Intervju

Intervju sa bendom Billy Andol

Intervju sa bendom Billy Andol

Sarajevski bend Billy Andol nedavno je izdao svoj, treći po redu, album Linije i smjelo gradi svoje mjesto na glazbenoj sceni ovih prostora. S obzirom da našoj publici svakodnevno pružamo mogućnosti upoznavanja mnogih bendova, tako smo ovom prilikom izmijenili pokoju riječ s ovim vrlo zanimljivim susjedima. Predstavljamo Billy Andol.

S obzirom da se vašem bendu, kad god spominjete njegovo ime, obraćate u trećem licu jednine, poštovat ću tu formu u ovom pitanju. Stoga, tko je Billy Andol i zašto se odlučio baviti muzikom?

Mislimo da nije do kraja tačno da se uvijek obraćamo u trećem licu jednine kada govorimo o Billy Andolu. Ali priznajemo da je super graditi neki izmišljeni karakter  i njega  stavljati u razne situacije – kao što smo to uradili na našem drugom konceptualnom albumu.

Kako ste se odlučili na ime Billy Andol? Ima li ta odluka poveznice s Billyjem Idolom?

Ime je došlo iz naše intimne želje da nas tuži neka farmaceutska kompanija i da se "meljamo" s njima po medijima oko prava na ime i time dobijemo veću pažnju javnosti. Ipak, u međuvremenu smo saznali da u Sjevernoj Americi postoji familija koja se preziva Andol i drago nam je da su našeg Billyja prihvatili k'o svog.

Kako biste opisali glazbu koju stvarate i koje biste joj epitete dali?

Lijepa muzika za lijepe ljude.

Kad sam prvi put čuo vašu pjesmu "Balkon", nisam se mogao oduprijeti dojmu nevjerojatne sličnosti boje glasa vašeg pjevača Vedada Trbonje i Milana Mladenovića. Stoga moje pitanje glasi: Je li bend EKV imao utjecaj na vaše stvaralaštvo?

Naravno da jeste. Mislimo da ne postoji bend na ovim prostorima na koje ta četvorka nije uticala. Više nas brine sto nas u zadnjih 5-6 godina nitko nije pitao da li je neka određena knjiga uticala na neki naš tekst.

Nedavno ste potpisali ugovor s izdavačkom kućom Dallas Records i izadali album Linije. Kako to da se jedan sarajevski bend odlučio potegnuti do Hrvatske radi potpisa s izdavačem?

Teško je do kraja odgovoriti na to pitanje, a da se ne napravi kompletan presjek scene u regionu, stanja u izdavaštvu, medijima i sl. Nismo prvi bend iz BiH koji ima izdavače u HR. Gotovo svaki bend iz BiH ima izdavača u HR. Jako nam je drago da se ljudima iz Dallas Recordsa  dopao naš album. Divno je kada nisi potpuno sam na nekom projektu, nego kada i neki drugi ljudi koji znaju puno o muzici i koji nedvojbeno posjeduju relevantnost na muzičkoj sceni dodatno podrže tvoj projekat.

U prošlom pitanju spomenut je album Linije. Možete li reći nešto više o njemu? Kako je išao tijek snimanja, koliko dugo ste stvarali pjesme, zašto naziv Linije i jeste li u konačnici zadovoljni učinjenim?

Linije su naš najbolji album do sada. Stižu nam sjajne reakcije i Linije bi trebale da nađu svoj put do puno, puno drage publike u čitavom regionu. Album je napravljen prošlog ljeta u potpunoj izolaciji. Gotovo sve pjesme s albuma su našle svoje mjesto na našim koncertima i sada imamo opasno dobre koncerte. To je upravo i bio naš cilj! 

Godine 2009., snimili ste svoj prvi album zvan Johnny Album. Za njega tvrdite da je polučio golem uspjeh. Čemu on duguje taj uspjeh i što ga razlikuje od vašeg drugog albuma ("Kako je Billy pokušao da preplovi svjetska mora i šta mu se desilo na tom putovanju") za kojeg kažete kako nije postigao financijski uspjeh kao Johnny?

U tom tekstu spominjemo i Billyjevog dilera s adresom u Parizu koji je policiji poznat pod incijalima G.B.  Nađite taj tekst na našem "fejsu", nama je bio jako smiješan. 

Predvodnici ste nove mini-val bosanskohercegovačke scene. Kakva je to scena i koji bendovi pripadaju istoj?

Nema bendova u BiH, a da za njih nisu čuli vaši čitaoci i čitateljke. Od ovih za koje možda još niste čuli izdvojili bismo: InTheRoom, Činčile, Strava Školu, Snake Eater, K.O.S.M.O. & The Quitters, Footavce,  HHE i Floridus na koje još treba obratiti pažnju. Neki od njih trebaju još malo da rade i da se profiliraju, a dio njih su kompletni bendovi koji samo trebaju da izdrže. 

Koliko ste koncertno aktivni?

Aktivni smo u mjeri u kojoj jedan bend koji izlazi iz BiH može da bude koncertno aktivan u regionu. Trudimo se obići cijeli region barem jednom godišnje jer je to nešto što nas hrani. Trudimo se da drugim bendovima u Sarajevu objasnimo da trebaju što više da putuju i tako upoznaju ljude. Naše je bogatstvo što nakon ovih 5-6 godina imamo drage ljude od Bitole u Makedoniji do Minhena u Njemačkoj i koji su nam u međuvremenu postali dragi prijatelji. Album Linije govori upravo o tome.

U dobrim ste odnosima s Dubioza Kolektivom. U njihovom studiju ste i snimili drugi album. Koliko vam taj bend pomaže i znači u glazbenoj karijeri?

U odličnim smo odnosima sa Dubiozom i poznamo se godinama, ali ta prijateljstva sa sarajevske scene ne trebaju nikoga posebno da iznenađuju niti je to neka posebna referenca. Imamo svoje teme, odnose, drugarstva... Oni su veliki, veliki bend i nadamo se i želimo im da postanu jedan od najvećih bendova  u Europi i svijetu. Njihova svirka tjera i nas da sviramo bolje i da još više ulažemo u sebe, a na jednom drugom nivou oni "tjeraju" i druge veće bendove da se ne zajebavaju, nego da sviraju najbolje što mogu. A tu mislimo na sve, od Dine Merlina i Gibonnija do Hladnog Piva, Urbana, S.A.R.S.-a,  pa sve do Mizara u Makedoniji.

Za kraj, imate li kakvu poruku ili poziv čitateljima i svima onima koje je ovaj intervju animirao da se obrate vašoj muzici?

Slušajte Linije jer kada vas neka lijepa djevojka ili momak pozovu na koncert Billy Andola, nemojte da ispadnete glupi i da ne znate o čemu se radi!

Filip Kordovan
Filip Kordovan

The Edge... there is no honest way to explain it because the only people who really know where it is are the ones who have gone over. - H. S. Thompson