Intervju

Organizatori Rock&Offa o ceremoniji dodjele, budućnosti i značaju ove glazbene nagrade

Organizatori Rock&Offa o ceremoniji dodjele, budućnosti i značaju ove glazbene nagrade

Dodjela nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off po prvi puta će se održati u Tvornici kulture, 31. siječnja. Ususret događaju od popriličnog značenja za domaću rock i alternativnu scenu, popričali smo s organizatorima, Krešimirem Blaževićem i Hrvojem Horvatom.

Kako ste odlučili svojevrsno natjecanje bendova pretvoriti u dodjelu glazbene nagrade? Što vas je najviše ponukalo na takav potez?

Hrvoje: U četiri sezone kroz festival je prošlo oko 70 bendova, od koji su pobjednici po kategorijama osvojili snimanje albuma, singlova ili videospotova. Pokušali smo pomoći novoj sceni, ali mi je palo na pamet da bi službena nagrada za više žanrova, s još više afirmiranih izvođača, mogla biti praktičnija i konkretnija u honoriranju najboljih s domaće scene. Ovakva nagrada nam nedostaje, može pomoći popularizirati domaću glazbu, a ako šezdesetak novinara koji prate glazbu odlučuje o nagradama onda ta nagrada ima i profesionalnu utemeljenost i težinu.

Krešo: I s prijašnjim nagradama sličnog formata, koje nažalost nisu opstale, pokazalo se da naša scena treba ovakvu nagradu, nezavisnu nagradu novinara, tako da je ovaj naš potez za pokretanjem nagrade zapravo nekako logičan, samo je trebalo sjesti i skupiti mudre glave. I drago nam je da je ima dobar odjek kako među novinarima tako među glazbenicima, a i šire.

 

 

Zasad su otkrivene nominacije, jeste li očekivali pojavu ovih imena na listama nominiranih?

Hrvoje: Otprilike da, baš zato što se radi o izboru stručnog tijela, došlo je do toga da su nominirani mnogi od onih koji su se našli i na pojedinačnim popisima najboljih u medijima krajem 2018. Naravno, popis prijedloga bio je još širi, ali ne mogu svi biti nominirani.

Krešo: Pa da, novinari su na neki način DJ-i za svojim čitateljima, slušateljima i gledateljima, te definiraju playliste pa je stoga bilo i nekako očekivano da će sve što je iskočilo 2018. i završiti među nominacijama.

 

Koji je izvođač, a koji je album vaš osobni ovogodišnji favorit?

Hrvoje: Ne bih navodio favorite jer se među nominacijama u 9 kategorija kriju najbolji domaći glazbenici, po raznim žanrovima koji nisu međusobno usporedivi. Najbitnije je da se radi o zaista važnim i kvalitetnim albumima i izvođačima, a i publika će reći svoje kroz nagradu našeg partnera Iskona.

Krešo: Nije baš korektno da iznosim osobne favorite, ali mogu samo reći da se nalaze među nominiranima.

 

 

Formirali ste glasačko tijelo koje se sastoji od glazbenih novinara. Kolika je i koja je, prema vašem mišljenju, uloga glazbenih novinara na današnjoj sceni? Razlikuje li se i kako današnja glazbena kritika od one prije desetak godina, na primjer?

Hrvoje: Danas je puno više ljudi koje prate glazbu, pogotovo na interentskim portalima kojih nekada nije bilo. Kao i u svakoj kritici, važno je da se smisleno prati, popularizira i kritizira glazbena scena u raznim segmentima, od koncerata do albuma i singlova. Na kraju uvijek ostaje ime i prezime koje potpisuje neku kritiku, pa je kao i nekad svatko odgovoran sam za sebe i svoje prosudbe. Ali, što više mišljenja tim bolje.

Krešo: Uloga novinara i medija je uvijek ista, tako i glazbenih. Da prate relevante i recente stvari, naravno da prilagode to svom mediji kako najbolje predstaviti čitateljstvu. Glazbena kritika se razlikuje od prije 10 godina u tome što sada imaš više medija i novinara koje možeš pratiti, a što zapravo njenim akterima ne daj puno prostora da podlježu kvaniteti tj. moraju se pisat kvalitetniji tekstovi kako bi mogli doprijeti do čitatelja.

 

 

Kako teku pripreme za ceremoniju dodjele?

Hrvoje: Sve ide kako treba, produkcijski se radi o ozbiljnoj organizaciji jer je uključeno puno nastupa i nominiranih u samo jednoj večeri, ali produkcijski tim iz Unisona i Tvornice kulture ima dosta iskustva na takvim projektima.

 

Što publika sve može očekivati od programa dodjele?

Hrvoje: Može očekivati jedan zanimljiv i drugačiji program u kojem će u prvom planu biti glazbenici, a nagrade će im uručiti novinari. I mi očekujemo publiku, jer pored službenih gostiju ulaznice će besplatno moći podići i publika i doći u Tvornicu. Dakle oni koji slušaju tu glazbu, jer nam je bitno da bude dobra atmosfera u Tvornici 31. siječnja. 

Krešo: Možemo sada već potvrditi odlične nastupe između ostalih Vojka, Jonathana, The Strangea, Rezervi, Ogenja i Nipplepeoplea, uz pokoje iznenađenje.

 

 

Kakva je vaša vizija budućnosti Rock&Offa?

Hrvoje: Na početku smo krenuli sa devet najvažnijih kategorija, plus Iskonova nagrada publike, ali sasvim su jasne mogućnosti dodavanja mnogih kategorija i uključivanje raznih segmenata scene u kojoj sudjeluju mnogi, od glazbenih producenata, autora omotnica, redatelja videospotova. Pokušat ćemo biti što sveobuhvatniji i zanimljiviji u budućnosti. 

Krešo: Vjerujemo da će novinari nastaviti dobro pratiti nagradu, i prihvatit ju kao nešto svoje, te će s godinama ići prema naprijed, i razvijati s aktualnom scenom i postati relevantan primjer kvalitete onoga što se nudi kroz medije čitateljima, slušateljima i gledateljima.