Koncerti

Joshua Bell Lisinskom dao najbolje što glazba nudi

Joshua Bell Lisinskom dao najbolje što glazba nudi

Ciklus Lisinski subotom sinoć je ugostio jednog od najboljih i najtraženijh glazbenika, Joshuu Bella.

Kako zvuči violinističko savršenstvo? Sada sa sigurnošću možemo potvrditi - kao Joshua Bell. Virtuoz, višestruki dobitnik nagrade Grammy te umjetnički voditelj komornog orkestra Academy Of St. Martin In The Fields s kojima je sinoć koncertna 2019. godina na pozornici Lisinskog započela spektakularno.

Publici su dali ono najljepše od glazbe, užitak koji je izazvao divljenje već pri na prvim taktovima Prve simfonije u D-duru Sergeja Prokofjeva. Perfekcionizam na najvišoj razini rezultirao je neizmjernom količinom elegancije zvuka, a sinergija vrhunskih glazbenika zajedno zaigranih u vatrometu pravilno doziranih emocija zaradila je gromoglasne i duge ovacije ne samo oduševljenja, već i zahvalnosti publike na dobivenoj prilici da uživaju o najboljem što glazba nudi.

Bell se pokazao kao izuzetno odgovoran voditelj kolektiva u kojem se boje instrumenata fluidno nadopunjavaju, u kojem ne postoji dinamička razlika između puhaća i gudaća – oni su složan tim vrhunskih igrača koji na terenu, s velikim poštovanjem prema djelu i skladatelju, daju svoj maksimum, bez iznimke.

Titulu “pjesnika violine” nadmašio je izvedbom Trećeg violinskog koncerta u h-molu Camillea Saint-Saënsa – istančana tehnika koja obiluje zadivljujućom elegancijom najtiših i najviših nota, veliki uložen trud koji prema van zrači kao prirodna jednostavnost čak i na najzahtjevnijim dionicama, karakteristike su zbog kojih ga se bez imalo okolišanja može nazvati “čarobnjakom violine”. Kontinuirano održavanje najviše razine kvalitete nastavilo se i u drugom dijelu koncerta koji je orkestar započeo u nešto laganijem tonu uz Adagio za gudače Samuela Barbera da bi ga završio strastveno, besprijekorno i vatreno Prvom simfonijom u C-duru Georgesa Bizeta.

Ne samo glasne ovacije oduševljene publike, već i velika gužva koja je nastala u predvorju Dvorane za vrijeme potpisivanja diskografskih izdanja umjetnika, dokaz su kako je ciklus Lisinski subotom još jednom ugostio veliku, veliku svjetsku zvijezdu.