Intervju

Scarlet Notes:

Scarlet Notes: "U Zadru je uvijek bilo dosta rock, punk i metal bendova"

KSET je u četvrtak, 28. travnja, rezerviran za alter rock večer koja će nam donijeti nastupe dvaju bendova - Scarlet Notesa i Seven Mouldy Figsa. U ulozi protagonista večeri, zadarski će sastav Scarlet Notes predstaviti svoj debitantski album "Naivno Srce" i recentno pokrenuti projekt, "3/3". Podršku će im pružiti ženski zagrebački trio, Seven Mouldy Figs, koji trenutno priprema album prvijenac. Cijena karte u pretprodaji (blagajna KSET-a) iznosi 15, dok će na dan koncerta koštati 20 kuna. Ususret koncertu, Leonardo iz SN-a nam je odgovorio na nekoliko pitanja o dosadašnjem djelovanju benda te radu na novim materijalima.

Pozdrav! Tko su i čime se osim glazbe bave članovi Scarlet Notesa?
Scarlet Notes redom čine Zrna Zuber (basistni vokal), Josip Miočić (bubnjar) i Leonardo Jakšić (gitarist i prateći vokal kad baš ne mogu izbjeći). Zrna je, izuzev što dosta dobro pjeva, odlična poznavateljica i pratiteljica akcijsko-dramskih serijala "Game of Thrones" i "The Walking Dead". Josip je u slobodno vrijeme strastveni penjač i planinar po prirodnim i umjetnim stijenama. Ja radim nezanimljiv posao na kojem sjedim i većinu radnog vremena slušam glazbu. A kada ne radim ili/i ne sviram u alter rock sastavu, pratim motociklističke utrke. Ali ipak, prvenstveno smo svi (nažalost naših obitelji i bližnjih) glazbenici.

Kao finalisti HGF demo festivala 2014., dobili ste priliku svirati u inozemstvu. U veljači 2015., bili ste na mini-turneji u Engleskoj, gdje ste odradili 3 koncerta u Bournemouthu, gradu na južnoj obali Engleske. Što je za vas tada, kao demo bend u usponu, značila takva prilika i je li (i koliko) to iskustvo utjecalo na vaš daljnji rad?
Nastupi u Engleskoj su nam bili jedinstvena prilika da zasviramo izvan hrvatskih granica te iz prve ruke usporedimo kako naše umotvorine (pjesme) stoje i zvuče uz bok pjesama bendova s jedne nemjerljivo veće i zahtjevnije scene od naše. Bilo nam je drago primijetiti da se glazbeno i svirački možemo nositi s njima i da su naše melodije usprkos jezičnoj razlici rasklimale glave u publici. To nam je bila, eto, mala potvrda da dobro radimo i da se krećemo u dobrom smjeru. Utjecalo je na naš rad utoliko da nas je potaklo da radimo više, napornije i više promišljamo glazbu.

Vaš diskografski opus zasad krasi debitantski album "Naivno Srce", izdan u srpnju prošle godine putem Aquarius Recordsa. Imate li omiljenu pjesmu među tih "prvih" 10 i koja vam je najdraža u live izvedbi?
Rekao bih da je to upravo naslovna pjesma "Naivno srce". Osjećajno i energijom je najzahtjevnija pjesma koju smo do sada smislili. Pipkavo ju je idealno otpjevati i odsvirati, ali nas jako veseli kad nam pođe za rukom.

Pjesma "Obrisi" koju ste objavili u veljači, nova je "bilješka" s vašeg glazbenog menija. Popratni je video sniman u Pomorskoj školi u Zadru, a tijekom čitavog se spota provlači motiv vode tj. mora. Kako je živjeti i stvarati u Zadru i u kolikoj mjeri sam taj grad utječe na vas i vaše glazbeno djelovanje?
Zadar kao grad, okruženje i zajednica je utjecao na nas utoliko da nas je naučio slušati rock'n'roll svih grana i izdanaka. U Zadru je uvijek bilo dosta rock, punk i metal bendova, ima ih i danas, a vjerojatno će ih biti i u budućnosti. Grad pretpostavljam ima neku svoju "briju", energiju svojstvenu samo Zadru. U kolikoj mjeri to utječe na našu glazbu, teško nam je ocijeniti. Rekao bih nimalo, ali to vjerojatno ne bi bila istina.

Tko su vam glazbeni uzori? Možete li izvojiti neke aktualne albume (2015./2016.) koje volite (po)slušati?
Uzori? Alice In Chains, Pantera, the Beatles, Talking Heads, Eurythmics, AC/DC, Incubus, David Bowie… Zrna obožava Killse, a mislim da si doma često vrti posljednji album Editorsa. Josip se mota negdje na potezu između bluesa, reggaea i duba, od svega po malo. Ja sam posljednjih godinu – godinu i pol zaglavio slušajući progresivni metal. Trenutno me drži TesseracT-ov prošlogodišnji album "Polaris".

Nastupom u KSET-u 28. travnja (četvrtak), publici ćete, osim debitantskog albuma, predstaviti i nedavno pokrenuti projekt "3/3". Možete li nam reći nešto više o konceptu samog projekta?
"3/3" smo zamislili kao tri EP-ja u jednom. Tri puta po tri pjesme koje imaju neki zajednički nazivnik, bilo da je to tema, ugođaj, glazbeni stil… Svih devet pjesama namjeravamo izbaciti kao singlove i snimiti za njih spotove. Vidjet ćemo kako će ići.

Na koncertu će vam podršku pružiti i ženski alter-rock bend iz Zagreba, Seven Mouldy Figs (7MF). Koje glazbene sastave / izvođače iz Hrvatske (i regije) cijenite / slušate i s kim biste voljeli u budućnosti surađivati?
Ufff, teško je izdvojiti, a ne izostaviti nekog kul i darovitog. Mislim da su nam Urban, Elemental i Jinxi svima svojevrsni uzori, najmanje u dijelu da već više od dvadeset godina stvaraju glazbu kakvu žele i eksperimentiraju bez suzdržavanja. Od "mlađih" bendova, uvijek nam je drago susresti dečke iz Grette. M.O.R.T. i Rolin Humes nas također uvijek iznova iznenade svojim nastupima i energijom...

Ena Carić
Ena Carić

Catching signals that sound in the dark