Intervju

Blanc&Noir:

Blanc&Noir: "Uvijek smo pozitivne, optimistične i iskrene"

Blanc&Noir turski je pijanistički ženski duo koji će u srijedu, 13. ožujka svoj rad predstaviti zagrebačkoj publici nastupom u HGZ-u. Ususret koncertu popričali smo s zanimljivim umjetnicama koje poseban značaj daju djelima poznatih turskih skladatelja.

Što je sve "Blanc&Noir" u vašoj interpretaciji i programu koji odabirete za nastupe?

„Crno i bijelo“ je naše ime, koje je nastalo iz razlika u našim osobnostima, ali i mogobrojnim bojama unutar nas. Ime je simbol za kontrast. To se također reflektira na koncerte i repertoar koji izvodimo. Dolazimo iz države koja premošćuje Europu i Aziju te se trudimo pokazati taj spoj izvodeći djela turskih i europskih skladatelja.

 

Kako je došlo do zajedničke suradnje? Kada ste i kako shvatile da između vas postoji posebna kemija zbog koje ste realizirale novi projekt?

Poznajemo se od trinaeste godine života te smo od tada kolegice i jako dobre prijateljice. Volimo svirati i provoditi vrijeme zajedno, bitno je imati prijatelje u komornom sastavu kojima možeš vjerovati i s kojima možeš zajedno disati.

 

 

U čemu ste najsličnije,a u čemu najrazličitije? U glazbenom i karakternom smislu.

Različite smo osobnosti, a svaka ima vlastitu snagu u glazbi i životu. Ako bismo trebale se opisati, reklo bi se da je Selin mirnija, snažnija duša, a Yudum je mudra, odmjerena i empatična. Povezuje nas način razmišljanja u glazbenom i životnom smislu. Uvijek smo pozitivne i optimistične, iskrene s kritikama. Tako se jedino možemo razvijati. Slušamo jedna drugu i vjerujemo da to dobro funkcionira.Djela kojeg skladatelja izvodite sposebnim žarom?

Sviramo djela mnogobrojnih skladatelja koji se razlikuju po mnogoćemu, ali u našim srcima najviše mjesta zauzimaju kompozicije Fazila Saya. Ostale turske skladatelje također nosimo u srcu jer se uz njihovu glazbu osjećamo kao kod kuće, premda smo negdje daleko u svijetu u koncertnoj dvorani.


Kako odabirete glazbena djela?

Uvijek sviramo djela koja nas dotiču i čine nas jačina. Odabiremo skladatelje koje još uvijek ne poznajemo, radoznale smo i rado otkrivamo stvari koje još uvijek nismo svirale.
 


Poseban značaj dajete turskim skladateljima.Koja je njihova najbolja karakteristika koju želite promovirati u svijetu?

Mislimo da turski skladatelji dobro kombiniraju orijentalne melodije s nestandardnim ritmom što pokreće publiku. Naivne i melankolične melodije također se sviđaju europskoj publici.
 

 

Koja je svjetska pozornica "neostvareni san"?
Carnegie Hall i Scala.S kojim biste orkestrom ili solistom željeli surađivati, a još uvijek niste?
Željeli bismo svirati s Baltic Sea Philharmonic Orchestra i dirigentom Kristjanom Järvijem. Također bismo željele svirati s SO HRT-a.
 

Što zagrebačka publika može očekivati od nadolazećeg koncerta?

Na zagrebačkom koncertu publika će čuti pjesme s našeg aktualnog albuma „Hands“. Djela turskih skladatelja kao što su Fazil Say, Asia Veysel i europskih skladatelja kao Schubert, Moszkowski i sličnih. Također, kao poseban gost nastupit će Gökalp Ulugbay koji će nas pratiti na posebnim turskim  udaraljkama. Obećajemo da ćete se sretni vratiti kući s predivnim melodijama u uhu.