Intervju

Boyana:

Boyana: "Prijedlog za suradnju s z++-om mi je dala sestra, dok smo slušale demo snimku"

Boyana je domaću publiku u potpunosti osvojila objavom pjesme "Još jednom bar", nastale u suradnji s z++-om. Tko je točno ova r'n'b pjevačica senzualnog glasa koja se tek nedavno pojavila na regionalnoj sceni, saznajte u nastavku.

Tko je Boyana? Predstavite se našim čitateljima.
Boyana je djevojka s juga Srbije, izvođač i tekstopisac koja namjerava osvježiti regionalnu scenu ove godine.Relativno ste nedavno zakoračili na glazbenu scenu. Kakva je Vaša umjetnička vizija?

Scena i ja smo, u stvari, prijatelji još od 2010. godine, iako je bilo tu par rastanka. Drago mi je da je moja glazba, poslije toliko različitih eksperimenata konačno došla do više ljudi, pa se može reći da je ovo, na neki način i (novi) početak. Voljela bih da svoju priču objasnim kroz sljedeće projekte i dam šansu publici da sami stvore svoju sliku.

 

Školovali ste se u Sofiji. Kako to da ste se odlučili baš za ovaj grad? Što je najvrjednije što ste tamo naučili?
Završila sam osnovnu i srednju glazbenu školu u svom rodnom gradu Nišu, bavila sam se klasičnom glazbu i u to vrijeme svirala obou. Svih tih godina sam težila ka modernom pjevanju i to je oduvijek bila moja najveća želja i strast. Kako u Srbiji u to vrijeme nije bilo mnogo opcija, probala sam da upisati Nacionalni glazbeni konzervatorij, odsjek pop i jazz pjevanje u Sofiji, što se ubrzo i desilo. Jako sam sretna što smo kao dio programa mogli birati i moderne, urbane pjesme r'n'b i pop izvođača, s kojima smo čak nastupali s bendom u sklopu nastave. Naučila sam dosta o glazbi, glumi, ponašanju na sceni, upoznala divne, kvalitetne ljude koji su mi i danas jako bliski prijatelji i suradnici i mislim da su me te godine oblikovale i pomogle mom daljem stvaranju.

 

Živite i djelujete u Pragu. Kako Vas ovaj grad inspirira u nastajanju pjesama?
Odlazak u Prag se desio spontano nakon studija u Sofiji. Prag je grad iz bajke koji ima svoje čari tijekom cijele godine, ali ipak tijekom zimskih meseci osjetite tu dramatičnost i tajanstvenost koje ovaj gotički grad predstavlja stoljećima. Mislim da je to okidač u stvaranju mojih pjesama i tekstova, jer u to vrijeme iz mene izlazi neka veća doza ranjivosti i melankolije, kao i povremene nostalgije. U isto vrijeme, u Pragu imam svoj mir, svoj studio, neki safe space u kojemu je sve moguće.

 

 

Kako nastaju Vaše pjesme općenito?
Doslovno se događa svuda i stalno, nema pravila. Može me inspirirati i pogoditi neka pjesma koju trenutno slušam i njena tematika, ili pak neka priča koju su mi ispričali prijatelji, neki događaj ili jednostavo (ali jako efektivno) - tuš kabina! Jedinu blokadu imam ako sam baš baš sretna, tada nikako ne ide, haha.

 

Je li vam draže pjevati na engleskom ili srpskom jeziku? Ciljate li na domaću ili inozemnu publiku?
Dugo godina sam imala blokadu i nije mi baš najbolje išlo pisanje tekstova i pjevanje na srpskom. To se odjednom nekako promijenilo preko noći i sada jako uživam u tome. Voljela bih pružiti i pokazati našoj publici što mogu i to mi je za sada cilj, prije nego što pokušam ponovo uploviti u neke dublje svjetske vode.

 

Kako je došlo do Vaše suradnje sa z++-om? Zašto ste baš njega odabrali za gostovanje na pjesmi „Još jednom bar“?
Pjesmu „Još jednom bar“ smo napisali s mojim jako bliskim dugogodišnjim prijateljem Stefanom Vojinovićem, s kojim se uvijek savjetujem i često stvaramo zajedno. Taj demo je stajao tako neko vrijeme, jer je i dalje nešto nedostajalo. Prijedlog za suradnju s z++-om mi je zapravo dala sestra, dok smo slušale demo snimak jednog dana i razmišljale što ćemo s tim. Istog trenutka sam mu pisala na Instagramu, bez ikakvih očekivanja. Bilo mi je jako drago da je ubrzo odgovorio kako mu se sviđa i da bi volio da to odradimo zajedno. Iste večeri mi je već poslao svoj dio koji se perfektno uklopio u tematiku i stilistiku pjesme. Mislim da niko drugi ne bi razumio i dočarao taj dio kao što je on.
Osobno sam također i fan njegove glazbe, mislim da je jako talentiran i drugačiji i, znajući da ne surađuje često s drugim izvođačima, zahvalna sam mu što je imao povjerenja u mene i nadam se da ćemo uskoro moći i uživo izvesti pjesmu na nekom nastupu.

 

 

S kim biste sa regionalne scene željeli još surađivati?
Naša scena se tijekom godina jako mijenjala i mislim da trenutno imamo dosta kvalitetnih glazbenika.
Ne ograđujem se stilski, voljela bih eksperimentirati i nije mi problem da izaći iz zone komfora. Sviđa mi se ideja o nekoj girl power kombinaciji sa Sarom Jo, Zoi, ili sa Senidah i Eminom, suradnja s momcima iz Atlas Erotike, koji su mi jako dobri također...  Ali, kako sam baš slaba na dobar r'n'b muški vokal, tu bih definitivno stavila i Marka Louisa i Zozu.

 

Koju pjesmu s regionalne scene poželite da ste ju baš Vi napisali i zašto?
Veliki sam fan regionalne scene i ima puno pjesama koje volim, ali ne bih rekla da postoji jedna koju bih stavila u ovu kategoriju - svakoj od njih bih dodala tračak Boyane. Ali, mogu vam otkriti da postoji dio planiranih projekata koji je inspiriran nekim od naših najvećih hitova, ispričan kroz drugu prizmu i otpjevan na moj način.

 

Što možemo u bližoj budućnosti očekivati od Boyane?
Cijela ova lockdown godina je na mene jako dobro utjecala što se tiče glazbe i mog rada, završila sam više projekata nego u posljednjih par godina (zahvaljujući nepostojanju društvenog života, haha) i mislim da je vrijeme da konačno ugledaju svjetlo dana.
Za sada mogu otkriti da novi singl i spot izlaze u ožujku. U svakom slučaju – pratite što se dešava, jer će biti iznenađenja!