Intervju

Filmski debi Anđela Jurkasa okupio poznate glazbenike

Filmski debi Anđela Jurkasa okupio poznate glazbenike

Danas je objavljen trailer za igrani film "Zbog tebe", čiju režiju i scenarij potpisuje glazbeni novinar i kritičar Anđelo Jurkas, u kojem se pokušava odgovoriti na pitanje "Što biste sve učinili za osobu koju volite?".

Uz niz poznatih glumaca uglavnom mlađe generacije, u ovom filmu se pojavljuju i domaći glazbenici -  Damir Urban, Aljoša Šerić, Sabina Herman i Lea Radolfi. Osim toga, na soundtracku filma okupljeno je 20 vrlo relevantnih imena domaće i regionalne glazbene scene: Kawasaki 3p, Hladno Pivo, Urban & 4, Pavel, Lovely Quinces/Dunja Ercegović, Irena Žilić, Mayales, Iva Visković, The Producenti, Miki Solus, Jurkas, Damir Avdić, Rokambol, Ohnokono, Krankšvester, Sett, NE, Dalibor Grubačević, General Woo, Seven That Spells. Iako ćemo na premijeru ovog filma trebati pričekati do početka 2016. godine, povodom objavljivanja trailera Anđelo Jurkas odgovorio nam je na par pitanja.

Kako je došlo do izbora bendova i izvođača za soundtrack?

Prirodno, pažnjom po scenariju, atmosferi određenih scena, nadogradnji likova, podcrtavanju njihova karaktera. Tarantinova škola i Scorseseova po kojima glazbe bude jedan od glumaca.

Hoće li na soundtracku biti već objavljene pjesme ili (i) one koje su skladane posebno za film?

Kombinacija. Neke su ekskluzivne i premijerne samo za potrebe filma i prvi puta tada predstavljene javnosti, a neke su već čute.

Koliko su za ovaj film bitne upravo te pjesme i ti izvođači?

Iznimno bitni. Neodvojivi. I kao soundtrack komadi, songovi i kao kompletan score genijalca i bezvremenskog autora Dalibora Grubačevića. Ili uvodna tema mog velikog prijatelja i brata po oružju Vlade Simchica Vave.

Neki glazbenici su ujedno i glumci u filmu. Kako je do toga došlo i kako je bilo raditi s njima?

Vrlo namjerno. Ideja mi je bila zbog načina radnje filma uvesti ljude koji nisu nužno glumci po vokaciji završetka ADU-a ali su glumci po prirodnosti i talentu koji posjeduju. Tako da rijetko koji glumac može igrati toliko lako i prirodno kako je to Dado Urban izveo, a mlade nove pjevačke i singer/songwriter nade Sabina Herman i Lea Radolfi su također odlično sjele u napisane role.

Kada se može očekivati objavljivanje soundtracka i pod kojim labelom će izaći?

Soundtrack ide van ovisno o potvrđivanju datuma premijere filma, tako da će biti mjesec dva prije iste ali računamo do kraja godine. Label je Zbog Tebe – film. Ili ako bude ponuda koje se ne odbijaju u međuvremenu onda ćemo sjest i vidjeti koliko je konjskih glava u krevetima zapelo po putu.

Koliko općenito hrvatski film prati domaću glazbenu scenu i radi na povezivanju tih dviju umjetnosti?

Premalo, ali u zadnje vrijeme vidim neke svijetle primjere. Tipa u "Ti mene nosiš", predivnom filmu je glazba vrlo smisleno korištena. Nadam se da će i naš film biti jedan od tih koji predstavljaju iznimku koja se kroz neko vrijeme može pretvoriti u pravilo.

Za više informacija posjetite službenu stranicu filma http://zbogtebe.com/

Ana Hotko
Ana Hotko

Fear is a liar