Intervju

Boris Štok:

Boris Štok: "Kada si dio kolektiva ne možeš utjecati na neke stvari"

Boris Štok ostavio je Quasarr iza sebe i kreće u samostalnu karijeru. 4. studenog u Tvornici kulture promovirat će novi EP što je bio povod našeg razgovora.

Ideš u samostalnu karijeru... kako ti je bilo kada si izlazio iz Quasarra?
Mislim, te karijere i te riječi su dosta teške za moj ukus. Ovo je za mene samo nastavak priče. Ja sam u Quasarru bio jedan od glavnih autora. Želio sam više raditi, sada da ne idem u detalje, razišli smo se u interesima, željama itd. Nekako je nestalo pozitivne energije. Ono koji me znaju, znaju da frcam. Nije bilo druge nego otiči nekim svojim putem. Ispalo je da sam se osvježio jer sam se napunio nekom novom kreativnom energijom, nekim izazovima. Sve me to jako veseli jer dalo mi je priliku da kontroliram cijeli kreativni proces od nastanka do produkcije, izvedbe, estetike, svega. Kada nisi dio kolektiva možeš raditi što god ti hoćeš i po tvojim nekim standardima.

Odakle crpiš kreativnu energiju?
Odrastao sam na engleskoj, zapadnoj kulturi glazbe i umjetnosti. Ne trebaš tražiti daleko za nešto što te inspira. Ovo što sada radim, možda sam htio da postoji odmak da opet bude opet nazivnik na kraju, ista je to glava, isti stil pjevanja, ista estetika, iste riječi. Opet sam htio da to bude malo pitkije, malo ljepše upakirano, urbanije, modernije. Mislim da sam u dobrom tragu, zadovoljan sam kako to sve sada zvuči.

Pjesme su dosta radiofonične. Je li to bio cilj?
Sigurno da sam vodio računa o tome. Možda ne kod svih pjesama. Pjesme s Quasarrom traju preko pet minuta, ovdje samo nekoliko traje preko pet minuta. Morao sam zadovoljiti taj neki format radija, jer mislim da bez radija i medija ne možeš daleko dobaciti do publike. Ali, da, tražio sam pitkiju ekspresiju, više sam dao naglasak na vokalu, na boji, na jednom ljepšem pakiranju i estetici više nego nekim sirovijim aranžmanima kao što je bio slučaj u Quasarru.

Vizualni identitet ti je jako bitan?
Da. Kada si dio kolektiva ne možeš utjecati na neke stvari. Ovdje sam počeo ići tragom onoga što ja volim i što vidim vani. Jedan vizualni identitet koji se meni sviđa. Volim koketirati s artizmom. Djevojka mi je radila fotografije, covere, spotove, konkretno za "Ispod kože". Tako da je ona zaslužna za to.

Diktira li ona i glazbu (smijeh)?
Ne, ne može to tako. Tako to ne funkcionira (smijeh). Kreativni proces ne možeš kontrolirati. Taman da i želiš. Možeš zamisliti kako bi htio da nešto zvuči, ali kada kreneš raditi to te negdje drugdje odvede. Pjesma ima neki život, na kraju to pokušavaš produkcijski izvući.

Kako to da je samo EP vani, ne cijeli album?
Napravio sam u zadnjih godinu dana, otkad sam izašao iz benda, već cijeli album. Snimio sam ga ali nekako smo se odlučili da u ovo vrijeme, stihijsko, gdje se nema vremena za konzumiranje deset-dvanaest pjesama od jednom, bolje ići pristupom singlovima. EP-jem dati vremena ljudima da povežu moje ime i prezime s mojim ranijim radom, ali i da steknem nove slušatelje. To ne može doći preko noći, mislim da je bolje ovako.

Smeta li te to što te svi opisuju kao bivšeg člana Quasarra?
To mi ne smeta, mene je taj bend brendirao i formirao i kao pjevača i kao autora. Bilo bi jako glupo da se ja sramim ili odbacujem svoj rad odprije. Tako da ću i na svirkama svirati nekoliko pjesama od Quasara, premda će naglasak biti na novom materijalu. Meni laska da je ovo sada na tragu dobrih komentara.

Radio si i nešto na engleskom?
Da, prije godinu dana bio sam u Berlinu i Londonu o svom trošku i napravio sam jedan materijal na engleskom. Autorska djela koja još nisu ugledala svjetla dana. To je bio period kada su se dešavale turbulencije u bendu i kada sam tražio ispušni ventil. Tada nisam znao kako će se to završiti. Mislim da je potrebno da ljudi prvo znaju što radim na hrvatskom pa da to zaživi i na radiju i u medijima. Onda ću to izdati u nekom posebnom formatu.

Je li se lakše izražavati na engleskom?
Hrvatski je moj jezik i koliko god engleski bio pjevniji, čovjek ako ima sluha i ako je muzikalan ispjevat će ga dosta dobro, ali to nikada neće biti kao princ Charles i Englez će uvijek shvatiti da to ne pjeva Englez. Tako da je to uvijek, na neku ruku, prikrivanje. To je moje mišljenje. Na hrvatskom čovjek pjeva, puno je teže izrazit se, jezik nije tako pjevan. Ali mislim da i u jednom i u drugom jeziku funkiconiram dosta dobro.

Koja je razlika kada dođeš snimati u Berlin i London, uspoređujući je s našim područjem?
Ne bih htio zvučati snobovski, ja sam te lokacije odabrao jer sam htio neko vrijeme provesti u tim mjestima. sada sam zahvaljujući prijateljstvima i iskustvu stekao neki krug suradnika u Rijeci kod kojih radim i kod kojih snimam. Tako da mi je to vrlo ugodno i jednostavno. Raditi u Berlinu i Londonu je vrlo skupo. Tamo se sve gleda u minutu i u sat. Međutim, jako je bilo lijepo biti tamo, glumiti velikog umjetnika u Berlinu ili Londonu. To je bio jedan hir koji sam za svoj gušt napravio, nije još došlo do drugih ljudi.

Inspiriraju li te takvi gradovi, kada se nalaziš u njima?
Naravno, mislim da bi svakog normalnog čovjeka koji je željan upijanja znanja inspiriralo vrijeme provedeno u zemljama gdje kultura na vrlo visokom nivou i ponuda je vrlo velika. No, mislim da i u Zagrebu ima jako puno i da ne treba sarkastičan i ciničan. Zagreb jako puno nudi, samo treba naći vremena. Ne treba se uvijek diviti nečemu što je vani, a na ono oko sebe gledati sarkastično.

4. studenog u Tvornici. Što možemo očekivati?
Bit će to jedan punokrvni klupski koncert s puno energije, plesa i dobre zabave. Bit će puno više energije nego što bi to mogli očekivati, s obzirom na same pjesme što su čuli. To je počela kao jedna mini promocija za zatvoreni krug ljudi, ali na kraju smo se odlučili da i obični fanovi mogu doći vidjeti. Karte su u prodaji i veseli me da ću pred Zagrebom zasvirati. U tom sam klubu svirao puno puta, uvijek je bilo super, nadam se da će opet tako biti. Neće biti gostiju, Yaya nije mogla doći. Prave goste namjeravam dovesti kada bude promocija albuma, tamo negdje pred ljeto. Ali, mislim da će ovo biti također vrlo zanimljiv koncert i ja ću se isto dobro zabaviti.

dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report