Koncerti

Indexi uz prijatelje potvrdili status kultnog benda

Indexi uz prijatelje potvrdili status kultnog benda

Jučerašnji je koncert, koji je ugostila koncertna dvorana "Vatroslav Lisinski", svim prisutnima pružio jedinstvenu priliku uživati u nostalgičnom putovanju glazbom jednog od zasluženo najvećih i najcijenjenijih bendova na prostoru Balkana, Indexa.

Bio je to, bez preuveličavanja, veličanstven događaj, kojim se dostojno, i to još od 2007. godine odaje počast i slavi stvaralaštvo kultnog benda. U postavi Indexa izmjenjivali su se nekadašnji članovi benda (Fadil Redžić, Ranko Rihtman, Neno Jurin i Kornelije Kovač), Peco Petej, Miroslav Šaranović i Muris Varajić), dok su ulogu vokala iz pjesme u pjesmu preuzimala glazbena lica iz čitave regije. 

Koncert je pjesmom "Za Sonju" otvorila  Željka Katavić – Pilj, koja je veći dio jučerašnjeg  koncerta podržala kao back vokal bez kojeg Indexi ne bi zvučali isto, kao što je to rekao i jučerašnji voditelj, a kasnije i izvođač Goran Karan
Na otvaranja na pozornici su se izmjenjivali brojni glazbenici, od Giuliana kojem je pripala čast otpjevati jedan od vječnih hitova "Bacila je sve niz rijeku", do Irine Kapetanović i mlade splitske grupe Azil - svi su oni na svoj karakterističan način, a opet vjerno originalu, interpretirali Indexe i publici pokušali prenijeti bar dio emocija koje te pjesme izazivaju i zbog kojih smo se, na kraju krajeva, sinoć i okupili u tolikom broju. 

Sudeći po reakcijama publike, u tom su zadatku i uspjeli jer je od samog početka koncerta publika spremno dočekivala pjesmu za pjesmom i očigledno uživala u njihovim izvedbama. Indexi su ovim koncertom dokazali da kvalitetna glazba ne poznaju dobne granice te se na koncertu moglo pronaći svih generacija, od bakica pa sve do srednjoškolaca koji su na koncertu dijelili ljubav prema dragoj grupi i pjesmama.

Posebnim ovacijama je popraćena izvedba Aleksandre Kovač, čiju je izvedbu pjesme "Jutro će promijeniti sve" na glasoviru popratio njen otac, Kornelije Bata Kovač. Unatoč bolesti, Aleksandra je nepogrešivo i iznimno emotivno izvela ovu pjesmu te se zahvalila na časti koja joj je pružena sudjelovanjem na ovom događaju. 

Osobno me se najviše dojmila još jedna dama, Jelena Tomašević, te njena izvedba pjesme "Žute dunje". Već na prve note nastao je potpuni muk u publici, nitko ni na koji način nije želio smetati toj predivnoj interpretaciji od koje mi se naježila koža i nastala knedla u grlu. S jedne strane se među Indexovim najvećim prijateljima – publikom, osjetila radost zbog samog sudjelovanja na koncertu, s druge strane bila je to izvedba prožeta emocijama koje ne ostavljaju ravnodušnim.
Tijekom večeri čuli smo sve najveće hitove koji su obilježili karijeru Indexa, a izvedba onih  vjerojatno najpoznatijih, "Predaj se srce" i "Sanjam" pripala je Goranu Karanu koji se pokazao odličnim odabirom za tu ulogu i još jednom razgalio srca Indexovih obožavatelja. Pjesmu "Sanjam" najavila je još jedna žena bez koje ne bi bilo Indexa, pjesnikinja Maja Perfiljeva zaslužna za brojne, drage nam tekstove. Gospođa Perfiljeva se sramežljivo popela na pozornicu te u svojoj krhkoj dobi dirljivo, a opet snažno izrecitirala riječi pjesme "Sanjam" ostavivši u suzama kako publiku, tako i izvođače. 

Do kraja koncerta posvjedočili smo još nekolicini izvedaba, između ostalog Dade Topića ("Jedan čovjek i jedna žena"), Željka Bebeka ("Sve ove godine"), Massima ("Balada"), i sve su one, nižući se jedna za drugom, na nas ostavljale dubok dojam i jako lijepo sjećanje. 
Jednako lijep početku bio je završetak koncerta kojemu nas je privela pjesma "Da sam ja netko" u izvedbi mlade nade Amela Ćurića. Teško je riječima izraziti sreću koja se vidjela na licima publike i samih Indexa za vrijeme ove divne izvedbe, kao i toplinu koja ju je pratila. 
Za kraj, bilo je iznimno lijepo prisustvovati ovom koncertu te se sjetiti rada jednog, s pokrićem kultnog benda, a jednako je lijepo bilo vidjeti koliko je isti taj bend voljen i danas. Neka glazba je uistinu vječna. 

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.