Koncerti

Svemirska odiseja u rasprodanoj Tvornici uz Chui i Beat Busters

Svemirska odiseja u rasprodanoj Tvornici uz Chui i Beat Busters

Dugo očekivana promocija jednog od domaćih albuma godine, prema većini glazbenih kritičara, odvila se protekle večeri u malom pogonu Tvornice Kulture. Hipnotičan svemirac imena Chui materijalizirao se na bini u standardnoj formaciji Novoselić-Starešinić-Jocić, sa par iznenađenja tijekom večeri.

Inovativnost ovog modernog jazz tria, s trećim albumom "Third Sun From The Stone", su konačno  prepoznali kako kritičari tako i slušatelji, pa su, pomalo očekivano, karte za gig isto popodne nestale. Chuiju se desio toliko veliki skok s novim albumom te proboj među širu publiku, da to valjda ni sami nisu očekivali. Drastičnu promjenu mogu i sama potvrditi uzevši u obzir činjenicu kako sam prisustvovala koncertu u Ksetu prije nepuna 4 mjeseca te parter dijelila sa svega dvadesetak duša. No, dobar glas se brzo širi pa možda i naš mali svemirac proširi horizonte nekad uskoro.

Kroz gotovo dva sata svirke pokazali su bezgraničnost jazza, čija podloga daje prostora za eksperimente i kreativnost, a u čemu ovi momci prednjače na domaćoj sceni. Poigravajući se electro samplovima te raznim instrumentima, stvaraju fuziju psihodelije, elektronike, rocka i jazza te hipnotiziraju publike već godinama. S obzirom na rasprodanu Tvornicu, sinoć smo zajedno činili ugodnu gužvicu što se ljuljala prateći zov saksofona ili pak beat koji je iz pjesme u pjesmu postepeno mijenjao brzine. Sasvim logično, set lista je bila usmjerena na najnovije izdanje, no ni "Chui" i "The Second Arrival" nisu izostali. Dinamici nastupa kumovali su i gosti uprizoreni u likovima – Joe Pandur na gitari, Tihomir Hojsak na kontrabasu te Konrad Lovrenčić na basu, s kojim su izveli "What Tomorrow Brings Today", "Terminator Theme", ali i najmoćniju stvar albuma "Will I Ever See You Again". Za kraj samog nastupa odabrali su odraditi posebnu pripremu te raznježiti i uveseliti publiku posvetom Bowieu odsviravši "Space Oddity", koju je milozvučni saksofon učinio čarobnijom no ikad.

Kada se maleni svemirac nasmiješenog brka uzdigao nazad među svoje, na pozornicu je dohujala ekipa još moćnijih space efekata – Beat Busters. U bijelim forenzičkim odijelima, wireless spojeni na matičnog tonca, ovaj trio svjetlećih dlanova proizvodi zvuk preko četiri senzorno-ritmičke točke na svom trupu. Dobro ste pročitali! Pokrivajući svatko svoj instrument – synth, bas i bubnjeve, u odijela imaju ugrađena po 4 tona s kojima se simultano poigravaju stvarajući breakbeat, drum`n`bass i slično, a isto imate priliku i sami isprobati kada se spuste u publiku te dopuste našim ručicama da se uvjere u vjerodostojnost njihove pojave. Isto bi i sinoć, kada nam Beat Bustersi nisu dopustili da nakon Chuija odemo kućama mirne glave već su nas za finale večeri još malo razdrmali.

Chuijev veliki slet na top ljestvice popratila je i odgovarajuća koncertna promocija, pokazavši nam kako su ovi uigrani, spontani i opušteni momci tek počinju osvježavati koncertne, ali i klupske prostore u gradu.

Andrea Kovač
Andrea Kovač

Zašto se ne bi drogirali happy endovima?