Intervju

Upoznajte jeboTon ansambl

Upoznajte jeboTon ansambl

Ako još niste čuli za jeboTon ansambl, vrijeme je da se upoznate s njima. Bez obzira jeste li metalac, rocker, panker, hipster ili nešto drugo, rasplesat ćete se na njihovim koncertima i osjetiti pozitivu koju šire. Kroz jeboTon ansambl djeluje nekoliko bendova, od kojih su neki Antidepresiv, Hren, Lobotomija, Porto Morto, Prazna Lepinja i Spremište. Kako se nose s glazbenim svijetom, što nam pripremaju za svoj rođendanski koncert u Vintageu i mnoge druge stvari - otkrijte u ovom kratkom razgovoru sa članom kolektiva, Filipom Berlengijem.

Na zadnjoj svirci u Vinylu izborajala sam vas deset (ako sam dobro prebrojila, bila je gužva). Koliko članova broji jeboTon ansambl i koji bendovi kroz njega djeluju?
Mislim da nas je tada bilo čak jedanaest, ali smo odavno prestali brojati. jeboTon ansambl nema fiksni broj članova i na svirci nastupaju oni članovi koji dođu (ponekad se pojedini članovi pojave i usred svirke). Kroz ansambl je prošlo preko trideset ljudi koji su u nekom periodu bili dio sastava, a obično nas na nastupu nema manje od šest ni više od petnaest. U ansamblu djeluju članovi svih bendova i nerijetko sviraju instrument koji im nije glavni, tj. instrument koji inače ne sviraju u svom matičnom bendu.

Vrlo ste heterogena grupa s obzirom na glazbeni izričaj bendova iz kojih dolazite. Kako to utječe na funkcioniranje ansambla? Kako ste se uopće našli? Odakle ideja za nešto takvo?
Po mojem mišljenju, različiti glazbeni izričaji i utjecaji veoma pozitivno utječu na zajedničko stvaranje i korpus ideja, što rezultira stilski raznolikim i brojnim pjesmama. Ansambl je prvotno nastao isključivo kao privremeni projekt u sklopu promociju prve jeboTon fešte u Boogaloou, a ubrzo smo uvidjeli da je taj koncept odlično prihvaćen od strane publike pa smo nastavili s njegovim djelovanjem i on je s vremenom postao gotovo pa zaštitni znak jeboTona. Sam jeboTon kao kolektiv je nastao kao rezultat dugogodišnje suradnje prije svega Antidepresiva i Spremišta, a nedugo nakon što su Antidepresiv, Hren i Spremište imali prvu zajedničku jeboTon svirku, jeboTon se oformio kao kolektiv šest bendova – Antidepresiv, Hren, Lobotomija, Porto Morto, Prazna Lepinja i Spremište. Sad je već teško pratiti koji sve bendovi djeluju u jeboTonu budući da članovi ulaze u druge bendove i paralelno s tim se stvaraju i novi bendovi unutar jeboTona. Ideja jeboTona je nastala djelomično promatrajući prizmu Novog vala koji je bio veoma važan i kvalitetan masovni pokret na ovim prostorima. Tko zna, možda smo se htjeli igrati Novog vala jer su kauboji i Indijanci već izlizani.

Kako biste se vi opisali? Jeste li umjetnici ili glazbenici, i koja je po vašem mišljenju razlika između umjetnika i glazbenika?
Mislim da većina nas na epitet "umjetnik" gleda posprdno jer je to već dulje vrijeme samo ljepši samoopis mlatimuda. Ne znam ni bismo li se etiketirali kao glazbenici jer ono što u suštini želimo je širiti pozitivnu misao i dobru vibru, neovisno o kojem mediju se radilo.

Pjesme koje izvodi jeboTon su zapravo obrađene pjesme bendova koji čine ansambl, zar ne? Ima li ansambl i autorskih pjesama? Planirate li ih stvarati?
Tako je, većinom sviramo vlastite obrade, ali ansambl ima i nekoliko svojih pjesama, od kojih izvodimo "Proljeće", "Grubišno polje", "Odjavni instrumental Svinjica" i ponekad hitove koji će to tek postati kao što su "Bit će pet", "Bećarac" i slični ostvaraji potpune nasumičnosti koji redovito razvesele i nasmiju publiku.

jeboTon u Vintage Industrial Baru

Razmišljate li o snimanju nekog diskografskog izdanja? Imate li takvih ambicija?
Prije nekog vremena smo krenuli sa snimanjem pjesama u izvedbi ansambla i nadamo se da će album ugledati svjetlo dana najesen, ako ne i na ljeto (ne nužno ove godine).

Što vam trenutno predstavlja najveći izazov u glazbenom djelovanju / životu / društvu?
Trenutno je to usklađivanje ostalih obaveza sa sviranjem jer smo većinom studenti, od kojih neki i rade honorarno, a samo od glazbe je teško živjeti, barem iz trenutne perspektive.

Vaše izvedbe uživo su uvijek razigrane i rasplešu publiku. Baš razveselite ljude. Gledate li tako pozitivistički i na život?
Naravno, pozitivizam je utkan u srž jeboTona. Dokaz tomu je i naš moto "Širi ljubav ili šuti". Što god radili, trudimo se prenijeti dobru vibru i pozitivu.

Mnogi underground bendovi i glazbenici se sami brinu oko puno stvari kod organizacije koncerata - od putovanja, opreme, razglasa... Kako to kod vas funkcionira?
Ni mi nismo iznimka u današnjem svijetu DIY-a u kreativnom djelovanju, tako da sami snimamo pjesme, radimo dizajn covera i plakata, dogovaramo svirke i turneje, izrađujemo i popravljamo instrumente i opremu, snimamo spotove… DIY je u današnjem vremenu neophodan jer je zahvaljujući modernim tehnologijama sve nadohvat ruke. Šteta bi bilo ne iskoristiti mogućnosti 21. stoljeća. Mentalitet je nažalost još uvijek srednjovjekovni, barem na regionalnoj razini, ali osjećamo da je renesansa iza ugla.

Koji glazbenici su vam s hrvatske i regionalne underground scene zapeli za uho (osim bendova koji čine ansambl)?
Zadnjih godina se pojavilo puno kvalitetnih i zanimljivih izvođača, meni osobno su zanimljivi Repetitor, Dječak iz vode, Drvore pa Dinamit Duo koji je dosta blizak jeboTonu i mnogi drugi izvođači koje nekad netko linka na Facebooku. Nažalost, rijetko zapamtim kako se koji sastav zove.

Što biste poručili nekome tko bi prvi puta došao na vaš koncert? Što može očekivati?
Očekujte osmijeh na licu i toplinu u srcu. Ukoliko posjedujete noge, ponesite ih sa sobom jer će vam trebati za tancanje. Sve vas volimo, jeboTon.

Kakvi su planovi za rođendansku feštu u Vintageu, 13.travnja.?
Sudeći po pripremama koje su u punom jeku, očekujemo orgazmični spektakl za sva osjetila. :)
Nastupit će svi trenutno aktivni bendovi jeboTona i njihove varijacije na temu – Antidepresiv, Bogereverl, Hren, Lobotomija, Peglica i komandos, Portospremište, Trophy Jump – te mnogi gosti iznenađenja.