Intervju

Vinko Ćemeraš:

photo: Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli, credit: Foto: Mare Milin

Vinko Ćemeraš: "Ne želim čekati inspiraciju, želim je i tražiti"

Iza Vinka Ćemeraša je iznimno aktivna godina puna priznanja, među kojima je i osvojena nagrada Porin za najbolji album rock glazbe. Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli nedavno su objavili novi spot za pjesmu "Krijesnice" kojim započinju rad na drugom studijskom albumu, a s Vinkom smo porazgovarali i "Krijesnicama", inspiraciji i planovima za budućnost.

Pozdrav Vinko! Unazad nešto manje od pola godine Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli predstavili su čak tri pjesme: „Izgubiti Neću Dah (Single Version) ft. Petra Perišić“, „Boje“ i aktualni singl „Krijesnice“. Da možeš svaku opisati samo jednom riječju – koje bi to riječi bile?

Da, bili smo dosta aktivni od početka ljeta pa do jeseni s ove tri pjesme. „Izgubiti neću dah“ bih opisao s riječju „prijateljstvo“, 
„Boje“ kao nešto „drugačije“ 
dok „Krijesnice“ bih opisao riječju „ja“ 

Rekao si kako su „Krijesnice“ nastale prošle jeseni u periodu kada si sam sebi dao zadatak da svaki dan stvaraš glazbu i vidiš kamo će te to odvesti. Ispričaj nam nešto o toj kreativnoj fazi. 

U tim trenutcima sam prelomio da želim biti autor i da u bližoj budućnosti želim već to pokazati publici. Nisam do tada previše pisao na hrvatskom jeziku, pa sam si stoga dao zadatak da u mjesec dana svaki dan napišem po jednu pjesmu, razmišljajući ako bude jedna solidna da sam ispunio taj zadatak. Tu su nastale „Krijesnice“, čiji tekst sam ubrzo i uglazbio i bio prezadovoljan. To je ta jedna solidna pjesma iz mjesečnog zadatka haha.


Nastavljaš li i dalje s takvim „zadacima“ ili se radije prepuštaš inspiraciji u trenucima kada dođe sama? 

Ne želim baš čekati inspiraciju, želim je i tražiti. To bude jako uzbudljivo, nekada jako iscrpljujuće, ali zna imati jako lijep kraj. Od tada sam imao neke manje zadatke, ali mislim da je jesen/zima pravo doba za neki duži zadatak. Pouzdam se u to da ću inspiraciji biti drag za vrijeme kišnih, hladnih i snježnih dana.

Osim što ti je ovaj singl posebno važan budući da je riječ o prvoj tvojoj autorskoj pjesmi na hrvatskom jeziku, pjesma „Krijesnice“ nosi toplinu proizašlu iz osobnih osjećaja i sjećanja na drage ljude?

Nekada sam razmišljanja da većina tekstova koje napišem je slične tematike. Ali, iskreno je i mislim da je to najbitnije. „Krijesnice“ je pjesma u kojoj sam i sam sebi priznao da su uspomene na drage ljude nešto najljepše kada ih vidimo onako kako i trebamo.

Svidjelo ti se i kako su se kolege iz benda aranžmanski uključili u proces stvaranja. Je li to put kojim nastavljate? 

Definitivno ! Vjerujem da svatko može dati pjesmi još posebniji značaj uz zajednički rad na aranžmanu. 

Gotovo godinu dana nakon što si ju prvi puta zasvirao, pjesma u izvedbi Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli sada plovi radijskim eterom, a predstavljena je i uz filmsku priču pratećeg spota nastalog u suradnji s renomiranom redateljem Gonzom. Ispričaj nam nešto o toj suradnji. 

Uh, nitko sretniji od mene zbog ove suradnje s Gonzom. Imali smo priliku surađivati s njim na spotu za pjesmu „Zrno i pijesak“ i bili smo oduševljeni. Ali sad sam ja bar dvostruko više oduševljen. Kad smo se našli na piću o potencijalnoj suradnji za „Krijesnice“, mene je na prvu dobilo to što mi je Gonzo rekao da mu se pjesma jako sviđa. To mi je jako važno, ako ne i najvažnije, jer sam dobio potvrdu da će isto tako dati svoje srce u snimanje spota kao što sam ja u stvaranje pjesme. I poslije toga, ovakav ishod je prirodan. Posebno je raditi s njim, od početka do kraja snimanja je bilo jako profesionalno, a uz to i zabavno. I lijepo je nekada samo stati i diviti mu se.


Tu i je i još jedna zanimljiva filmsko-glazbena priča za ranije predstavljeni spot za pjesmu „Izgubiti Neću Dah“. Pjesma je jako dobro prihvaćena, a i spot je osvojio nagradu na Underwater Film Festivalu gdje si i nastupio kao posebni gost. Singl je predstavljen u duetu s Petrom Perišić s kojom njeguješ prijateljstvo još od natjecanja u The Voiceu. Jesi li odmah znao da je ona osoba čiji će vokal upotpuniti pjesmu? Priželjkuješ li još neki duet? S kim bi još volio zapjevati ili dijeliti pozornicu? 

Nadao sam se da ćemo imati duet i u jednoj autorskoj pjesmi. Srđan Sekulović-Skansi se pobrinuo da to bude jako brzo i napravio „Izgubiti neću dah“. On je taj koji je zaslužan za našu zajedničku autorsku pjesmu. Sada ne razmišljam previše o nekim budućim duetima, cilj mi je da se fokusiram na stvaranje svojih pjesama. Ali, sada, kada bih imao jednu želju ili bar želju u nekom ludom snu, znam da bih rekao da želim duet s Urbanom.

Očito je da je iza tebe je posebna godina, s puno priznanja i, pandemiji unatoč, održanih koncerata na kojima ste predstavili Porinom nagrađen album „Na Putu“. Kad se osvrneš, kako bi opisao svoj glazbeni put?  

Stvarno jest posebna, nešto me lijepo prati. Ni jedan put ne može biti lagan, tako i mene moj uči, izgrađuje. Sve ide svojim tokom, sad je došlo vrijeme gdje se predstavljam kao autor i nitko sretniji od mene jer mogu biti svoj.


Za kraj ovog razgovora, i ususret Novoj godini – otkrij nam što očekuješ od 2022.

22. mi je inače najdraži broj. Tako da, nek bude naklonjena prema meni haha.
Osim zdravlja naravno, očekujem puno više koncerata, svojih, tuđih...I očekujem da budem zadovoljan sa svime što uradim.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni