što je najgore misle da svatko to može. Nisam baš stručnjak za rješavanje problema, ali vjerujem da bi promjene u školstvu i veliko financijsko ulaganje bile dobar smjer.