Intervju

Marko Matijević Sekul (Manntra) -

Marko Matijević Sekul (Manntra) - "Novi album dolazi u 2017. i bit će i dalje jako žestok!"

Riječka Manntra imala je aktivnu 2016. godinu. Izmjenio se dio postave benda, odradili su veliki koncert u Tvornici, radili na novom albumu i putovali su po Europi, a završili su skroz do St. Petersburga. Za sam kraj godine popričali smo s Markom Matijevićem Sekulom, frontmenom benda o svim doživljajima iz ove i planovima za nadolazeću godinu te raznim drugim temama.

Novi singl "Snaga" nešto je blaži i više okrenut popu nego metalu, a ni "Meridian" nije bio daleko od toga.  Znači li to neki trajniji zaokret u vašem glazbenom stilu?
Ne bih se to usudio reći. "Snaga" jako podsjeća na 2 pjesme s našeg prvog albuma koji je bio najžešći, naravno... podsjeća na pjesme "Nebitna" i "Na svjetlu", dok  je "Meridian" nastavak priče iz pjesme "Mornar" koja je bila naša prva prava balada. To znači da smo i na prijašnjim albumima imali laganijih pjesma i to nije ništa čudno - dapače, nekad je poželjno.

Novi album dolazi u 2017. i bit će i dalje jako žestok!

Početkom godine izmjenila se postava benda, Zoltan Lečei je istupio iz benda,  zamjenio ga je Danijel Šćuric, a pridružio vam se i Boris Kolarić. Koliko je nova postava utjecala na smjer kretanja Manntre?
Sad je Manntra petorka i čine ju Andrea Kert, Filip Majdak, Maja Kolarić, Boris Kolarić  i ja. Zoltan je otišao iz razloga nevezanih za muziku ili prijateljstvo... jednostavno ga je posao spriječio da se posveti dalje Manntri te je ponudio da odstupi. Danijel se nije uspio zadržati dugo u postavi.

Upali ste i na Zagrebački festival. Kakva su očekivanja po tom pitanju i koliko vam taj plasman znači?
Očekujemo after party, čuli smo da je poprilično ekstreman i dobar. To su nam očekivanja!ž

Kakvi su planovi za blisku budućnost? Kad je sljedeći album u planu?
U 2017. je plan objaviti novi album. Mislimo da će iduća godina bit puna koncerta i turneja i tome se izrazito radujemo!

Nedavno  ste nastupili kao headliner Metal Nation Festa u St. Petersburgu, a u listopadu ste gostovali kultnom bendu In Extremo na njihovim nastupima u Wiesbadenu, Stuttgartu i Zurichu.  Kakva su to iskustva bila i po čemu su se razlikovala?
Naravno da jesu. U Rusiju se vraćamo na mini tour u 2017. zbog nevjerojatne reakcije publike i medija tamo. In Extremo je posebna priča, jedna malo nestvarna priča je svirati pred njihovom publikom i biti tako toplo prihvaćeni. Definitivno sva ta iskustva gurnu bend u brže sazrijevanje nego da smo samo svirali u regiji.

Kad smo već kod velikih imena, s kim biste još voljeli surađivati? Koji su to glazbeni idoli Manntre?
A ima ih jako puno, samo je pitanje gdje se možemo uklopiti. In Extremo su nam uzori u jednu ruku, a u drugu se glazbeno dobro uklapamo sa njima. Mislim da nadati se dijeljenju stagea s Depeche Modeom ili Nine Inch Nailsima ne zvuči realno, makar bismo to htjeli (smijeh).

Kako gledate na doživotno bavljenje glazbom? Planirate li i vi poput nekih rockera i metalaca ostarjeti uz gitare, mikrofon i bubanj ili ste više pobornici one "Live fast, die young" filozofije?
Zanimljivo pitanje o kojemu nisam nikad razmišljao. Rock je šarmantan i može bit' kao staro dobro vino. Nekad tek ono pravo dolazi u kasnim  40-ima i ranim 50-ima.

Kakva je po vašem mišljenju situacija s metal glazbom u Hrvatskoj?
Ima bendova i ekipe koja stvarno dobro radi to što radi. Nisam baš pratio puno događanja oko nje u posljednje vrijeme jer toga ima stvarno na lopate, ali definitivno su glazbenici i autori koji su dolazili iz rock podneblja uvijek bili najbolji i najkreativniji, makar kasnije radili na pop glazbi. Ono što sam čuo u zadnje vrijeme i što mi je drago vidjeti je uspjeh Cold Snapa na potpisivanju ugovora s poprilično zanimljivom diskografskom kućom. Raduje me i uspjeh mojih sugrađana Meant To Be…veseli me da jedan hrvatski pjevač pjeva u TransSiberian Orchestra (Dino). Malo nas ima koji nekako probijamo izvan regije, ali svaki taj uspjeh, makar se nekom na van činio malenim, bitan je jer to pomiče granice. Nanižite još deset takvih uspjeha i slika o hrvatskoj glazbenoj industriji općenito će se promijeniti na bolje. Sad smo u svim žanrovima ispod radara, ali stvari se mijenjaju. Prije 10 godina je bilo nemoguće zamisliti bilo što od ovoga.

S obzirom na to da je sam kraj godine, koliko ste zadovoljni 2016. godinom? Da li ima nekih ciljeva koje ste si kao bend postavili ove godine, a da ih ipak niste ostvarili?
Manntri je ova godina bila uspješna. Moram priznati da početak nije bio ugodan, ali do kraja godine sve se nekako iskristaliziralo i pogledom u natrag smo zadovoljni učinjenim!

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni