Intervju

Svemirko: „Muzika je za mene zabava (ne zajebancija) i sredstvo za nošenje sa svijetom“

photo: Svemirko, credit: promo

Svemirko: „Muzika je za mene zabava (ne zajebancija) i sredstvo za nošenje sa svijetom“

Svemirko je u studenom prošle godine objavio svoj treći studijski album ''Skalamerija''. Nakon nastupa na brojnim festivalima ovog ljeta, album će napokon doživjeti i službenu promociju. 23. listopada je datum koji si trebate zabilježiti u kalendarima, a Tvornica kulture je the place to be. Na pitanja o novoj postavi benda, muzici, suradnjama te promociji i marketingu odgovorio nam je Marko Vuković, frontmen i kreativni tvorac Svemirka.

S novim je albumom došla i jedna velika promjena – nova postava benda. Na koji ste način odabrali nove članove Svemirka i što vas to povezuje? Je li se ta promjena dogodila spontano, slučajno ili ste ciljano tražili baš te ljude?
Nova postava došla je više iz potrebe nego iz bilo kojeg drugog razloga. Stara postava više nije mogla funkcionirati i bilo je pitanje samo hoće li se bend kao takav ugasiti ili će nastaviti u nekom drugom sastavu. Mate koji sada svira bas već je bio u staroj postavi kao perkusionist.

Čini mi se da još niste imali priliku za detaljnije predstavljanje, pa – predstavite nove članove Svemirka!
Dakle, tri pozicije u bendu su promijenile vlasnike. Bas gitara, bubnjevi i klavijature. Bas gitaru sada svira Mate Ponjević. On je mlad dečko, ali već ima podosta iskustva u muzici i pozitivno doprinosi izvođenju uživo. Na bubnjeve je došao Dario Sušanj, koji odlično svira i ima jedan od najboljih stavova koji sam vidio kod muzičara. Čovjek samo šuti i svira. Za kraj nam dolazi Silvia koja svira sintisajzere i kojoj je najveći izazov bio pohvatati sve konce u svoje ruke. Toliko puno posla je obavila u toliko kratko vremena i svaka joj čast na tome!

 


Što je za tebe muzika?
Muzika je za mene zabava (ne zajebancija) i sredstvo za nošenje sa svijetom. Puno je lakše prolaziti kroz život ako imate neku muzičku podlogu. Također je i medij za prenošenje energije. Ne bih ulazio u neke metafizičke definicije muzike, ali jako je fascinantna i tu definitivno postoji nešto dublje. 

Da možeš, bi li promijenio nešto na svom glazbenom putu, ili ti se sviđa čitav proces kroz koji je Svemirko prošao?
Da mogu, promijenio bih hrpu toga, ali nisam siguran da bi te promjene pozitivno utjecale na neki krajnji ishod. Mnoge stvari u vezi ovog benda mi se i dalje ne sviđaju, ali našao sam način da uživam u tome. (pare hehe)

Što je to što Svemirka izdvaja od ostalih bendova s naše scene? Što bi rekao da vi imate, a drugi nemaju?
Pa rekao bih da imamo drugačiji mindset od drugih bendova/projekata i da si možda dopuštamo neke stvari koje si drugi ne dopuštaju. Dosta smo neozbiljni, za razliku od puno “ozbiljnih” bendova na našoj sceni.

Jedan ste od rijetkih bendova koji je još uvijek ostao iskren prema publici i prema sebi kad se radi o promociji i marketingu. Koliko vam je bitan način na koji se promovirate i percepcija koju time izazivate kod publike?
Super pitanje i opažanje. Mi zapravo radimo jako malo promocije i marketinga, nikad nismo imali potrebe za tim i općenito nismo bullshiterske naravi. Promoviramo se u nekim normalnim količinama samo kad imamo neko novo izdanje ili neki veći gig. Meni je jako bitno da ne ulazimo u sfere glazfluensanja jer mislim da je bitno kao autor stati iza svog rada i ne prodavati ga na Instagram pijaci.

 Album je vani bio već neko vrijeme prije nego što ste ga mogli izvoditi uživo. Sviđa li vam se kako publika reagira na ''Skalameriju'' ili ste u procesu stvaranja ipak očekivali nešto drugo?
Publika sve bolje i bolje reagira na nove stvari. Ispočetka nije baš bilo tako, ali treba vremena dok neki materijal sazrije među publikom. Mislim da će što dalje biti sve bolje jer nove stvari imaju puno veći live potencijal od nekih starijih.

Možemo li uskoro očekivati neku suradnju i, ako nije tajna, s kim?
Imamo već neke gotove stvari sa Peki Peleom i samo se čeka da se to dobro smiksa i može ići van. Još su neke suradnje u pripremi, ali o tom potom.

Prije nego što ste objavili ''Skalameriju'', izašao je spot za ''Dok ja spavam''. Planirate li snimati još spotova za pjesme s ovoga albuma?
Mislim da nećemo više ništa raditi s ovim novim albumom. Prekasno je i nema smisla. Prošlo je skoro godinu dana od izlaska albuma, a realno nije ni baš nešto slušan i nemamo nekih ideja.

Neki dan ste na storyju objavili neki novi isječak pjesme. Znači li to da pripremate nešto novo, možda neki singl?
Ma ne mogu reći da je to neka nova stvar, ima takvih ideja hrpu, neke malo teasamo neke ne. Ne znam hoće li će biti novih stvari iskreno. Možda ako baš budem imao nešto za reći u glazbenom smislu.

Preko ljeta ste nastupali na većini regionalnih festivala. Kakvi su dojmovi, možeš li izdvojiti neke od highlightsa s koncerata – bilo ispred, bilo iza scene?
Imali smo sreće da smo svirali dosta ovo ljeto i da smo obišli jako puno festivala. Zahvalan sam na tome i cijenim te trenutke. Generalno je svaki od tih festivala odlično organiziran i dojmovi su svakako pozitivni. Meni osobno je možda highlight bio DJ Kneža na Ferragostu. To je baš izvuklo sve one zakopane dragulje iz djetnjistva, kao na primjer ''Pokemon'' pjesma, ''Barbie girl'', i tako dalje.

Koja je razlika između nastupa na malim klupskim pozornicama i velikim festivalskim pozornicama? Što je tebi draže? 
Najdraža su mi ultramala mjesta gdje zapravo i nema uvjeta za svirku, ali je energija dobra i publika je s nama. To se događalo samo nekoliko puta do sada, ali je uvijek posebno. Velike pozornice su kul, ali te malo izoliraju od ljudi.

Iako su vam pjesme na hrvatskom i više ste regionalno orijentirani, da možete nastupati na bilo kojoj rasprodanoj svjetskoj pozornici, koja bi to bila?
Ne znam stvarno, niti pratim to, niti me nešto pale velike svjetske pozornice. Jedino mislim da bi bilo fora svirati na Arecibo Teleskopu, ali se nažalost i to urušilo nedavno.

Što je potrebno da biste bili potpuno zadovoljni svojom svirkom?

Joj, ne znam, ne znam ni je li to moguće. Morale bi, kao prvo, biti puno bolje pjesme koje sviramo, morale bi biti tehnički savršeno odsvirane. Morali bismo puno improvizirati i po mogućnosti napraviti neki hit na licu mjesta. Naravno, sve bi moralo zvučati kristalno čisto, ali u isto vrijeme i masno i prljavo. Uz sve to i neka bolesna scenografija i light.

Koliko je zapravo izazovno raditi za vlastitu etiketu? Koje su prednosti, a koji su nedostaci?
Pa više nisam aktivan član labela, to sada vodi Bojan Bojko. Ja sam više ono, počasni član. Mogu samo reći da je dosta izazovno i da zbog toga više i ne radim to.

S obzirom na to da pod etiketom više manje zauvijek djeluje pristojan broj bendova, jeste li kad razmišljali o organizaciji nekakvog više manje zauvijek festivala?
Da, i mislim da će se tako nešto dogoditi iduće godine. Ne bih u detalje, ali postoje planovi za to.

Što misliš da se mora promijeniti na našoj glazbenoj sceni ili u industriji da bi život glazbenika bio lakši i, uostalom, da bi glazbenik bilo zanimanje od kojeg je moguće živjeti?
Tko je rekao da život glazbenika mora biti lagan? Život glazbenika ili bilo kojeg umjetnika mora biti patnja. Otud dolazi sva inspiracija. Činjenica je da dobri muzičari opstaju kod nas i da imaju para i da žive sasvim solidno od toga. Ovi ostali se moraju još malo potruditi. Najlakše bi bilo da kažem da se mora publika promijeniti i da je publika neobrazovana i da nas ne zaslužuju i tako dalje. Međutim, to je luzerska priča. Matematika je jasna, ak' imaš 100-200-300 ljudi po koncertu, možeš nešto zaraditi. Ako nemaš, možda ovo nije posao za tebe ili možda moraš nešto promijeniti.

Svemirko po drugi put nastupa u Tvornici, a ''Skalamerija'' će napokon doživjeti promociju kakvu zaslužuje. Kako se pripremate i možemo li očekivati nešto posebno?
Ne pripremamo se ništa specijalno, ali potrudit ćemo se da bude posebno i nezaboravno. Svirat ćemo generalno sve pjesme, ali s malim naglaskom na ''Skalameriju''. Nadam se da ćemo uspjeti ostvariti kemiju s publikom i da će nam svima biti drago što se ovo dogodilo.

A što nakon Tvornice?
Ne znam stvarno, budućnost je uvijek u pokretu. Možda nešto, možda ništa. 

Za kraj - najavi koncert! Vidimo se u Tvornici!
Ej čuča čuča čuča ja sam dečko srca vruća, na pameti si mi ti, dojdi, dojdi, pi, pi, pi!