Intervju

Nina Kraljić:

Nina Kraljić: "Malo stresa čini čuda za glas"

Nina Kraljić s bendom će u petak, 29. ožujka u Tvornici predstaviti novi projekt, poseban glazbeni program "Zaljuljali smo svijet". Bili smo znatiželjni i otkrili što Nina i ekipa pripremaju za događaj pred nama.

Tko je Nina Kraljić danas, kao umjetnica i glazebnica, uspoređujući je s Ninom "friškom" pobjednicom Voicea?

Ista ona curka s istom namjerom da glazba i autentičan izraz bude na prvom mjestu. Radimo i dalje beskompromisno i bez kalkulacije ono što volimo. Zna biti teško, naiđem na puno prepreka, ali sve se to isplati kada se vidi rezultat. Sebe ne smatram slavnom ni influencerom jer ne shvaćam što to znači. Radim ono što volim i pristupam glazbi kroz prizmu muzikoterapije. Kad mi ljudi kažu da sam ih odvela u neku drugu dimenziju ili neku čarobnu priču, to je za mene uspješan nastup. Privatno živim jednostavno i kao klasična cura. Moram priznati da jedina razlika ipak leži u količini iskustva. Prije tri godine i danas je nemjerljivo.

 

Što skriva glazbeni program "Zaljuljali smo svijet"?

Zaljuljali smo svijet je program koji obuhvaća world music, ethno, filmski ugođaj i vrlo egzotične instrumente (digeridoo, harfa, kaval), fantastične goste i sjajno koncipiran program u kojem se za svakog može nešto naći. Koncentriramo se na autorske pjesme, ali ima tu i etna i covera poput "Wicked Game" i "Ako tražiš nekoga" u mom specifičnom aranžmanu. Najbolje da dođete i poslušate i steknete svoj dojam, ali to je svakako dokaz novog glazbenog stila na hrvatskoj glazbenoj sceni.

 

 

Kako to da ste se odlučili koncert napraviti upravo u Tvornici kulture?

Te vam se stvari dogode spontano, a kada se otvori prilika prihvatiš i učis iz te nove situacije i radiš najbolje što možeš. Bojala sam se da nećemo stići, ali svi smo si dali truda. Probe su nam trajale i jos uvijek traju minimum četiri sat. Ogroman trud je uložen. Osim toga, vidjet ćete.

 

Je li bilo teško uskladiti vašu glazbenu viziju s ostalim članovima benda?

Svi ostali članovi benda su vrlo eksperimentalni, otvoreni za improvizaciju, traženje, rad na vlastitim aranžmanima, a ne ponavljanjem već viđenog ili čutog. Stilski smo vrlo slični. Cijela ekipa voli ambijentalnu, prostorno široku glazbu s elementima ethna i alternative.

 

Što vas inspirira ovih dana, nastaju li neke nove pjesme?

Najvise me inspirira pisati o ljudima iz privatnog života koji me inspiraju ili se bavim nekim općenitim i širim temama, pomalo spiritualnim. Puno kombiniram mantrične elemente s etnom i popom. Uglavnom većinu toga pišem na engleskom.

 

 

Kako njegujete svoju vokalnu tehniku?

Ne njegujem, samo mi je bitno da sam naspavana i da sam se dobro najela. Malo stresa čini cuda za glas...

 

S kojim biste glazbenikom s domaće glazbene scene željeli napraviti duet?

Massimo, Urban, Prljavo Kazaliste.. ovako na prvu.

 

I za kraj, kako komentirate Rokovu i Jacquesovu pobjedu na Dori? Imamo li šanse u Tel Avivu?

Nisam dovoljno upučena i s obzirom na iskustvo volim se odijeljivati od komentiranja kolega. Mogu samo zaželjeti svu sreću.