Intervju

Dino Šaran (Letu štuke):

Dino Šaran (Letu štuke): "Ne želim biti guru, samo skrećem pažnju na teme koje su bolne ili nisu"

Letu štuke novi će album promovirati nastupom 17. studenoga u Tvornici kulture. Tri najavna singla izazvali su oduševljenje publike – direktna kritika društva njihov je svojevrsni zaštitni znak, a što se trenutno događa unutar benda, kako je nastao album i kako teku pripreme za Tvornicu, otkrio nam je Dino Šaran.

Objavili ste još jednu pjesmu s Dubiozom...

Na njihovom albumu je bilo Dubioza ft. ja, a sada je Letu Štuke ft. Dubioza. Ja sam autor pjesme, a dečki iz Dubioze su gosti. Aranžer i producent pjesme je Brano Jakubović.

 

Pjesma „Supermarket dosta podsjeća na njihov stil.

To je ustvari ska. Dubioza nije patentirala ska. Mi smo slične stvari imali i na prvom albumu. To je klasični ska, novi singl nije vezan uz Dubiozu.

 

 

Postoje velike stilske razlike u singlovima s novog albuma. Je li to ciljano?

Uvijek tako radimo. Smatram da je muzika jedan široki pojas inspiracije i nikada nisam želio se trpati u bilo kakve ladice i stilove. To je danas, nažalost, poželjno, da bi se mediji mogli orijentirati u kojem pravcu bend ide. Imamo u potpunosti stilski šareni album.

 

Teme o kojima kritički progovarate, na neki su način iste kao i već dugi niz godina. Čini li vam se da se ponekad borite s vjetrenjačama?

Ako stavimo to u kontekst borbe s vjetrenjačama, onda gubimo bitku. Tada umjetnost definitivno gubi bitku i tada nastaje totalni kaos. Nema nikakve linije obrane. Sve će otići u turbo. Mislim da je potrebno, pogotovo na ovim prostorima, stalno podsjećati, nalaziti nove načine da se podsjeti na iste probleme i iste bolesti društva.

 

Ima li smisla to nastavljati u budućnsoti? Jeste li se ikada zapitali ima li sve ovo smisla? Što vas tjera dalje?

To nam je posao. Mi to radimo. Ali ako ću to gledati isključivo kao posao, onda nemamo potrebe nastaviti. Onda mogu otvoriti restoran, mogu kopati kanal, mogu se zaposliti u firmi... zašto bih se bavio muzikom? Onaj osnovni, unutarnji poriv me tjera. Ako već imam talent, onda je grijeh božji da se to ne ispoljava dok god može. Što se tiče tematike, a o čemu pjevati? Ne mislim da je svijet postavljen kako treba i da je sve okej. Tehnologija nije nešto što nas... tehnologija je u suštini eskapizam. Zabiješ nos u mobitel i pobjegneš od kriminala koji se dešava oko tebe. Ne znam koliko to razumiju novije generacije, ali bojim se da će doći do bolnog osvještenja. Ne želim biti guru, samo skrećem pažnju na teme koje su bolne ili nisu. Pjevati ljubavi je okej, ali nema je dovoljno.

 

 

Ima dosta mlađih bendova, socijalno osviještenih.

To je dobro.

Ima li koji na koji ste baš ponosni, koje podržavate?

U Hrvatskoj je to M.O.R.T. Odličan bend. Zanimljivi su mi Nipplepeople, ali nisu moj par rukava. M.O.R.T. je odličan, to mi se sviđa. Dobar mi je Vojko Vrućina, na jedan nepretenciozan način dijagnosticira stvari i zajebava se na taj račun odlično. Sada da ne spominjem starije kolege koje poštujem već od prije kao TBF ili Hladno pivo. Ima među mladima odličnih imena. U Bosni postoji mladi hip hop duo Helem nejse. Vrijedni su, dosta rade. Bit će sada predgrupa Edi Maajki u Domu sportova.

 

Pišete pjesme i za druge izvođače.

To radim sve rjeđe.

Zašto?

Posvetio sam se novom albumu, a kad imam ponudu da radim za druge, sada imam opciju da biram. Zadnje što sam radio je s Natali Dizdar. S njom mi je najbolja suradnja u autorsko-izvođačkom smislu. Ona u svojoj interpretaciji ima tu dozu melankolije koja meni kao autoru odgovara, jer je također imam u svom izričaju.

 

 

Postoji li neki glazbenik za kojeg imate pjesmu da biste mu željeli dati da otpjeva?

Taj glazbenik je nedavno umro i ispratila ga je cijela Hrvatska i cijela regija. Oliver. Njemu sam imao želju da napišem pjesmu, ali to se nažalost nikada nije realiziralo. On je najveći. On je u kolektivnoj svijesti cijele regije. Dugogodišnjim radom, kvalitetom, nenametljivošću i svjetskim standardom. Kao pjevač i kao instrumentalista. Malo smo se poznavali, jednostavan je i dobar tip. Najbolji kojeg sam sreo. Kapa dole u svakom smislu.

 

Kakva je trenutna situacija u samom bendu?

Dobra. Sve je okej. Imamo nove ljude u ekipi, a to je normalno. Jedan glazbenik nam svira sad sa pet-šest bendova pa je to malo teže uskladiti, ali vidim da je i tu tako. Jer scena se prepolovila na cajke i ostale. Tako je svugdje.

 

Tvornica je uskoro. Što publika može očekivati?

Nek očekuje novi album, po prvi put u cjelosti izveden uživo. Gosti, vjerojatno Rundek. S njim imamo nekako najčuveniji duet, a on je veličina hrvatske scene i najbolji reprezent toga. I prijatelji smo.

 

Nakon Tvornice?

Promocija u Ljubljani, zatim u beogradskom Domu omladine. Onda imamo neki Advent u Šibeniku.

 

Slični projekti vezani za glazbu, da vam je želja pokrenuti?

Samo da ovaj album dovršim pa ću razmišljati o sljedećim ponudama, ima ih dosta.