Intervju

Zoran Predin

Zoran Predin

Lačni Franz je bend koji je bio jedan od glavnih predstavnika Novog vala, a njegov predstavnik Zoran Predin i danas s raznim glazbenim projektima - solo koncertima, suradnjom s Matijom Dedićem, te Damirom Kukuruzovićem) - izaziva radoznalost publike. Ususret koncertu koji će Lačni Franz održati 20. prosinca u Tvornici kulture, bilo je održano druženje s bendom u Malom pogonu Tvornice. Osim nastupa u Zagrebu, Lačni Franz će 19. prosinca održati koncert i u riječkom Palachu, a ususret nadolazećim koncertima u Hrvatskoj već su održali nekoliko koncerata u Sloveniji i Srbiji. Zadnji nastup u Zagrebu Lačni Franz je imao u lipnju kada je nastupio na koncertu u čast preminulom Darku Glavanu.

Ovakav oživjeli Lačni Franz – ili kako piše na plakatima „Lačni Franz je ponovno mlad“ – uz Predina čine razni mladi glazbenici koji su također bili predstavljeni publici. Predin je prokomentirao kako okupljanja bendova često ima negativnu konotaciju, ali da nije toliko bitno tko svira, nego kako se svira i  dodao da je najteže zadovoljiti stare obožavatelje, ali smatra kako im je to uspjelo poći za rukom. Kao glavni razlog okupljanja Predin je naveo slobodu izvedbe koju nema u drugim formatima kao što su solo koncerti i suradnje.

Iznenađenje koje su priredili prisutnima bila je klapska verzija Lačnog Franza u kojoj je Predin uz pomoć ostalih članova izveo pjesmu „Naj ti poljub nariše ustnice“. Nakon toga bili su predstavljeni ostali članovi benda:  Anej KočevarLuka ČadežBoštjan Artiček Klemen Lombar. Osim članova Lačnog Franca, najavljeno je da će im kao predgrupa nastupiti Bender, mladi rock blues sastav iz Novske koji trenutno djeluje na području Zagreba. Bend je osnovan 2006. godine a do sada je izdao EP Jedan od vas i album Ono što jesam koji je objavljen ovog rujna.

Na kraju druženja predstavljen je i spot za pjesmu „Aleluja“, prvu originalna pjesma Lačnog Franza nakon 20 godina.

Sa Zoranom Predinom porazgovarali smo o skorašnjem koncertu u Tvornici i novom albumu Lačnog Franza, odnosu hrvatskih medija prema slovenskoj glazbi i glazbenicima, te revitalizaciji glazbenih veza među članicama bivše države.

Kakav je bio dosadašnji odaziv na koncerte Lačnog Franza u Sloveniji i kakav očekujete da će biti odaziv na nadolazeći koncert u Zagrebu?

Odaziv je bio jako dobar. Zapravo sve što se do sada dogodilo je bila priprema za koncert u Tvornici. Lačni Franz je svoj treći koncert u karijeri imao u staroj studentskoj dvorani u Savskoj i smatramo da je Zagreb zapravo kolijevka Lačnog Franza. Stoga smo se posebno pripremali za koncert u prosincu. U video spotu za pjesmu „Aleluja“ točno se vidi kakva je atmosfera na našim koncertima. Napravili smo nekoliko testnih svirki – svirali smo polusatni koncert za veliki broj studenata i jedan koncert u omanjem klubu i pratili reakcije publike. To smo radili kako bismo u dramaturgijskom smislu saznali što je dobro i što možda valja promijeniti. Sada smo u top formi i takvi dolazimo u Zagreb.

Na Vašem koncertu s Damirom Kukuruzovićem i njegovim Django Reinhardt Bandom bila je miješana publika s obzirom na dob. Smatrate li da će isto biti i na koncertu Lačnog Franza?

Na ovim zadnjim koncertima također je bila miješana publika, ali mladost nema veze s godinama. Mladost nije boja kose, mladost je stanje duha. Na naše koncerte dolaze mladi ljudi neovisno o godinama. Čisto vremenski gledano, rekao bih da postoje tri generacije naših obožavatelja: oni koji su živjeli s našom glazbom, njihova djeca koja su rasla s našom glazbom i najmlađi koji su zapravo naše srodne duše i koji žele provjeriti sve ono što piše o Novom valu i koji nas žele doživjeti uživo.

Kakav se repertoar može očekivati na koncertu? Hoće li s nadolazećeg albuma biti odsvirane samo dvije najavljene pjesme („Aleluja“ i „Jebiveter Junior“) ili i ostale pjesme?

Koncert će biti podijeljen u trećine. Prva trećina će se sastojati od starih pjesama koje će biti netaknute po pitanju aranžmana. One će biti odsvirane na način koji smo gajili kroz osamdesete. Drugu trećinu će činiti stare pjesme kojima smo dali novi zvuk, a zadnja trećina će biti neke nove pjesme kao ove dvije i neke pjesme koje u dramaturgijskom smislu pašu u cjelokupni program, tzv. komunikacijski ključevi. Iz toga razloga je bilo važno provjeriti publiku kako bi vrhunac koncerta bio na kraju, a ne na početku. Ta dva sata na bini su najljepši dio svega.

Kako komentirate odnos slovenske i hrvatske glazbe u smislu velike količine hrvatske glazbe na slovenskom radiju i manje količine slovenske glazbe na hrvatskom radiju? Biste li rekli da je glavna prepreka jezik?

Više je uzroka. Većina radio stanica pušta pop glazbu i hrvatska pop glazba je kvalitetnija od slovenske. Jezična i neke ostale barijere smanjuju interes do te mjere da urednici radio postaja sastavljaju program isto tako po svom interesu u kojemu se onda glazbenici gube, pogotovo oni mladi. Nažalost, trenutni glazbeni kapital mlade glazbenike stavlja previše u pozadinu i on je kroz zadnjih 20 godina gušio istinsko i talentirano glazbeno stvaranje. Da nema Internet medija pomoću kojih se takva glazba širi, rezultati bi vjerojatno bili mnogo pogubniji. S druge strane, mi smo osobno imali sreće da smo se u taj prostor smjestili za vrijeme Novog vala kada je postojao otvoreni interes za sve što se svira i što je novo. Tada se vodila ta osnovna razmjena koja je etablirala mnoge slovenske bendove poput Pankrta, Videosexa, Lačnog Franza i Buldožera izvan Slovenije. Danas se, vjerujem, to ponovno događa.

Pitam iz razloga što polagano na  glazbenu scenu dolazi „Noviji val“, novija generacija glazbenika i te glazbene veze između država ovog područja bivaju revitalizirane i ponovno stvarane, posebice na relaciji Ljubljana – Zagreb – Beograd. Što mislite o tome?

Kao što sam rekao, smatram da se ono što se događalo nama, trenutno opet odvija. Zapravo jedva čekam taj „najnoviji val“ i da pokaže ono najbolje, da pokrene novu malu revoluciju. Iz tog razloga mi je i drago što imamo za goste na koncertima mlade i nove bendove. U našim su počecima takva gostovanja bila jedan veliki promocijski korak naprijed i stoga se nadam da ćemo isto omogućiti sadašnjim mladim bendovima. Grupa Bender me pozitivno iznenadila i drago mi je što su pristali biti nam gosti na nadolazećem koncertu.

Koji su budući planovi nakon izdanja nadolazećeg albuma?

Trenutno slijede klupski koncerti i kasnije koncerti na ljetnim festivalima u svrhu promocije novog albuma i novog programa. Ti koncerti će biti uvelike slični ovom koji će biti u Tvornici u smislu repertoara. To nam je trenutni korak koji želimo poduzeti, a za ostalo ćemo vidjeti.

21.11.2015.

Antonio Rozić
Antonio Rozić

Shake it like a polaroid picture