Intervju

Artan Lili:

Artan Lili: "Sve se desi u smesi euforije i ludosti."

Artan Lili – beogradska noise-pop grupa postoji od 2013. godine. Pažnju su privukli već svojim prvim singl-spotom za pjesmu "Džoni". Ustaljena postava - Romana Kasumović, Dragan Knežević, Marko Ajković i Bojan Slačala u travnju 2014. krenula je u objavljivanje svog prvog albuma s 12 pjesma koje su sukcesivno objavljivane tijekom određenog vremenskog perioda, a da se cijeli projekt okonča nedostaje još jedna pjesma čiji se izlazak očekuje kroz par dana. U sklopu programa Dozvoljeni četvrtak nastupiti će uz M.O.R.T. i Izeta Medoševića u zagrebačkom Vintage Industrial Baru 03.09., a povodom nastupa odlučili smo malo popričati o bendu kako bi ih približili zagrebačkoj publici. Za Artan Lili odgovarao je Bojan Slačala.

Iako su svi članovi već duže vremena muzički aktivni, godine 2013. zaplovili ste glazbenim vodama pod imenom Artan Lili. Odakle ideja za takav pothvat?

"Sve se desi u smesi euforije i ludosti."
Malo slučajnosti, nešto plana i naravno dosta stihije je bilo dovoljno za Artan Lili. Najpre bih rekao da je to jedan srećan spoj senzibiliteta, a to je ono bez čega nema nijednog benda. To se ili desi ili se ne desi....mi smo imali sreće!

Odmah ste krenuli s taktikom izdavanja "single po single". Sviđa li vam se takva, danas njegovana, taktika ili bi se radije priklonili konceptu izdavanja cjelokupnog albuma? Zamislimo da je situacija neutralna tj. da oba oblika odgovaraju publici, izdavačkim kućama, glazbenim urednicima i inima?

Dugo smo mozgali kako da predstavimo svoj rad, i na kraju smo shvatili da je singl-spot u okviru sukcesivnog objavljivanja dobitna kombinacija u vremenu u kom živimo, a to izgleda ovako: artanlili.bandcamp.com/releases. Kao što je prvo bio singl, pa LP, tako je danas ovaj naš sukcesivni način najsavremeniji i odgovara svima, što je dobitna kombinacija koje smo se sami prvi setili i vrlo smo ponosni na to.
Naravno, uvek postoje dežurni savetodavci koji nam predlažu šta bi mi sad mogli dalje da radimo, što je samo po sebi besmisleno, jer smo mi sami izmislili način, a to znači da mi postavljamo neke određene standarde....pa se pitamo kako to neko može da zna bolje od nas, tako da idemo dalje oprobanim načinom.....kako se šta bude menjalo, menjaćemo se i mi!

Neki glazbenici tvrde kako mogu razmišljati i stvarati samo u formi albuma. Pa kakvo je vaše mišljenje; hoće li se situacija, kad-tad, opet okrenuti u korist albuma?

Prenesite im da budu uporni... ne razmišljamo mnogo o tome, hoću reći da nas se ne tiču te stvari previše, preciznije rečeno: Boli nas uvo jer nas više interesuju muzika i satisfakcije koje imamo od ovog najlepšeg zanimanja na svetu.

Bez sumnje ste u dvije godine postojanja polučili ogroman uspjeh i novi zvuk se iz grada protegnuo po cijeloj regiji. Jeste li u početku očekivali takvo postignuće?

Kao što rekoh, emancipacija, kulturni uticaj i užici u bavljenju rokenrolom su sfera našeg interesovanja.....sve ostalo, lova, slava, itd. se kaleme na ovaj temelj. Što je temelj postojaniji, to je kuća čvršća.

Iako svatko ima svoj put, makar u kratkim crtama, savjetujte mlade i neafirmirane bendove – kako se probiti?

O probijanju:
Čuvajte intimu svoje spavaće sobe za sebe i prepustite se situaciji.

Kako teče proces stvaranja vaših pjesama i što je po vama dobra pjesma?

Trenuci kada nastaju nove pesme su oni koje svi najviše volimo i kojima se najviše radujemo. Ne postoji ushićeniji momenat od tog kada nastaje dobra pesma i ti znaš da je dobra jer je osećaj neverovatan, nešto kao orgazmičnost trenutka. I stalno smo u potrazi za njim...

Jeste li kad došli do prepreke za koju ste pomislili: "nema dalje?" Ako jeste, kako je izgledao korak dalje?

Veoma je zanimljiva priča o nastanku pesme "Ako stanemo tu": nastala je u trenutku kada je rad grupe sledom okolnosti doveden u pitanje. Svesni situacije, odmah smo odreagovali i napravili neku vrstu ličnog štita. Dakle, reagovali smo kreativno da bi prevazišli situaciju u kojoj smo se zatekli. Ne samo da smo se izvukli nego smo napravili i sjajnu stvar.

Idemo malo o narednom koncertu u Vintage Industrial Baru. Uz M.O.R.T. i Izeta Medoševića, 3. rujna, otvarate drugu sezonu Dozvoljenog četvrtka. Poznajete li ove izvođače i što očekujete od koncerta?

Pre svega, čast nam je nastupiti sa gore pomenutim izvođačima sa kojima smo više puta delili binu i radujemo se zajedničkom nastupu....mislim da svi nosimo različite, ali jake autorske senzibilitete i da ćemo publiku provozati od početka do kraja, za sve pare...živi bili pa videli!

Već ste svirali u Zagrebu. Kakve su bile reakcije?

Čuli smo da su prošli put tehničari u Krškom razmišljali da ugase reaktor od vibracija. Mi smo ipak noise-pop grupa.

Planovi za budućnost? Kad će album i vinil?

21.09. je MTV premijera našeg poslednjeg, 12. po redu singl-spota sa 1. albuma, pod nazivom Moja pesma, nakon čega će se desiti i promocija LP-a, za sve ljubitelje plastike, nadamo se u oktobru.

Filip Kordovan
Filip Kordovan

The Edge... there is no honest way to explain it because the only people who really know where it is are the ones who have gone over. - H. S. Thompson