Intervju

Stonebride:

Stonebride: "Borili se da opstanemo u okruženju koje nije baš pogodno baviti se alternativnom kulturom"

Stonebride više od godinu dana nije svirao na domaćem terenu. Povratnički koncert nakon stanke održat će se večeras (13.11.) u Vintage Industrial Baru gdje će predstaviti nove pjesme, ali i jedno posebno vinilno iznenađenje koje su nam ekskluzivno otkrili.

Što vas nakon dvije i pol godine dovodi u Vintage Industrial Bar?

Dovodi nas poziv organizatora, želja za nastupom u jednom od naj klubova u ovom dijelu Europe gdje se osjećamo k'o doma na stageu, osobna satisfakcija sviranja autorskih pjesama, druženje s prijateljima koje ne viđamo tako često, motivacija za doprijeti do nekih novijih generacija koje vole ovakav zvuk i općenito sjajan provod na ovakvim događanjima.


Više od godinu dana niste svirali na domaćem terenu, što ste radili za vrijeme pauze?

Iako nismo svirali koncerte kao takve definitivno nismo mirovali. Stigle su nam dvije nove prinove u bendovskim baby boom redovima. Radili smo na sebi, osobno i na poslovnom planu. Borili se da opstanemo u okruženju koje nije baš pogodno baviti se alternativnom kulturom i od toga živjeti dok paralelno moraš osiguravati egzistenciju svojoj obitelji i sebi. Kuhali smo nove ideje, bilježili ih kad god i gdje god smo stigli, kreirali strategiju i planove za dalje. Imali smo promjenu u bendovskom kadru na mjestu basiste. I tako, svašta nešto. Ovo je onako ugrubo.

 


Album "Animals On Display" objavljen je na vinilu s jednim iznenađenjem. Kakvo nas iznenađenje očekuje u vinilu?

Iznenađenje je to da će po prvi puta na ovim prostorima (uz nezaobilzanu asistenciju, volju i fanatizam naše etikete PDV) zaživjeti diskografski službeno zabilježeno i napravljeno tzv. 'etched' izdanje vinila. Na A strani ploče se nalaze pjesme dok je na B strani urezan dio artworka novog materijala preko cijele ploče. Ujedno, imate ekskluzivu prvi objaviti ovaj novitet.


Radite li na novom materijalu? Što vas inspirira ovih dana?

Da, radimo! Trenutno ih je nekoliko u razradi. Možda ćete imati priliku nešto od toga čuti i u Vintageu, možda samo maleni dio. U principu, nikada kreativno ne stajemo, samo je postalo malo teže logistički se skupiti na jednom mjestu (čitaj: probi) zbog raznih obveza nevezanih uz život Stonebridea da te ideje materijaliziramo u pjesme. Ali, trudimo se 1-2 puta tjedno kvalitetno koristiti instrumentarij, održavati probe. Što nam za svo čudo i uspijeva. Inspirira nas zaista šarena lepeza tema, utjecaja, problema, lijepih stvari, osobnih pobjeda/poraza, unutarnjih nemira, željom za bolje sutra svima, kvalitetniji i progresivniji napredak kolektivne ljudske svijesti, pronalazak vlastitog identiteta (ne nužno osobnog) u trenutačnom kaosu od svijeta, te kreiranju platforme za daljnji napredak (duhovni, mentalni, emocionalni) nas samih i ljudi koji nas okružuju.


Zašto bi ekipa trebala doći na vaš koncert u Vintageu?
Zato da bar na tih sat vremena se mogu slobodno prepustiti zvuku, pozitivnom vibeu, poruci, i autorskoj izvedbi 4 tipa koji su u ovo utkali skoro 15 godina života. Da poslušaju uživo i odlične Kevlar Bikini. S druge strane cilj je doprijeti do novih/novijih generacija koji nemaju možda priliku odlaziti često na koncerte, te ih možda putem inspirirati da i sami uzmu instrumente u ruke, izvući ih iz komforne zone da se malo odvoje od 'ekrana' i matrice, te dobiju motivaciju zaroštati u nekom podrumu ili prostoriji za probe s ekipom s kojom mogu podijeliti zajedničke interese.