Intervju

Upoznajte The Black Room

Upoznajte The Black Room

The Black Room je četveročlani rock sastav iz Rijeke koji je nedavno objavio svoj prvi studijski album "In This Town Lies a City". Album je pozitivno prihvaćen od kritike i publike te je priskrbio ovom kvartetu određen broj novih fanova. U bendu nam sviraju Miljen Sirotić, Ivan Ritoša, Leo Ventin i Jakov Katalinić. Uz brojne nastupe koji im se redaju potrebno je izdvojiti onaj na općepoznatom INmusicu na Jarunu, te nastup na sve brže rastućem Indirektu u Umagu. Popričali smo s njima malo o albumu, muzici i ostalim sitnicama.

Vaš album prvijenac pokupio je dosta pozitivnih kritika od strane slušateljske publike. Koliko pažnje pridajete takvim kritikama i recenzijama općenito?
TBR: Jako nam je drago što je album prihvaćen pozitivno kako od strane publike tako i od kritike. Možemo reći da je uvijek dobar osjećaj biti pozitivno prihvaćen zbog svog rada, iako to nije presudni faktor kada stvaramo glazbu. Najbitniji feedback ipak dobivamo na koncertima, koji je do sada bio odličan, te nam to daje još više snage i vjetra u leđa za daljnje stvaranje i sviranje.

Opišite nam malo "In This Town Lies a City" iz vaše perspektive. Kakve teme se najviše protežu na albumu? Odakle inspiracija? Koja pjesma vam je najdraža, s kojom ste se najviše namučili? Kome biste preporučili svoj album?
TBR: Iz naše perspektive taj album stavlja pečat na jedno razdoblje kada se cijeli koncept benda rađao, kako vizualno tako glazbeno i idejno te smo iznimno zadovoljni s finalnim produktom. Pjesme na albumu izražavaju situacije, odnose i osjećaje kroz koje smo prolazili u tom periodu. Tekstovi se mogu okarakterizirati kao tamniji, jer smo upravo takav osvrt htjeli dati na situacije i odnose kroz koje prolazi većina ljudi. Upravo ta tamnija atmosfera definirala je i naziv albuma koji predlaže introspektivni pogled u sebe, a koji obično biva zatrpan svakidašnjom bukom. Nekako nemamo najdražu stvar, ali nam je uvijek gušt odsvirati "Closer", "After Hours", "Riptide" i "Dead Queen Ruling" za koju uskoro i snimamo video spot.

"Tonight, My Stranger" i "Riptide" su mi nekako najdraže pjesme na albumu pa me zanima što se krije iza njih?
TBR: "Riptide" je možda pjesma koja najbolje prenosi koncept albuma u cjelini. Kao svojevrsna nostalgija, ali u pozitivnom smislu, za nekom energijom i odnosima iz prošlosti. Mislim da takva vrsta emocije može pridonijeti okretanju nove stranice u životu i pozitivnoj promjeni.
"Tonight, My Stranger" ćemo ostaviti zagonetnom. ;)

Neki vas uspoređuju s Black Rebel Motorcycle Clubom, a negdje sam naišla i na usporedbu s Royal Bloodom. Kako gledate na to?
TBR: Sve je to dio načina da se glazba opiše i predstavi nekome. Oduvijek su se svi bendovi uspoređivali s nekim drugim bendom ili s nekim žanrom. Te stvari jednostavno tako funkcioniraju i ne bavimo se time previše. Bitno nam je da i dalje imamo inspiracije i ideje za nove pjesme, bez obzira bio li utjecaj BRMC-a, The Weeknda ili Motorheada.

Kad biste mogli na večeru s bilo kojim glazbenikom (ne mora biti živ), tko bi to bio? Što biste pričali s njim?
Ritoša: Lemmy Kilmister. Vjerojatno ne bismo puno pričali nego samo udarali po Jack-Coli.
Jakov: Robert Smith. Pričali bi o konceptu iza albuma Disintegration i koliko mu traje nanošenje šminke ujutro.
Miljen: Grimes. Pričali bi o anime crtićima, jer mi je fora kako je to ukomponirala u svoj imidž.
Leo: Iggy Pop. Sjedili bi bez majica u dineru i pričali o šetanju pasa.

Što slušate u zadnje vrijeme?
TBR: Torres, Misfits, Grimes, Ryan Adams, Motorhead, Motley Crue, The Weeknd, Meg Myers, Wanda Jackson, Nina Simone, B-52's.

Pred vama je nekoliko nastupa među kojima su i nastupi na Indirekt festivalu i na INmusicu. Koliko vam znači biti dio lineupa tih glazbenih festivala?
TBR: Super nam je što tako brzo od izlaska albuma možemo svirati na takvim festivalima. To je odlična prilika da se predstavimo široj publici nakon rasprodane promocije albuma u Rijeci. Isto tako, to je dobra prilika za vidjeti bendove koji nas zanimaju.

Indirekt i INmusic su nam za ovo ljeto spremili vrlo dobra glazbena imena. Koja od njih biste vi voljeli poslušati?
TBR: Na INmusicu - Florence and the Machine, Henry Rollins, The Heavy, a na Indirektu -  Middlemist Red, The Black Room.

Jesu li krenule pripreme za nadolazeće nastupe? Što nam spremate?
TBR: Lasagne i Rock'n'roll.

Imate li za kraj kakvu poruku za svoje fanove (ili nekog drugog – možda ministra obrazovanja)?
TBR: 'Ko je taj maneštar obrazovanja o kojem pričaš. Neka dođe na naš koncert pa nek se obrazuje. A našim fanovkinjama možemo poručiti da se vidimo uskoro!