Intervju

Erotic Biljan & His Heretics:

Erotic Biljan & His Heretics: "Za dvadeset godina okruglih dvadeset pjesama!"

Erotic Biljan & His Heretics večeras u Vintage Industrial Baru slave dvadeseti rođendan. Zanimalo nas je koliko staro se zapravo osjećaju

Dvadeset godina je iza vas. Osjećate li se staro?

Osjećamo se iskusniji.  Svašta smo prošli zajedno.

 

Kakvu ste viziju benda imali kada ste ga započinjali? Kako se ta vizija razlikuje od onog što je bend danas?

Nismo imali neku viziju, samo smo htjeli svirati i zabavljati se, ali prvenstveno svirati uživo. Prvo smo svirali opskurne obrade iz 1960-ih s kompilacija poput "Back From The Grave" i "The Best Of Pebbles" i to nas je jako zabavljalo, to je garage-punk nepoznatih bendova, ali bilo je i nešto poznatijih poput The Sonics. Danas se bend jako razlikuje od tog početnog perioda, jer nismo ograničeni samo na taj sixties  garage-punk, volimo i druge žanrove poput punka, bluesa, soula, psychobilly-ja, rockabilly-ja i klasičnog rocka. Neke stvari smo pokupili iz tih drugih žanrova, ali ne mora to biti u zvučnoj slici nego kao ideja ili aranžman koji smo prilagodili sebi. Neki lik iz Engleske nas je prozvao Screamadelic Garage Rock'n'roll što je u osnovi i danas tako.

 

 

Na što ste najviše, a na što najmanje ponosni u vlastitoj karijeri?

Najviše je fora što smo još uvijek i stalno zajedno, mi smo frendovi, ekipa, "Band Of Brothers" a i jako smo zadovoljni kako nam je ispala zadnja ploča, tj album s kojim smo si ispunili davnu želju za izdavanjem vinila. Bilo je to u minimalnim uvjetima, snimano iz prve i uživo, bez nadosnimavanja (uz napomenu da smo samo usnu harmoniku nadosnimili naknadno na par mjesta).  A najmanje smo ponosni na koncert koji je ispao loše jer smo se ubili alkoholom prije same svirke pa smo "otežano" odradili koncert. Bilo je to jako davno, tada smo naučili svoju lekciju s alkoholom prije svirke.  

 

Jeste li zadovoljni s domaćom rock scenom danas? Što biste mijenjali?

Mislim da nama svima fali jedna sredina. Znači, imaš male bendove i imaš velike bendove (npr.Majke, Let 3) ali nikog nema u sredini na tom prijelazu iz malog benda u veliki. Na male bendove dolazi malo publike, a na velike puno. Nema bendova na koji redovno dolazi, recimo 500-600 ljudi.

 

 

Nakon tri objavljena studijska albuma, je li četvrti u pripremi?

MI nikad ništa ne planiramo, nego se jednostavno desi. Kud nas voda odnese. Ali mogu reći da imamo već materijala za dvije trećine albuma. Kad bi izdavali voljeli bi izbaciti još jednu vinilnu ploču, a digitalija i ostalo bi išlo usput.

 

Što vas inspirira ovih dana?

Mene osobno inspiriraju ploče koje sam nabavio zadnjih dana. Evo upravo sam slučajno naletio na ploču Ty Segall - Manipulator i divim se njegovom brutalnom fuzzu.

 

Što publika može očekivati od vašeg nastupa u Vintage Industrial Baru?

Za dvadeset godina okruglih dvadeset pjesama!