Intervju

Ivana Picek –

Ivana Picek – "Ljubav prema glazbi postoji otkad znam za sebe"

Ivana Picek mlada je zagrebačka kantautorica prisutna na sceni već nekoliko godina. Svoj prvi uradak, izdan 2011. godine, nazvala je "Ludo djevojče" te nastavila tim stopama gaziti po svijetu. Preko akustične gitare do syntha i samplera, i dalje samouvjereno stvara nove kompozicije u ambiental folk maniri. Nadolazećeg četvrtka imate je prilike čuti u sklopu Good Vibrationsa, kada će zajedno s Kimikom i U pol 9 kod Sabe predstaviti svoj opus u Vintagu. O raznolikim inspiracijama, pojavi Pridjeva, novim Ivaninim materijalima i planovima, a i raznim drugim temama pročitajte u nastavku!

Kad ti se rodila ljubav prema glazbi, a kad prema izvođenju iste?
Ljubav prema glazbi postoji otkad znam za sebe, a trebalo se puno toga izdogađati da shvatim da imam neizlječivu potrebu dijeliti je i s drugima. Još kao klinka imala sam prve"klasično-gitarističke" svirke pred publikom, i taj osjećaj očito me nepovratno zarazio dosta rano. Moja sramežljivost i ostali faktori uspjeli su odgoditi ozbiljnije shvaćanje toga da bih mogla svirati češće i više, no na svemu se da raditi i poraditi.

Predstavljaš se kao dijete prirode, što te inspirira osim, očigledno, moći majke prirode?
Inspiracija se može naći na svakom koraku, zeznuta je to stvar. Ne znam da li postoji nešto što me posebno inspirira, ali volim pisati o stvarima koje su dosta životne, a opet, premalo se o njima priča i po nečemu su specifične. Tipa moja mačka/mačak za kojeg ni sad ne znam kojeg je bila/bio spola, a bogme ni veterinar nije znao, kako ne pjevati o tako nečem? Etiketu da sam dijete prirode više su mi drugi "prikeljili", nikad se nisam tako predstavljala, ali ako to znači voljeti biti u prirodi i voljeti sve od prirode, nek im bude!

Odakle ta intenzivna hippie energija, koliko je sredina u kojoj si odrastala utjecala na sve to?
Heh, kad odrastaš okružen hipijima, što drugo možeš postati? 

Koji glazbenici su utjecali na tvoj stil i izričaj?
Regina Spektor je glavni krivac što sam se uopće usudila izaći van sa svojim stvarima, nakon što sam čula neke od njenih prvih uradaka, bilo je gotovo. Što se tiče utjecaja, slušam sve od klasike do rapa, postoji hrpa glazbenika koje iznimno cijenim, no da bi mi netko posebno zapeo za uho i srce, mora imati ono nešto što nema veze s uvježbanošću, virtuoznošću i sličnim stvarima, volim kad se pronalaze nova glazbena rješenja. 

Pišeš li poeziju inače ili samo za stapanje s glazbenom kompozicijom? Što vuče čemu?
Poezija uvijek nastaje prije ili nezavisno od glazbe, u rijetkim slučajevima nastaje zajedno s glazbom. Imam hrpu pjesama i priča koje nemaju veze s glazbom i zasad ostaju u mojim bilježnicama daleko od vaših očiju i ušiju. 

Počela si s akustičnom gitarom u rukama, kad si se "uštekala"? Kojim sve instrumentima puniš svoj zvuk?
Uštekana sam unazad godinu i pol – dvije, trenutno sam se malo zasitila akustične gitare. Žao mi je jer imam hrpu pjesama napravljenih samo s akustičnom gitarom koje još nisu, a pitanje je da li će ikad ugledati svijetlo dana, no trenutno me drži i pokreće otkrivanje novih zvukova i rad na pjesmama na malo drugačiji način – uz synth, sampler, el. bubnjeve, harfu koju sam imala nekoliko mjeseci kod sebe (jednog dana i ona će se naći u redovnoj "postavi" )... Instrumenata koje koristim svakim je danom sve više, ne mogu i ne želim se ograničiti na samo jedan, vesele me novi zvukovi.

U kakvim te sve formacijama možemo live zateći, tko te vjerno prati osim sestrice?
Sestrične! Dosad sam imala par formacija "benda", no s obzirom na to da mi je najugodnije raditi s nekim tko me jako dobro poznaje, trenutno je ova formacija u igri. Ali kako sam u konstantnoj mijeni stvari, tko zna kako će to sve izgledati i zvučati za par godina. Nemamo zabranu drugima da se pridruže, samo se trebaju poklopiti energije.

Kako su Pridjevi utjecali na tvoju solo karijeru? Misliš li da se riječ proširila među publikom ili ju je bacila u drugi plan?
Iskreno ne znam. Činjenica jest da sam se u solo karijeri "pritajila" i ne nastupam često kao prije, no tome je pridonijelo to što sam krenula raditi na novim solo stvarima doma u svojoj sobi, opremati svoj "studio", učiti sve o snimanju i produkciji, tj. učim u hodu, snimajući se i igrajući pritom, to me ful veseli, od pjesme do pjesme imam osjećaj da napredujem u tom smislu. Na van još ništa od novijih stvari nisam pustila osim pjesme "❁ (cvjetić)", a to mi je bio prvi ozbiljniji izlet u snimanje.

Album vam je prepoznat izvan hrvatske te završio i na Allmusic portalu kao "editors choice". Kakva ste imali  očekivanja kada ste se upustili u snimanje prvih pjesama? Kako ste uopće završili u kombinaciji, jesi li Dina znala iz internih krugova ili je spontano prišao Nini i tebi s idejom i materijalima?
Pridjevi su iz moje perspektive sasvim slučajno završili u bendovskoj postavi. Kad smo se krenuli dogovarati oko snimanja, to je bilo na razini fb messenger dopisivanja, Dinu dotad nisam znala, Dino je Ninu znao, ja sam znala Ninu, počele su muza-božanske seanse koje su rezultirale Pridjevima. Plan je bio napraviti album, staviti na bandcamp i to bi bilo to. Album je odlično odjeknuo među publikom, javili su nam se iz Chicaga da nam žele izdati album, i tako se malo-pomalo sve zakotrljalo. 

Publiku i kritiku ne intrigiraju olako životno-situacijske tematike pjesama, trebaju imati dubinu ili element šale u sebi, ovo je tako iskreno i nepatvoreno – kako napisano tako i izvedeno, čime misliš da si najviše privukla pozornost? 
Djetinjastim tekstovima o slovu nj i životu u wc-u.  Ne znam zašto, no imam osjećaj da me to u ovim"underground" krugovima obilježilo, koliko god sam se odmakla od tih tema. Ljudi spominju i moj specifični vokal, iako je meni on čist normalan, ne znam što je toliko specifično u njemu osim visokih frekvencija koje mogu parat uši Pjevam samo o stvarima koje sam prošla i razumijem, ili me intrigiraju na neki način, možda ih malo zakamufliram, no ne bih mogla pjevati o nečem što mi nije blisko. Čak i pjesme koje djeluju šaljivo, imaju u sebi nešto što sam njima htjela poručiti, ali tko skuži -  skuži, niti nisu namijenjene za svakog.

Mnogi ni ne znaju koju diplomu držiš na polici (pretpostavit ćemo da je na polici :) Baviš li se ikako strukom ili si orijentirana samo na razne vidove umjetnosti?
I bolje da to ostane tajna  Diploma je na polici, ali skrivena od očiju javnosti. Obje moje struke su umjetnosti same po sebi. Liječiti dušu glazbom ili na neki drugi način je umjetnost. Dr. med. Picek zvuči jako ozbiljno, mora se priznat!

Od zadnje singla je prošlo preko godinu dana, znam da si dosta vremena uložila i u snimanje i koncentriranje s Pridjevima, no zanima me jeli novo izdanje na vidiku?
Novo izdanje samo što se nije porodilo! Sve sam doma snimila i smiksala, razmišljam samo još da prođe kroz nečije uši da dobijem blagoslov da ide van i to je to! Već je i meni dosta odugovlačenja, najdulji je ovo porod dosad, i velik zaokret u zvuku i svemu što će se tamo naći. Radim na tome već dosta dugo, naučila sam mnogo novih stvari i počela drugačije gledati na glazbu. Zapravo, imam osjećaj kao da će mi ovo biti prvi album, sve što sam dosad radila bila je igra.

Za kraj,imaš li neku preporuku za čitatelje, kao top 3 ili 5 singlova/albuma/bendova (što god ti drago) što si zapazila kroz bližu prošlost?
Imam!!!

1. Pixx - "A Way To Say Goodbye"
2. Skrillex and Diplo - "Where Are Ü Now" with Justin Bieber
3. Major Lazer & DJ Snake - Lean On (feat. MØ)

Ivanu možete poslušati uživo u četvrtak, 5.11., u Vintage Industrial Baru, gdje će nastupiti uz Kimiko, U pol' 9 kod Sabe i Tús Nua.

Andrea Kovač
Andrea Kovač

Zašto se ne bi drogirali happy endovima?