Intervju

Idejni začetnik projekta Publica:

Idejni začetnik projekta Publica: "Cilj samog projekta je od početka bila kolaboracija "umjetničkih duša" i ispunjenje njihovog kreativnog potencijala"

Projekt Publica je nakon nekoliko singlova i uspješnih suradnji nedavno predstavio novu pjesmu "Možda" u izdanju Mast Produkcije. Idejni začetnik Publice Krešimir Čižmek autorski potpisuje spomenutu pjesmu, a u intervjuu za Sound-Report je otkrio koja je ideja projekta, kako on funkcionira te kakvi su mu planovi za dalje.

Koja je ideja projekta Publica?
Publica jpe glazbeni projekt koji se temelji na stvaranju originalne glazbe i (pripadajućeg) vizualnog sadržaja. Cilj samog projekta je od početka bila kolaboracija "umjetničkih duša" i ispunjenje njihovog kreativnog potencijala. Zapravo, Publica je platforma kroz koju se kreativni pojedinci mogu izraziti i poslati svoju poruku u svijet.

Kako funkcionirate, kako birate pjesme i što je sve potrebno za postojanje takvog projekta?

Početak svakog projekta je baziran na entuzijazmu jednog ili više pojedinaca. Zapravo, ne samo na početku, već da bi se ovakav projekt i održao potrebna je ustrajnost i volja. Vrijeme je uvijek koristan element, a ostalo se nekako nađe. :)
Publica funkcionira kao skupina kreativnih pojedinaca koji pišu tekstove, skladaju glazbu, kreiraju aranžmane i sound, odnosno izražavaju se kroz vizualne medije poput fotografije ili videa.   Svaka pjesma prođe svojevrsno sito. Cilj je odabrati pjesme s najboljim potencijalom te iz sirovih ideja kroz cijeli proces kreiranja finalnog rada, izvući maksimum.

S kime ste sve dosad surađivali?

Svi pojedinci koji su do sada sudjelovali u kreativnom radu Publicae, bez obzira smatrajući se dijelom ove priče ili ne, zapravo jesu dio projekta, barem taj period dok daju svoj doprinos. Sve dosadašnje suradnje su doprinijele raznolikosti našeg zvuka i vizualnog stila, pa želimo i nastaviti u tom smjeru. Konkretno kod pjesme "Možda" autori su Krešimir Čižmek i Stjepan Marković, dok je Leo Anđelković dao svoj doprinos u ulozi aranžera i producenta. Kao autori ili kreatori zvuka su na drugim pjesmama sudjelovali Marijana Prgomet, Ivan Škunca, Marko Šestić, Ivan Havidić i dr. Iskreno se nadamo da će sa svakom idućom pjesmom taj popis uključenih pojedinaca biti sve veći i veći.

 Koja je pozadina pjesme "Možda"?

Jako pojednostavljeno, pjesma "Možda" govori o nadi. Zapravo istražuje ideje nade, kao nečega što je univerzalnog, ali i nečeg što je lako izgubiti. S druge strane, ponekad ju ne puštamo iako nam svaki dio bića govori da bi trebali. Igra se s idejom pomalo lude optimističnosti koja je isprepletena tugom, koliko god da taj koncept na prvu zvučao nespojivo.

Kada možemo očekivati novi materijal?

Kontinuirano se radi na novom materijalu. Ideja je da izbacujemo singlove, a kad ih skupimo dovoljno, razmislit ćemo treba li ih okrupniti u album. Imamo već nekoliko pjesama "na lageru" koje čekaju svoj datum izdanja. Uskoro ćemo objaviti više informacija o tome. Sve i svemu, zaista uživamo u kreativnom procesu pa se nadamo se da će i naša publika uživati u novoj glazbi koja iz njega proizlazi.

Koliko treba vremena za jednu pjesmu? Kako izgleda vaš kreativni proces?

Vrijeme koje je potrebno za stvaranje jedne pjesme stvarno dosta varira. Nije samo pitanje našeg kreativnog procesa, već i drugih, često životnih okolnosti. Bilo je situacija kada smo rastezali pojedine pjesme po par godina, a i situacija kada ju "zakucamo" za mjesec do dva. Ideje najčešće nastaju u samostalnim kreativnim momentima. Nakon što se ideja prezentira, krenemo ju polirati, prvo osnovna glazba i tekst, sve dok nismo dovoljno zadovoljni strukturom. Nakon toga se krene razrađivati stil i aranžman, pa slijedi snimanje i produkcija. Naš kreativni proces je vrlo fluidan i može se mijenjati tijekom procesa stvaranja.

Što planirate sljedeće?

Planiramo nastaviti s radom, čak podići u višu brzinu. Ne želimo se previše ograničavati stilovima, dapače, želimo eksperimentirati s čime nas volja bez kalupa. Iskreno, ne znam kamo nas to može odvesti. Možda nas ne odvede daleko jer shvatimo da nam je sasvim ok imati jedan stil koji njegujemo, ali sama pomisao da nema restrikcija je uzbudljiva. Pored toga, želimo dalje surađivati s drugim glazbenicima i umjetnicima, bilo profesionalci ili apsolutni amateri, bitno da su kreativni i talentirani.  Na taj ćemo način obogatiti našu glazbu i stvorili nove zanimljive projekte. Ultimativno nam je cilj nastaviti stvarati ono što mi smatramo kvalitetnom glazbom i doprijeti do što većeg broja ljudi koji će uživati u našem radu.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni