Intervju

Upoznajte zagrebačke metalce Deuel

Upoznajte zagrebačke metalce Deuel

Deuel je zagrebački metal bend sastavljen krajem 2015. godine. Nakon godinu dana rada na albumu, bend se sprema ući u studio i snimiti materijal koji će premijerno u cijelosti izvesti na Good Vibrationsu 15. veljače. Dok su vam članovi benda vjerojatno poznatiji iz svojih drugih bendova, putem intervjua odlučili smo saznati malo više o ovom novitetu na sceni.

Pozdrav. Deuel je jedna nova prinova zagrebačkoj metal sceni. Recite našim čitateljima tko je u bendu i kako ste se okupili?
Bok! Deuel u ovoj postavi svira zadnjih godinu i pol, a jedini član iz zapravo ''originalne'' postave je  Ivan Bolonić.  Danas su još u bendu Ivan Mioč (Killed A Fox, And The Kid), Bruno Čavara (ThroaTTwisteR) i Josip Vladić (ex Pogavranjen, 23). Mioč i Bolonić se znaju otprije, a sa Brunom i Josipom su se povezali preko foruma na nekadašnjem Cmar.net-u.

Ako se ne varam, do sada ste imali samo jedan nastup, pa za one koji vas još nisu imali prilike slušati, kakav tip metala svirate.
Odsvirali smo dva giga, jedan u Sisku i jedan u Močvari sredinom prošle godine. Nakon toga smo se odlučili posvetiti radu na novim stvarima i albumu. Muzika koju sviramo je kombinacija utjecaja Mastodona, Gojire, Deatha i post-metal elemenata tipa ISIS.

Da li ime Deuel ima neko posebno značenje i ako da, kakvo?
Deuel je hebrejski pojam, koji bi se ugrubo mogao prevesti kao Invocation of God/Zazivanje boga, i pojavljuje se na par mjesta u Bibliji.  Tekstovi nisu religijske tematike, ali ime se tu nekako našlo.

Trenutno snimate pjesme koje ćete objaviti na debi albumu, kako napreduje snimanje i što možemo očekivati od albuma
U ovom trenutku je snimljeno sve osim vokala i očekujemo da će album izaći u prvoj polovici ove godine.  Zadovoljstvo nam je raditi sa Ivanom Jakićem (Ponor), koji se tu našao u ulozi producenta. Album je dosta raznolik, svaka stvar je zapravo stilski različita. Zajedno radimo na aranžmanima i nekim finesama, dok Bolonić zapravo piše većinu toga.  Eventualno netko od ostatka uleti s nekim riffom i idejom.

Kada planirate objaviti album i imate li u planu možda izbaciti album u suradnji s nekim labelom?
Plan je da prvi album bude self-released, o nekakvim labelima nismo previše razmišljali. Za buduća izdanja ne isključujemo i neke druge opcije, ne zamaramo se zasad time previše.

Koji su vam planovi osim izdavanja albuma? Imate li u vidu neke turneje, koji su planovi za promociju albuma?
Cilj je svirati što više.  Za početak u Hrvatskoj, a radi se polako i na planovima za mini turneje po okolnim zemljama.  Za jednu stvar ćemo uskoro snimiti video koji ćemo izbaciti kao službenu najavu za album.

Koje bendove ili glazbenike bi izdvojili kao osobne uzore?
Uzori su dosta raznoliki i zapravo ovisi o tome koga pitate. Generalno se protežu od Black Sabbatha preko Cattle Decapitationa do The Cure i Type O Negative.

Kakvo je vaše mišljenje o trenutnom stanju glazbe u svijetu? Da li se i danas rađaju novi žestoki bendovi koji pokore svijet i postanu idoli generacijama, ili je to nekako dio prošlosti?
Stanje isto kao i uvijek. Definitivno ima velikih ''žestokih'' bendova, malih, dobrih, loših. Tržište je valjda zasićenije nego ikad i jedini problem je izdvojiti smeće od ne-smeća. Ne mislimo da je muzika danas išta lošija nego prije, svako malo se (barem u metalu) pojavi netko novi sa nekim svojim soundom i vizijom. Bendova koji su kopije jedni drugih će uvijek biti, na to uglavnom ne obraćamo pažnju.

Koje bendove bi izdvojili iz domaće rock/metal scene kao obavezno "štivo" za slušanje?
Tu ima baš svega. Gods of Chaos, Seven That Spells, Roppongi Red, Usud, Pokolj, Inverted Pussyfix, Svoystvo, Ponor, Nemeček, Decomposing Entity, Muka, (drama), Exterior Palnet, J.W. Pozoj, Inside My Casket, Ashes of Eternity, Bolesno Grinje, Krlja, Left To Starve, Neon Lies,  a Mioču i Vladiću je recimo dobar Kryn.

Svirate 15. Veljače u Vintage Industrial Baru u sklopu programa Good Vibrations. Planirate li nešto posebno za svirku?
Ne. Planiramo ful loše odsvirati i nismo vježbali već mjesecima.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."