Intervju

Ja sam autor: Mak Murtić (Mimika Orchestra)

Ja sam autor: Mak Murtić (Mimika Orchestra)

Ovog četvrtka u Vintage Industrial Bar stiže alternativni jazz kolektiv Mimika Orchestra na čelu s talentiranim saksofonistom i skladateljem Makom Murtićem. Tom prigodom porazgovarali smo s Makom koji nam je otkrio tajne svojeg autorskog procesa.

Kako izgleda Vaš autorski proces, kako nastaju vaše pjesme? 

Svaki set skladbi počinje s opisom projekta, kao nekakav storyboard, s karakterima i raznim pričama povezanim u cjelinu. Iz tog elementa kreće razrada i istraživanje što dovodi do nekih tzv. studija da bi opuštanjem tog istraživačkog elementa u nekom momentu i same skladbe počele izlaziti takorekoć same od sebe. 

Što vas inspirira ovih dana?

Upravo se Mimika vraća s turneje Mostar, Podgorica, Split i trenutno smo veoma povezani s Mediteranom. Trenutno me osobno inspirira odnos društva i ljubavi, prostor mediterana i razni umjetnici, filmaši i glazbenici koje znam. 

Koja pjesma koju ste napisali vam je posebno draga i zašto?

Jedna od stalnih skladbi na Mimikinim koncertima je „Song of Sorrow“ čije izvedbe uvijek donesu neku posebnu ceremonijalnu energiju. Suodnos narativnog vokala, sola na raznim instrumentima i u momentima kolektivna improvizacija orkestra daju jednu posebnu zemljanu atmosferu.
 
Kada biste mogli odabrati jednu pjesmu općenito i staviti na nju svoj autorski potpis, koja bi to pjesma bila i zašto?

Mislim da ne shvaćam pitanje, ako se radi o tuđoj skladbi, dugo mi je velika inspiracija bio album Duke Ellingtona „Far East Suite“, odnosno skladba „Agra“ i svakako me snažno inspirirala kroz godine.

Koji je domaći autor imao poseban utjecaj na Vaš rad i zašto?

Razni autori su me inspirirali, teško je reći kako direktno utjecali, doduše fenomenalan mi je opus današnje scene poput bendova Sfumato, Porto Morto, Rolo Rolo, te skladateljice Sare Glojnarić koji ako ne još će svakako imati utjecaj na moj rad. Bitno mi je pratiti trenutak u kojem se događaju ideje, tendencije jer tu se najviše hoda po rubu i to je svakako jako riskantno ali i zanimljivo.

Preko koje platforme najradije slušate glazbu i zašto?

Najčešće preko youtubea, isključivo iz navike.

Koliko vam je važna prisutnost na streaming servisima i, iz Vaše perspektive, koje su im prednosti, a koje nedostaci?

Preko Rika Muzika, odnosno Sare Al Hamad nam se svakako pojačava prisutnost na streaming servisima. Prednosti toga su svakako veća publika i brža razmjena a mane kao i kod sve snimljene glazbe, naplata i sam doživljaj uživo, a uživo je što bend poput Mimike ili mojih drugih projekata najviše gura. 

Koji su najveći izazovi s kojima se susreću domaći autori? Što biste unaprijedili?

Mislim da kod nas jednostavno nedostaje povezanost s ostatkom Europe, odnosno ona je jako minimalna a nije dovoljno razraden sustav bookinga te se često desi da ljudi nakon nekog vremena odustaju od projekata, oni koji se održe naravno da nastave raditi i sami si u nekim manjim kolektivima, kazalištima, sastavima ipak uspiju organizirati takve stvari, ali čini mi se da sama osnovna infrastruktura nije još dovoljno razrađena. U budućnosti će se to sigurno mijenjati jer su već vidljive promijene po tom pitanju.

 

Ulaznice za koncertu u Vintageu iznose 60 kn u pretprodaji, odnosno 80 kn na dan koncerta. Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Grif & VIB (Savska 160).