Intervju

FOR -

FOR - "Svatko će se složiti da je najslađi dio svakog rada ubirati njegove plodove"

Progressive rock bend FOR formiran je 2013. godine u Zagrebu, a čine ga Tomislav Malagurski, Miodrag "Mićo" Prelec, Slaven Špoljarić i Frano Homen. Bogati zvuk pjesama, mekani tonovi gitara i ugodni vokali redovito im donose nove fanove, njihov debi uradak "The Sun Will Shine" pokupio je sjajne kritike, a mi smo ga uvrstili među najbolja izdanja 2015. godine. Momci nam kuhaju novi album koji bi svijetlo dana trebao ugledati kroz koji mjesec, a nove pjesme predstavit će koncertom u Sax-u 28. siječnja. Ususret koncertu i novom albumu odlučili smo vidjeti što se sve događalo s FOR-om kroz protekle tri godine, kako su zadovoljni dosadašnjim radovima, koji su im planovi, a razgovarali smo i o brojnim drugim temama.

Za početak – pozdrav, ekipa! Prošlo je tri godine od osnutka benda i tri godine od našeg prvog intervjua. Što se promijenilo u vašim životima?
Slaven: Za mene je najveća životna promjena bila kad je nastao FOR. Proletile su tri predivne godine sviranja, druženja i stalnog napredovanja.

2015. godine FOR je izdao album prvijenac "The Sun Will Shine". Rijetko koji album prvijenac se toliko hvali kao što se hvalilo vaš. Koliko ste zadovoljni s prihvaćenošću albuma i jeste li očekivali ovako dobre kritike?
Mićo: Poprilično smo zadovoljni reakcijama na prvi album. Puno truda i vremena je uloženo u njega, a svatko će se složiti da je najslađi dio svakog rada ubirati njegove plodove. "The Sun Will Shine" nam je donio mnogo svirki, slušatelja i fanova, a to je ono što nas tjera da radimo i stvaramo dalje.
U principu se ne zamaramo sa time da li će kritika biti dobra. Glazba je nešto što svatko shvaća na svoj način. Trudili smo se da to nama dobro zvuči i da je nama užitak svirati te pjesme na pozornici, a ako se to usput svidi još nekom - dobrodošao u klub :)

Postoji li neka pjesma na albumu koju biste osobno istaknuli kao najbolju/najdražu, odnosno s kojom pjesmom ste najzadovoljniji?
Slaven: "The Sun Will Shine" me uvijek pogodi u neku žicu. Sjećam se dok smo odabirali pjesme za album da ju je Tomislav htio odbaciti. Zapravo, nije ju ni spomenuo nego sam ga pitao: "Imaš još koju?" A on je rekao da ima, ali da nije baš nešto zadovoljan. Tekst mi je sjeo od prve i krenuli smo raditi. Na kraju smo tako nazvali album.

Koliko znamo, u nastajanju je i novi album. Kada bi on trebao biti izdan i jeste li i dalje vjerni svom prepoznatljivom americana/rock/pop zvuku?
Slaven: Drugi album je pri kraju, ali još je prerano za reći točno kada ćemo ga izdati. Ostali smo pri našem zvuku, samo smo malo proširili instrumentarij. Malo sam se prihvatio električne gitare i klavijatura tako da će glazba dobiti novu dimenziju, a već sviramo te pjesme uživo i za sada smo imali pozitivne reakcije publike.

Kad smo već kod americane, kako ste se odlučili upravo za taj zvuk? Ili je zvuk došao spontano? Postoji li neki bend na domaćoj estradi koji biste istaknuli kao zdravu konkurenciju ili možda i kao uzor?
Mićo: Opet je tu riječ o tome da se taj zvuk nama sviđa. Dakle, došao je spontano.
Čak ne bih naš zvuk volio klasificirati, nekako se razlikuje od pjesme do pjesme. Naravno, postoji taj osnovni pop/rock (čak i americana) zvuk, ali kada stvaramo ne brinemo o samom žanru u kojem ćemo je napisati već da glazba prati smisao i ideju pjesme, čak i albuma. Možda treći album bude jazz, a četvrti death metal album.

Oni upoznati s vašim djelovanjem znaju da je vaš repertoar na engleskom jeziku. Jeste li razmišljali o tome da snimite nešto na hrvatskom i mislite li da bi se jednako dobro mogli izraziti i na "domaćem" jeziku?
Mićo: Vjerujem da neće biti domaćih uradaka s naše strane. Barem ne kao FOR. Engleski smo izabrali zato što je jezik koji je najrasprostranjeniji u svijetu. On je ovdje samo alat kojim prenosimo poruku koja ne poznaje granice (pun intended).

Od oformljavanja benda izašlo je i par videospotova, od kojih bih osobno istaknula onaj za pjesmu "Red". Tko je glavni um iza njihova osmišljavanja i jeste li zadovoljni konačnim rezultatima? 
Frano: Ideja spota za pjesmu "Red" nastala je iz dubokih, sakrivenih i mračnih kutaka umova dvojice mladih redatelja - Andrije Mardešića i Davida Kapca. Naime, još iz studentskih dana Akademije dramske umjetnosti, surađivao sam sa spomenutim tandemom, gdje sam kao student montaže, a kasnije i kao njihov bliski prijatelj, sudjelovao u ostvarenju isto tako odvažnih i upečatljivih studentskih filmova. Njihova suradanja se, naravno, nastavila i nakon završetka studija, pa je nekako prirodno došao trenutak da ih angažiramo i za naš spot. Pjesma im se svidjela i, očito inspirirani serijom "True detective" i općenito motivima američke južnjačke gotike, momci su bez problema osmislili cijelu priču. Njihova ideja je bila napraviti svojevrsni kratki hommage film koji bi stiliziranom pričom o bizarnom ljubavnom trokutu jedne djevojke i dvoje mladih detektiva dočarao ozračje i raspoloženje naše pjesme. U bendu smo se prilikom prvog gledanja, na opće oduševljenje, svi složili da ta ideja itekako uspjela, tako da svakako možemo reći da smo zadovoljni konačnim rezultatima!

Za vrijeme našeg prvog intervjua bili ste u potrazi za booking agentom i kvalitetnim ton majstorom. Je li vam to pošlo za rukom? 
Tomislav: U suradnji smo sa "Hang time agency" u čijoj smo organizaciji imali brojne nastupe po Hrvatskoj, a u kolovozu prošle godine nastupali smo i u Švedskoj.  Što se ton majstora tiče još smo u potrazi. Ne žurimo s tim jer nam je bitno s kime surađujemo. Na tonca gledamo kao na petog člana benda.  Tražimo nekoga tko može kliknuti kreativno, profesionalno i na prijateljskoj bazi sa nama. Siguran sam da će uskoro doći vrijeme i za to.

Nastupali ste u Lisinskom, u manjim i većim klubovima, gdje se kao bend osjećate najviše "domaće"? Postoji li neki prostor u kojem bi voljeli svirati, a niste još imali priliku? 
Slaven: U manjim klubovima je intimnija atmosfera i takvih smo nastupa najviše imali. Bilo je svakakvih koncerata, od muzeja, većih festivala do pozornica na koje smo se nas četvorica jedva stisnuli. Sve ima svoje čari i uvijek je neko novo iskustvo. Ovo ljeto sam bio na sjajnom koncertu Roberta Planta u Pulskoj Areni, a prije njega je svirala Lovely Quinces. Nastupala je sama i ispunila je gitarom i glasom cijelu Arenu što me se jako dojmilo. Volio bih da u jednom trenutku tamo održimo koncert. Siguran sam da bi nam to bio poseban gušt.

Krajem siječnja, točnije 28.og uz Oridano Gipsy Jazz Band nastupate u zagrebačkom Saxu. Pripremate li neko iznenađenje za publiku? Gdje vas se još može uloviti narednih tjedana, ima li nekih najavljenih svirki? 
Tomislav: Ako kažem neće više biti iznenađenje. :) U svakom slučaju publiku u Saxu očekuje ugodan koncert. Naglasak ćemo staviti na pjesme s nadolazećeg albuma iako se može dogoditi  da odsviramo i neku staru pjesmu. Najavljenih koncerata za sada nema, ali su u planu u sklopu promocije drugog albuma.

Neka poruka za čitatelje? 
Pozdrav svim čitateljima i vidimo se 28.01. u Saxu.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.