Specijal

POVIJEST KROZ STIHOVI: R.E.M.:

POVIJEST KROZ STIHOVI: R.E.M.: "Orange Crush" - Antiratna pjesma na suptilan način

Povijest kroz stihove nastavljamo s rock bendom koji je značajno obilježio glazbenu scenu kraja osamdesetih te cijele devedesete. Radi se o sastavu R.E.M. iz SAD-a. U našoj rubrici predstavljamo pjesmu Orange Crush koja na neizravan način kritizira američki angažman u Vijetnamu. Pjesma je objavljena na njihovom šestom studijskom albumu Green iz 1988. na kojem su se dotakli političkih, ali i ekoloških tema.

Orange Crush pjeva o američkom korištenju kemijskog otrova Agent Orange – kombinaciji herbicida i defolijanata – u Vijetnamskom ratu. Svrha korištenja ovog herbicida bila je deforestacija šuma u kojima se skrivao Vietkong, ali i uništavanje uroda kako neprijatelj ne bi imao hrane. Procjenjuje se da je oko 50 milijuna litara Agent Orangea – koji sadrži oko 170 kg dioksina – bačeno na Vijetnam u razdoblju od 1962. do 1971. Kod Vijetnamaca izloženih ovom kemijskom otrovu došlo je do visokog postotka pobačaja, kožnih bolesti, tumora, te djece rođenih s defektima. Veterani s obaju strana pokazali su iste simptome. Američki vojnici koji su se vratili kućama imali su povećanu stopu raka i poremećaja živaca, dok su njihove supruge također imale pobačaje ili djecu rođenu s deformacijama

Vijetnamski rat bio je česta inspiracija rock bendova kroz šezdesete i sedamdesete godine dvadesetog stoljeća. No, Orange Crash je specifična jer je nastala više od desetljeća nakon završetka rata. Razlog za ovu temu, barem djelomičan, možemo potražiti u tome što je otac pjevača Michaela Stipea bio vojno lice koji je služio u Vijetnamu u helikopterskom korpusu. Stipe je izjavio kako je to pjesma o mladom igraču američkog nogometa koji biva unovačen te napušta sigurnost doma i odlazi u Jugoistočnu Aziju. Basist Mike Mills navodi kako se ne radi o velikoj protestnoj pjesmi stoga su mnogi krivo shvatili o čemu zapravo govori. Željelo se ukazati na to kako je korištenje Agent Orangea imalo stravičan efekt na vojnike i civile, ali i na deforestaciju Vijetnama. Postojala je, dodaje, i određena ironija u tome što je u to vrijeme bilo popularno osvježavajuće piće pod istim nazivom, stoga je pjesma često bila krivo percipirana.

Pjesma započinje bubnjevima koji oponašaju zvuk mitraljeza, dok prve stihove možemo opisati kao riječi vojne izvidnice koja daje upute suborcima u pozadini – pratite me ili ne. Spominjanje kralježnice u nastavku možemo interpretirati kao asocijaciju na defekt kod novorođenčadi uzrokovan izlaganju herbicidu. Da se radi o služenju svojoj zemlji u Vijetnamu govore nam upravo sljedeći stihovi: „I've had my fun and now it's time to serve your conscience overseas”. Indikativan je i interludij u kojem Stipe govori kroz megafon (koji je inače bio sastavni rekvizit prilikom izvođenja ove pjesme na pozornici), dok u pozadini čujemo zvuk helikoptera. U njemu, relativno nerazumljivo, drži borbeni govor

Vrijedi obratiti pažnju i na videospot u kojem vidimo razne vojne elemente i vojnika koji rukama grabi zemlju – ponovno asocijacija na ekološke teme. Pjesmu potpisuju svi članovi benda zajedno – Bill Berry, Peter Buck, Mike Mills i Michael Stipe. R.E.M. je u Zagrebu gostovao 2005. u velikoj dvorani Doma sportova. Tom prilikom izveli su svoje brojne hitove. Iako je Orange Crush bila standardni dio njihovog seta, u Zagrebu je, nažalost, nisu izveli. Radi se o antiratnoj pjesmi sročenoj na inteligentno suptilan način.