Intervju

Roko Nikolić (Flesh) -

Roko Nikolić (Flesh) - "Nemojte nas slušat trijezni, ni mi to ne radimo drugima"

Ususret njihovom nastupu u srijedu, 20.1., u Vintage Industrial Baru, porazgovarali smo sa zagrebačkim heavy metalcima Flesh. Dečki postoje od 2013. kao Flesh, a iza sebe su ostavili podosta prašine prijašnjim projektima. Saznajte o ovoj reanimaciji klasičnog heavy metal zvuka, a možda vas upravo ovo nagne prema nadolazećem nastupu.

Pozdrav ljudi! Za početak recite nam nešto o Fleshu, vaša kratka povijest i kako ste uopće došli na ideju svirati ovakav "čisti" heavy metal?
Mötej i ja smo se upoznali na jednom semaforu dok smo čekali zeleno, svako na svom biciklu. Neš smo krenuli komentirat kak su Priesti najbolji bend ikada, i od tada (nota bene, imali smo 15 godina) nas dvojca sviramo zajedno u istom bendu u kojem su se šaltali bubnjari, te jednom i samo ime.  S obzirom da prvo i pretežno slušamo hevijanu, takav stil nam je prirodno došao. Nije bilo nikakvog filozofiranja oko toga.

Vaš album prvijenac odlično dočarava kakav zvuk želite i kakav ste pravac izabrali. Ispričajte nam kako je išao proces stvaranja toga albuma.
Nešto manje od polovice pjesama su nastajale u periodu od početka do "prekida" ( dve godine nismo svirali ), a druga polovica je nastala kad smo ponovo krenuli pržit 2012. Proces je bio dugotrajan i naporan s obzirom da smo sve radili sami. Trebalo je skupit pare, iskustvo i znanje, te to pretočiti u proizvodni proces koji je zahtjevao opet vrijeme. Bila je strašna tlaka.

Na vašem albumu postoje različita iznenađenja kojima odskačete od neke norme. Neki utjecaji van klasičnog heavy metala su ovdje na djelu, recite nam koji?
Veliki smo fanovi Immortala i nekih drugih "ekstremnijih" bendova, pa npr. volimo ubaciti blastove. Ne doživljavamo se kao skroz tipičan '80 heavy bend, slušamo ( i krademo ) svakakve bendove, pa se tu nađe tako i svakakvih finti ne tipičnih za hevy. Ali sve u svemu, to je naš generalni đir.

Imate li kakvih planova za budućnost? Novi release? Možda kakva turneja?
Planiramo novi album što prije, no problem je u tome što smo još uvijek u ptsp-u od snimanja starog albuma. Polako se oslobađamo, radimo dosta jedan na drugome, sada smo u nekoj kreativnoj fazi, pa se nadam da ćemo u skorijoj budućnosti krenuti sa snimanjem.

Osobno mi je genijalna cover slika na vašem prvijencu. Velika inspiracija dolazi od filma Heavy Metal rekao bih. Otkrijte nam tko je autor.
Tvoja intuicija te dobro služi, dapače ne pogrešivo. Film sam dobio u 6. osnovne i pogledao ga milijardu puta. U tim ključnim formativnim godinama sam izgradio ljubav prema snažnijim ženama nadprosječnih oblina koje se znaju zauzeti za sebe, odrubiti koju glavu dok su u vešu, te pokazati muškarcima di im je mjesto. S obzirom da Mötej isto voli dlake, jedini logički slijed je bio napraviti cover po uzoru na popularni fanzin za odrasle. Genijalni autor ovog rada je Rocco Rabar Krce.

Što želite prenijeti na publiku svojom glazbom i nastupom? Kako vas prihvaćaju?
Metal i zabavu. Neki nas prihvaćaju odlično, ostalima smo valjda samo metalci koji nikako da odrastu i krenu slušat smećarsku radio-rock glazbu ( #nećemonikada ).

Primijetio sam određenu fascinaciju crvenom bojom kod vas. Je li to samo zato što se zovete Flesh ili postoji nešto dublje u vašem izražaju?
Nekako se sve slučajno spojilo. Mötej od kad svira ima crvenog strata. Ja sam naručio bijeli bass, na kraju mi je došao crveni. Za jedan gig sam htio kožne hlače, Mötejeva sestra je taman imala crvene. Eto baš se nekako slučajno sve to poklopilo. + samo ime, ne.

Izdvojite nam neke od vaših najdražih nastupa. Imate li kakvu smiješnu ili pipkavu zgodu sa vašeg puta?
Najdraži nastup Jabuka pred cca 10 godina. Bili smo sretni nabrijani klinci, Jabuka je bila krcata, nitko nije imao preko 18 godina. Krasno vrijeme.

Kada niste Flesh, tko ste? Što radite za vašeg slobodnog vremena?
Mötej nastoji postati profesionalni igrač-kinez u LoL-u, a ja sam aktivni član romske kulturne zajednice.

Za kraj, imate li nešto za poručiti fanovima koji će vas pohoditi 20.1. u Vintageu?
Nemojte nas slušat trijezni, ni mi to ne radimo drugima. \m/\m/\m/

Filip Mihoci
Filip Mihoci

Point me to the sky above