Intervju

marisol:

marisol: "Ljeto smo proveli brzo, mijenjajući mnogo lokacija"

Akustično-elektronski dvojac marisol priprema se za koncert u dvorištu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti koji će se održati u četvrtak, 23. rujna. Na prvom koncertu uživo s bendom, marisol će predstaviti ovaj izuzetno hvaljeni album prvijenac, a za tu prigodu dvojac postaje petorka. Uz Erola i Josipu zasvirat će Jerko Jurin, majstor bubnjar, Marino Vinja na basu i synthevima, a kao prateći vokal pridružuje se Katarina Matković. Ususret koncertu, popričali smo s ovim zanimljivim glazbenim dvojcem i saznali kakvog je okusa mango.

Kakvog je okusa mango grupe marisol?
Naš mango ima sva četiri okusa, kao i život. Ponekad je sladak, pa malo kiseo, malo gorak, i pomalo slan.

Kako ste proveli ljeto? Pjesma „Mango“ „evocira bezbrižne trenutke godišnjeg odmora“ – kako izgleda vaš idealni godišnji odmor te koju biste pjesmu imali tada na repeatu?
Ljeto smo proveli brzo, mijenjajući mnogo lokacija, nekih već znanih i nekih novih. Puno sunca i mora, noći pod zvijezdama, puno dobrih lica i dobrih podloga za neke nove stihove i melodije; što bi se za marisol nogometnim žargonom reklo: ”na domaćem terenu”;)

Kako vas je Azija inspirirala za nastanak pjesme „Mango“? Što vas je tamo posebno oduševilo? Jeste li se upoznali i s lokalnim zvukom?
U jednom kutku Azije, nastala je pjesma ne iz kurtoazije ;), nego iz prekrasno proživljenih trenutaka na bijelim plažama, iz  bezbrižnosti, lakoće postojanja te svakodnevnom obilju punooo ukusnijeg manga nego što imamo priliku kušati tu. Azija oduševljava mnogočime; uz prekrasne krajolike, tople ljude, džunglu, prijateljski i neprijateljski raspoložene majmune, kokose  tu je veći sad već jasna fascinacija mangom. Tko zna, možda bismo ga mogli probati uzgojiti, recimo na ”tropskom” Hvaru gdje smo čuli da uspijevaju banane. Lokalne zvuke nismo baš čuli, ali je na tom putovanju kupljen ukulele na kojem je štura ideja za pjesmu i nastala. Otada je taj ukulele sastavni dio svakog putničkog ruksaka i čest gost na raznim plažama.

Jeste li zadovoljni odjekom debitantskog albuma u javnosti? Koji je najzanimljiviji komentar koji ste dobili?
Imamo dojam da su ljudi ugodno iznenađeni, a posebno nam je drago što vole i slušaju cijeli album. Opći je dojam da su u zadnje vrijeme glazbeni albumi malo izgubili na značaju u odnosu na singlove, ali mi smo odrasli na raznim albumima i volimo taj format. Najzanimljiviji komentar na album dobili smo od jednog kolege, koji je izjavio da ima osjećaj kao da oduvijek zna te pjesme.

 

 

Koju biste pjesmu s albuma preporučili slušateljima za početak jesenskog razdoblja i zašto?
Svakako bismo preporučili Mango jer je ona ionako nostalgična za tim jednim divno provedenim ljetom i sunčanim danima, koji su ujesen rijetki, barem na ovom našem dijelu globusa.

Kako se pripremate za nastup u ALU?
Prvi put sviramo koncert u proširenom sastavu, na pozornici će nam se pridružiti Jerko Jurin na bubnjevima, Marino Vinja na basu i synthevima i Katarina Matković kao prateći vokal. Osim proba s bendom, tu su i sastanci, intervjui, mailovi, telefoni, nema gdje nas nema! Želimo da sve bude savršeno.

Tko je zadužen za vizualni dio koncerta te što pripremate u tom smislu?
Vizualnom dijelu prije koncerta doprinijela je Maja Vican svojim plakatima i glazbenim razglednicama, a vizuale za koncert preuzimaju svestrani i talentirani Vanja Magić i Iva Peručić koji rade scenografiju. Sve nas jako raduje što je pozornica smještena u prekrasnom ambijentu dvorišta Akademije likovnih umjetnosti.

Osim koncerta u ALU, što još u bližoj budućnosti možemo očekivati od marisol?
Za nekoliko dana izlazi video za singl “Mango”, u  dogovorima smo za koncerte i počeli smo zviždukati melodije, a život piše stihove za novi album. Spremamo još puno toga, dođite nam na koncert i nastavite nas pratiti!