Specijal

Muha - nova zanimljiva pojava na regionalnoj hip hop sceni

Muha - nova zanimljiva pojava na regionalnoj hip hop sceni

Senidah, Mimi Mercedez, Sajsi MC, Zoi, Sara Jo i tam. Eto, na prste jedne ruke mogu se nabrojati ženske pripadnice najnovijeg vala regionalne hip hop/pop scene. I kada iz tog popisa maknemo "pop" dio ostaju samo Mimi Mercedez i Sajsi MC.

Tako dolazimo do zaključka da regija već dvadeset i dvije godine nije dobila ozbiljnu žensku figuru, repericu kojoj ne treba senzacionalizam ili pretjerivanje bilo koje vrste da bi se njen glas čuo. Naravno, dvadeset i dvije godine prošle su od pojave Mirele Priselac Remi, koja još uvijek oduševljava vrhunskim glazbenim umijećem, ali i beskompromisnim aktivizmom koji je postao njen zaštitni znak.

I baš kada je Remi počela s osvajanjem regije i ispisivanjem stranica regionalne glazbene povijesti, u Zagrebu je rođena djevojka koja danas nosi umjetničko ime Muha. Ovaj bajkovit opis nastavlja se pričom da je Muha veliki dio života provela u Francuskoj, a 2018. je odlučila započeti studij u Sarajevu. Glazbom se bavi cijeli život, a danas, s dvadeset i dvije godine, naznaka je promjene i elegantnog preokreta na regionalnoj hip hop sceni.

 

 

Jer sa samo četiri objavljene pjesme predstavila je čvrst stav, profinjeni karakter, istančani glazbeni ukus i veliki lirički talent obavijen dozom toliko potrebnog realnog aktivizma. 

Ne, ovo nije okorjeli feminizam, nije ni direktan napad na društvo, već samo iskrena ispovijest, misli koje danas prolaze glavom svake mlade, inteligentne i obrazovane djevojke. A upravo je ta staloženost i decentnost u borbi za ravnopravnošću i poštivanjem često iz muške perspektive shvaćena kao najveći oblik agresije koji u njihovim očima izaziva instantan strah. Jer, mnogi danas svoje slabosti prikrivaju forsiranjem maske opasnih dečkiju, ne znajući da je najvrjedniji skill, onaj koji stvara nešto dugoročno i kvalitetno, upravo inteligencija. I zato društvo, kako sama navodi u pjesmama, preispituje, propitkuje i sumnja u njen uspjeh. 

 

 

Srećom, ona je u stihovima pronašla svoju "Komfortzonu", izražava se s nevjerojatnom lakoćom, uz prepoznatljiv flow i izvedbu koja je, baš kao i kod npr. Billie Eilish, nalik na šaputanje. 

Kako sama kaže, stihovi joj dolaze prirodno, što je i više nego očito i to je razlog njene uvjerljivosti i kvalitete. Od stvaralačkog procesa ne radi veliku filozofiju, izvodi ono što osjeća, ono što joj je "terapija za dušu". I to je trenutno najispravniji put. Doduše, možda će se u nekom trenutku činiti kao teži, no, u srednjoj je školi pjevala u metal bendu, stoga u upornost i nastavak kontinuiteta kvalitete ove glazbenice uopće nema sumnje. 

 

 

Ona je upravo ono što regionalnoj sceni treba. Odvažna i snažna, izuzetno staložena i uvjerljiva. Talentirana autorica i izvođačica, a tek je na početku. Sve što je do sada napravila, napravila je sama - čak je jednu pjesmu snimila mobitelom. I zvuči odlično.

Uz pomoć nekoliko relevantnih stručnjaka iz područja mogla bi ostvariti impresivne rezultate i to već na novom EP izdanju čiji izlazak najavljuje za sredinu sljedeće godine. 

Za sam kraj, istaknula je kako bi s domaće scene rado surađivala s Dinom Bluntom i Swanom. No, moj je savjet z++, Bore Balboa ili 30zona

S velikim nestrpljenjem iščekujemo da nam Muha zazuji i uživo.