Intervju

Sassja:

Sassja: "O tome što će biti ili što bi moglo biti i ne želim razmišljati, ali znam da ćemo još dugo potrajati"

Novi studijski album "No problemo" bio je povod našeg razgovora s prvom ženom FM JAM-a, Sassjom.

Koliko ti je album "No Problemo" donio problema?
Haha... nije mi donio neke neuobičajene probleme ustvari. Album se zove prema nekom načinu kako je pravljen, baš kao što je i "Taktički praktično" pa odatle „No Problemo“. 

Sada kad je napokon vani, kako si zadovoljna s cjelokupnim produktom?
Ako bi nekada bila 100% zadovoljna nekim svojim uradtkom, to bi značilo da sljedeći ne trebam ni praviti. Nisam nikada potpuno zadovoljna, ali je album išao onim smjerom kojim sam zamislila i došao je tamo gdje sam htjela da dođe.  
 
Kako je došlo do ideje s ilustracijom omota albuma?
Prvobitno smo imali drugu ideju covera, ali je Sandro Drinovac došao s ovom ilustracijom i to mi je zaista bilo – TO! Sandro je odličan i jedva čekam da opet surađujemo. Ruka baš opisuje kako se često ponašamo pri uticaju svijeta i okoline, a sjena mi je baš kako bi trebali reći okolini koja hoće uticati na nas. To je barem moje viđenje covera koje sam odmah zavoljela kada mi je Sandro poslao rad. 
Hip hop scena je krajem ove godine doživjela svojevrsni procvat. Koje te izdanje ili događaj (osim tvog albuma, naravno) posebno obradovalo?
Smoke Mardeljano mi je sa „Ja repujem“ totalni crnac na Balkanu i baš mi je milina slušati ga. Kendi me takođe oduševljava sa svime što radi. Samo ljubav! 
 
FM JAM je proslavio osamnaesti rođendan. Kao prva žena ovog kolektiva, u kojem smjeru bi htjela da FM JAM ide u bližoj budućnosti?
Samo da svako od nas nastavi da radi ono što voli. O tome što će biti ili što bi moglo biti i ne želim razmišljati, ali znam da ćemo još dugo potrajati. 
Postoje li neke nove nade FM JAM-a koje bi htjela istaknuti?
Da, došla su nam dva nova mlada DJ-a. Uče, vježbavaju, jako su talentirani i vole ovo, pa ćemo vidjeti dokle će dogurati. Super su naši Elick i Shadow Kid!
 
Pjesmom "Stube" progovorila si o problemu nasilja nad ženama. Iako je o ovom problemu mnogo riječi u medijima, još je uvijek i mnogo zabilježenih slučajeva. Kako je potrebno reagirati, iz tvoje perspektive, da bi se ovaj problem eliminirao?
Premala sam ja da bi riješila tako veliki problem, ali sam tu da kažem da zlostavljanje bilo kakvog oblika nije u redu. Ničija sloboda ne smije biti ugrožena, a porodica treba biti prvo mjesto gdje će se čovjek najslobodnije osjećati. To je najveći blagoslov čovjeka – da je slobodan! Da je slobodan da bude ono što zaista jest i radi što želi dokle god njegove želje ne uništavaju tuđe slobode. Ne poznajem mnogo slobodnih ljudi, na žalost, a svi trebaju zahtjevati svoju slobodu. 
 
Euforija klikanja i lajkanja - je li suptilno preuzela i tvoj život? Kako, zašto?
Jako mi je smiješno sve to. Najsmiješniji produkt klikanja i lajkanja mi je mjerilo kvaliteta prema pregledima. Fenomenalno mi je kada mi neko kaže ili komentariše kako zaslužujem više pregleda i slično, a tako malo ljudi razumiju koliko su kontrolisani tim brojkama. Tako vas gotivno lože brojkama da sam prosto fascinirana tom pojavom, totalno nova kontrola mase. Naučnici su dokazali da je 78% stanovništva Balkana porijeklom iz Tuzle i to brojke jasno dokazuju.  
 
Što se trenutno nalazi na tvojoj playlisti? Koje izvođače trenutno slušaš?
Repeatam sad pjesmu "Tupakamaru" s "Egzila" (Indigo, Frenkie, Kontra).  Duba uvijek imam kamaru, ODGProd pratim pa uvijek nađem nešto lijepo i novo, a osim toga na listi mi budu MIA, Skepta, Stormzy, Kahn, Meek Mill, Lady Leshurr, SIA i neki stari reggae.  Jako volim Britanski zvuk i uvijek ću prije njih izabrati nego Ameriku. 
 
Nova godina je pred tobom, kakvi su planovi?
Prvi plan mi je da malo spavam. Nisam spavala od... ne znam kad, 5. mjeseca možda. Sad ću za praznike spavati i odgledati sve reprize novogodišnjih filmova, družit se s porodicom i isključiti telefon. Poslije praznika izbacujemo novi singl i slijedi opet par mjeseci nespavanja.