Intervju

Prlja -

Prlja - "Dosta ideja za naše scenske nastupe nastane spontano"

Na samom pragu 30-ih LET3 je bend koji je ostavio veliki utjecaj na domaću glazbenu scenu. Tekstovi su im provokativni, isto kao i javni nastupi, kritiziraju politiku i društvo i bore se protiv normi, a teško bi našli hrvata ili hrvaticu tko barem jednom nije čuo jedan hit ove riječke bande. Ove godine ponovno sviraju Antivalentinovo koncert u Domu sportova, a čini se kako će isti postati institucija za sebe. Ususret nastupu javili smo im se s par pitanja, a Zoran Prodanović Prlja je spremno odgovorio na ista.

Prošle ste godine izdali album "Angela Merkel sere", kakve su bile reakcije na navedeni? Jeste li nešto takvo i očekivali?
Očekivanja koja smo imali, a vezana su uz taj album su ispunjena. Album je odlično primljen od strane naše publike, kritike, pjesme s njega postale su neizostavni dio našeg koncertnog repertoara, a i Angeli ne ide baš najbolje. Dakle, mission completed!

Imate li općenito nekakva očekivanja prije svirki ili izdavanja novih albuma? Kakva su bila na samom početku pri izdavanju prvog albuma i na prvim koncertima?
Naravno da uvijek imamo očekivanja i onaj osjećaj neke pozitivne napetosti prilikom realiziranja albuma ili pripreme nastupa. Takvi smo od samih početaka, nikad se nismo željeli ponavljati, kako na albumima, tako i na nastupima. To nije samo fraza, već činjenica. Svakom projektu pristupamo kao da je prvi i to je po našem mišljenju ispravan način. Možda smo danas iskusniji i rutiniraniji u nekim stvarima pa ih lakše "rješavamo", ali još uvijek imamo onaj iskonski osjećaj uzbuđenja prilikom stvaranja albuma i izlaska pred publiku.

Često vas kritiziraju i nazivaju preekscentričnima te da zbog toga vaša glazba pada u drugi plan. Otkud ideja za sam scenski nastup? Dolazi li to spontano ili je sve isplanirano?
Takve su kritike rezultat površnog pogleda na naš rad i izraz koji je oduvijek imao u sebi i svojevrsnu ekscentričnost kao i provokativnost. Naša glazba nikad nije pala u drugi plan, dokaz tome su naši koncerti koji su redom jako dobro posjećeni i od strane publike izvrsno prihvaćeni. Uživo smo jebena rock mašina koja melje i to može posvjedočiti svatko tko je prisustvao našim nastupima, a i gomila naših pjesama živi u narodu.
Dosta ideja za naše scenske nastupe nastane spontano, ali se planski razrade prije nego se ponude publici.

A otkud inspiracija za samu glazbu? Kako kod vas izgleda sam taj kreativan proces stvaranja? Koliko se on promijenio od samih početaka?
Inspiracija je stalna potreba za obogaćivanjem našeg zvuka, ne zaziremo od upotrebe novih elemenata koji mogu pripomoći širenju i osvježivanju našeg izraza.

Kreativni se proces nije puno promijenio od samih naših početaka, a tu ne postoji neko pravilo. Ponekad je neki riff detonator ideje,ponekad je to stih, a ponekad neka slika ili crtica iz života.

Radi li se trenutno na novim stvarima? Kakvi su planovi za dalje?
Na novim stvarima se radi, upravo finiširamo novu pjesmu koju planiramo premijerno izvesti na dolazećem Antivalentinovu. Riječ je o punokrvnoj rock himni prepunoj strasti i žestokih asocijacija.

Možete li neki od koncerata izdvojiti kao najdraži ili kao najzanimljiviji?
Uvijek postoje teška pitanja, ovo je upravo jedno od takvih. Nemoguće je izdvojiti neki koncert kao takav, zapravo nabrajanje bi trajalo danima.

Ali evo, izdvajam ovaj naš zadnji riječki koncert u rasprodanoj Hali Torpedo. To je bio koncert koji smo nazvali koncertom za tradicionalnu riječku rock obitelj. Takav je i bio, prepun dobre energije, publika od 7 do 90, koncert za dugo pamćenje. Komplimenti koje smo nakon njega čuli od strane naših sugrađana i ostalih fanova koji su ga pohodili nešto su neprocjenjivo,nešto što nas hrani!

Čitate li inače reportaže s koncerata ili same kritike na vaš rad? Kako one na vas djeluju? Koliko vas same kritike potiču u daljnjem glazbenom i scenskom nastupu?
Uvijek se nešto pročita, veseli nas pročitati nešto što nije samo puka reportaža, nego je i kritika, a toga generalno nedostaje u medijskom prostoru. Svaka kritika je dobrodošla, bila ona loša ili dobra, naravno ako je osnovana. Kritika nije kritika ako je u startu previše "navijački" ili previše "pljuvački" nastrojena, onda nema smisla niti objektivnosti u njoj.To se danas događa, počneš čitati i znaš da izvjestitelj ili bezgranično voli nekog izvođača, ili ga iz nekog subjektivnog razloga prezire. To nema veze s objektivnošću, a baš objektivnost bi trebala bit osnovni kriterij kritike.

Ipak, sudjelujete i u raznim projektima izuzev Leta 3. Ima li nešto novo što bismo mogli očekivati na tom području?
Zasad nemam nikakav konkretan odgovor na ovo pitanje, ali zasigurno će bit takvih projekata.

To su vode u kojima dobro plivamo i kreativno nas oplemenjuju.

Ove godine vam se smiješi i 30. godišnjica karijere. Kakvi su planovi za proslavu? Možemo li nešto posebno očekivati ili ćete to ostaviti kao iznenađenje?
Zar već? Ne znam, svi će bit obaviješteni na vrijeme.

Ovim putem svima upućujemo pozivnicu da slave s nama.

let3 sviraj stareU sklopu programa Sviraj Stare nedavno su publiku počastili pjesmama sa svoja prva dva albuma "Two Dogs Fuckin'" i "El Desperado"

Proučavate li možda novije bendove na sceni? Imate li nekog tko vam je zapao za oko/uho?
Na festivalima dijelimo pozornicu s mnogim novijim bendovima, ima tu i kvalitete i karizme. Mali mi je problem to što zaboravim imena bendova, ali samo nek oni jesu ono što jesu i bit će sve ok.

A koje bendove biste izdvojili kao možda utjecaj na samo stvaranje unutar Leta 3 ili možda kao osobne favorite?
Preteško pitanje, ima tu svega. Uvijek se svašta slušalo i slušat će se. To je pitanje perioda ili trenutka. Osobno znam da uvijek imam u ormaru Ramones majicu :)

Uskoro nam se bliži i sad već tradicionalno Antivalentinovo. Imate li neku posebnu poruku ove godine povodom istog? Što se može očekivati od samog koncerta?
Prošlogodišnje premijerno Antivalentinovo nas je uvjerilo u to da nam je svima u ova tjeskobna vremena kad se s ljubavlju manipulira i trguje nužno potrebno neko sklonište od tog marketinškog i konzumerističkog divljanja, stoga ove godine nudimo upgrade manifestacije. Prošlogodišnji slogan je bio "Ništa ljubav, samo karanje",ovogodišnji je "Ništa ljubav, turbo karanje". 

Apeliramo na sve da na vrijeme nabave propusnice za tu svetkovinu rock'n'rolla, slobode, strasti i sexa neukaljanog osjećajima. Prošle godine je dosta zainteresiranih umjesto random istomišljenika ljubilo vrata Doma sportova jer nisu na vrijeme osigurali propusnicu za isti. Dakle, ne čekajte zadnji tren. 

Ajmo, ajmo Turbo, Turbo!