Koncerti

Edge Festival u Tvornici - vjetar u leđa za alternativnu scenu

Edge Festival u Tvornici - vjetar u leđa za alternativnu scenu

Na sveopće veselje malobrojne alternativne zagrebačke scene sinoć se u Tvornici kulture predstavio impresivan broj raznovrsnih bendova.

Odlično zamišljen kao “poligon za predstavljanje nove alternativne scene” Edge festival prodrmao je u zadnje vrijeme kulturno uspavani Zagreb donijevši nam impresivno energične nastupe Luke Rajića, Djece!, dram-a, Frana Vasilića, Luzera, Prazne lepinje i pocket palme. 

U posljednje vrijeme Zagreb oskudijeva zaista dobrim koncertima. Čini mi se da su masovna pohođenja velikih koncertnih dvorana ovu sezonu rezervirana isključivo za šire mase štovatelja pop komercijale, narodnjaka i duhovnih obnova. Svi ostali bježe u inozemstvo po dnevnu dozu glazbenih imena koja kao da namjerno izbjegavaju dolazak u lijepu našu ili čekaju kao ozebli sunce događaje poput ovog novopečenog festivala. Sudeći po posjećenosti, odličnoj raspoloženosti izvođača i publike, te općenitoj količini pozitivne energije koja je zavladala Tvornicom, njegov dolazak nije došao niti trenutak prerano. 

Ipak, za ovaj glazbeni maraton trebalo se pripremiti. Otprilike 30-minutni nastupi počeli su već od 19:30 kada nam se predstavio talentirani Luka Rajić, a završili dobrano iza ponoći sjajnim pocket palmom. Unatoč slabašnoj početnoj posjećenosti, Tvornica se ugodno popunila i ispunila višesatnim plesom i vriskom već do 22:00. Pohvalno je što je u ovo predstavljanje uključen i bend iz susjedne Srbije, dečki s odličnom i zarazno dobrom energijom dram.

Najveća snaga ovakvog događaja je u spoju raznolikih stilova i glazbenih izričaja koji se konzumiraju u kratom formatu, tako da je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Luka Rajić je svakako zvijezda u usponu, Djeca! su nas uzdrmala moćnim gitarskim rifovima, dram je ljubav na prvi pogled, Frana Vasilića želite za najboljeg prijatelja, a Luzere i Praznu Lepinju za dobar provod. pocket palma, ujedno i moja motivacija za večerašnji izlazak, nisu me razočarali, a nove pjesme zvučale su odlično uživo.

20231006_213812 (1) 

Još da sam imala festivalsku narukvicu koja bi mi omogućila da izađem i udahnem svježeg zraka između nastupa, bilo bi mi malo bolje sada kada ovo iscijeđena pišem.
Svaka čast na nadahnutim nastupima svim indie-synth-pop-rock-punk-and-everything-in-between izvođačima. It was a wild ride.