Intervju

Zadruga:

Zadruga: "Bolje svirati stare materijale nego na silu izmišljati toplu vodu i ispasti glup!"

Zabočki biser Zadruga ovog četvrtka stiže u Vintage Industrial Bar. Ususret tom glazbeno-scenskom spektaklu o budućnosti, prošlosti i sadašnjosti Zadruge popričali smo s karizmatičnim majstorom mikrofona i motorne pile Krešimirom Končevskim - Krešom.

Zadruga sljedeće godine slavi okrugli 30. rođendan, pripremate li možda novi materijal za tu veliku obljetnicu?

Kako da ne. Pripremamo ga već 20 godina. Nadam se da bu do iduće obljetnice spreman, haha. Ne opterećujemo se s time bolje svirati stare materijale nego na silu izmišljati toplu vodu i ispasti glup. To se dobro vidi na primjerima nekih bendova. Mi svi radimo, imamo obitelji i ne baš puno vremena za posvetiti se glazbenim muzama. Ako bude bit će.

Koliko se Zadruga promijenila u proteklih trideset godina? U čemu se promjena najviše očituje?

U starosti. Prije trideset godina je većina nas imala 30 godina manje. To bi možda najbolje bilo pitati one koji nas se sjećaju od nekad i gledaju nas danas. Meni je to teško procijeniti. Znam samo da kad osjetimo da više ne možemo dati ono na kaj smo našu publiku navikli, da bu to vjerojatno kraj ove priče. Ali za sad mi se čini da nam energije ne fali.

Kako ocjenjujete domaću glazbenu scenu u odnosu na vremena kad ste počinjali? Postoji li neki noviji domaći izvođač kojeg volite poslušati?

Na svu sreću danas nema densa i plejbek opet nije popularan način nastupa pred publikom. Nisam pretjerano upućen u trenutnu domaću scenu, a pogotovo u noviju generaciju. Možda je ovo poticaj da si u tom smislu dam malo više truda.

Motorka je već dugo neizostavan rekvizit na vašim koncertima, kako se rodila ta ideja?

1994., motorka je u dvije naše pjesme pa ju koristimo kao instrument. Bili smo svojedobno koristili i kros motor, ali nam je malo nepraktičan, pa smo ostali na motorki. Ljudi to vole, a nas ne košta puno.

Jeste li ikad imali tehničkih problema s njom na nekom koncertu, recimo da nije htjela upaliti?

Jesmo. Čak je bilo i da nisam pogledal da li ima benzina, pa da padne lanac itd. Ali nekak smo to savladali. Mislim da zbog takvih stvari koncerti nisu puno trpili.

 

Postoji li koncert koji vam je posebno ostao u sjećanju i zašto?

Eh, jbg. Postoji ih puno. Većina nam koncerata ostaje u lijepom sjećanju tako da mi je teško po nečem izdvojiti neki posebno. Mislim da je lanjski koncert u Vintiđžu bil sasvim solidan, isto kao i onaj iza njega u Hard plejsu, pa se nadam da bude i ove godine tak.

U četvrtak nastupate u Vintage Industrial Baru gdje ste i prošle godine održali sjajan koncert, što publika može očekivati od Zadruge, što nam sve spremate?

Isto ono kaj i mi očekujemo od publike – odličnu atmosferu. Naš repertoar je našoj publici više manje poznat, no nastojimo da svaki koncert ima opet svoju priču i energiju, a to je dobrim dijelom stvar trenutka. Klupska atmosfera možda je i najbolje okruženje za dobar i neposredan rock doživljaj, kako za publiku, tako i za bend.

 

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja