Intervju

Mjuzikl -

Mjuzikl - "Mladim bendovima nije lako jer danas nema nikoga tko bi stao iza njih"

Zagrebačka rock trojka, Mjuzikl, nakon samo tri godine na sceni još uvijek traži svoje mjesto pod suncem, ali ubzo će se to promijeniti. Objavili su do sada četiri singla, a prije par dana i novi spot kojime su najavili i debitantski album krajem godine. Početkom svibnja nastupaju u Vintage Industrialu, a s obzirom na to još nismo imali prilike upoznati ih, porazgovarali smo s basistom benda, Robijem o dosadašnjem radu, a naravno i planovima benda.

Opišite nam za početak sebe kao bend.
Mjuzikl je rock trojka iz Zagreba koju čine Luka-gitara,vokal Robi-bass,klavijature i Hač-bubanj i u ovoj postavi djelujemo malo više od tri godine, na standardno pitanje ide standardni odgovor (haha), ako nas čitatelji žele bolje upoznati aktivni smo na fejsu i ostalim društvenim mrežama pa najbolje da sami vide iz prve ruke.

Neafirmiranim mladim bendovima nije nimalo lako stupiti na glazbenu scenu. Što vam je predstavljalo ili još uvijek predstavlja najveću poteškoću u probijanju na scenu? Opišite nam malo taj put.
Mladim bendovima nije lako zato jer danas nema nikoga tko bi stao iza njih, ali opet u ovo doba imamo internet pa bi se moglo reći da smo iskompenzirali taj nedostatak vjetra u leđa koji su nađi stariji kolege imali u svojim počecima. Rekao bih da je to svim mladim bendovima problem.

Jeste li vi jedan od onih DIY bendova koji samostalno produciraju, snimaju i promoviraju svoju glazbu ili ćete to prepustiti diskografskim kućama?
Hahaha DIY na najvišoj razini! Uvijek smišljamo neke nove gluposti s kojima bi se mogli promovirati. Stickeri,plakati,bedževi i ostala popratna oprema su standard na svakoj svirci i izlasku, uvijek zveknemo sticker na neko neprikladno mjesto. A što se produkcije tiče, najviše vjerujemo nama samima i našem producentu Antoninu Šimiću iz Greenwood studija, naravno, ako se naspavao toga dana.

Objavili ste nekoliko singlova i trenutno radite na debitantskom albumu. Kada bismo ga mogli očekivati vani?
Izbacili smo četiri singla do sada,kad god nismo na svirkama smo u garaži ili u studiju gdje radimo punom parom na albumu koji će izaći krajem ove godine.

Kako stoje stvari s njegovom pripremom? Ide li sve po planu ili se tu i tamo javi neka nenadana situacija?
Do sada nismo imali nikakvih poteškoća u pripremi albuma, ali kada radimo na pjesmama i kažemo da je to to netko dođe na probu sa idejom koja poremeti sve planove i onda kreću prepravljanja.Trudimo se da sve bude savršeno!

Kako izgleda proces nastajanja nove pjesme? Koje teme su vam najčešće prisutne u pjesmama?
Proces nastajanja svake pjesme je drugačiji i zbog toga svaka ima svoju energiju, na nekim pjesmama znamo raditi po mjesec dana a na nekim pola godine,nikada ne napravimo pjesmu doma nego uvijek jedan od nas počne nešto pjevušit na probi i onda shvatimo da bi moglo biti nešto od toga. Dobra vibra i dobar tulum stvaraju pjesme.

Postoji li neki glazbenik/glazbenica, bend, s kojima biste voljeli ostvariti suradnju i zašto? Hoće li možda biti kakve glazbene suradnje na novom albumu?
Bilo bi mrak da ostvarimo suradnju sa nekim etabliranim glazbenikom ili grupom, ali nikada nismo išli u tome smjeru, za sada se držimo sebe, a u budućnosti nikad ne znaš što se može dogoditi.
A što se tiče glazbenih suradnji na albumu imamo neke ideje, suradnje su instrumentalne i ne uključuju ni jednog drugog vokalista ali sve u svoje vrijeme.

Utječe li glazba koju inače slušate na glazbu koju stvarate? Postoje li neki bendovi koje biste izdvojili kao uzore?
Naravno to je uvijek tako, kroz pet godina koliko bend postoji se stvarno osjeća odrastanje i sazrijevanje članova, kako smo se mi mijenjali tako se i glazba mijenjala, kako smo otkrivali novu glazbu i neke nove glazbene pravce s kojima nismo bili upoznati tako smo i mi počeli mijenjati naš zvuk.

Možemo li uskoro očekivati neki vaš koncert?
Sviramo 11.svibnja. u Vintage Industrial Baru u sklopu Good Vibrationsa sa Arctic Monkeys tribute bandom, pripremit ćemo super tulum, vidimo se tamo!

Imate li za kraj neku poruku za svoju publiku ili javnost?
Draga publiko, rockeri, hipsteri,fanovi(ako ih ima)… Slušajte dobru glazbu, zabavljajte se, rokajte i idite na svirke, ono kaj gledate preko yt-a nije toliko sexy u usporedbi sa koncertima. Nadam se da ćemo i mi jednog dana postati dio vašeg odgovora na: "Što slušaš?", ako već nismo. Adios!