Intervju

Pale Origins:

Pale Origins: "Dosta smo perfekcionistički nastrojeni"

Zagrebački bend Pale Origins je nastao 2014. godine u zagušljivoj garaži koju kontinuirano kažnjavaju teškim melankoličnim riffovima i iziritiranim vokalnim dionicama. U srijedu će nastupiti u sklopu Good Vibrations programa, a kako bismo ih malo bolje upoznali prije koncerta, odlučili smo im postaviti par pitanja.

Zdravo ljudi, pošto ste relativno novi i rastući bend, recite nam nešto o sebi i o glazbi koju svirate.

Filip: Ej bok, bok, osobno nas smatram kao pet mladića koji se trude izrazit cijeli spektar emocija kroz bezobrazno bahati groove i delikatne melodije.

Josip: Ćao, pa evo mi smo prije svega pet jako dobrih frendova već niz godina (neki i od djetinjstva) pa pošto svi dijelimo ljubav prema glazbi u jednom trenutku smo odlučili zasvirati skupa. Što se tiče žanra, svi imamo neke različite utjecaje. al' Filip se već dobro izrazio, držimo taj neki groove balansiran melodijama i agresivnošću.

Nedavno ste objavili i single „Pale Colors & Black Memories“ na kojemu fanovi mogu čuti što očekivati od novoga albuma. Recite nam nešto o tom skorašnjem albumu, kako se snimao, kako ste zadovoljni i po čemu se to odvajate od ostatka svojim stilom?

Josip: Na EP-u se nalazi 5 pjesama, snimali i producirali smo ga sami zadnjih godinu dana. Dosta smo perfekcionistički nastrojeni zato je i trajalo toliko, uvijek mislimo da može bolje, ali nekad je potrebno povući crtu i izbacit nešto kako bi se bend mogao nastavit dalje razvijati. Mislim da nam je prednost to što imamo 3 stilski različita, ali kvalitetna vokala koji daju dodatnu dinamiku pjesmama.

Filip: Da da, svi zajedno smo sudjelovali da te neke sitnice i razno-razne detalje sredimo tako da možemo svi bit zadovoljni, ali ipak Josip je odradio najveći i najnaporniji dio svega i svi smo jako ponosni na njega!

Po vašem opisu, zanat vam je bursting eardrums i gluing broken hearts. O kakvim to agresijama i emocijama govorite?

Filip: To je nešto sto bi mogao prepisati na ono sto sam maloprije rekao, bahati groove/delikatne melodije jel... Osjećaš se slomljeno?  Osoba koju voliš te ostavila?  Pas ti je uginuo?  Slučajno si ostavio dijete u mikrovalnoj preko noći i namjestio na ''extra crispy''? E pa tu smo, dođi i zagrlit ćemo te i povezati s našim delikatnim melodijama, opusti se... dosta ti je vucaranja po podu? plakanja? delikatnih melodija? jebeno ti je pun kurac svega?? dođi...imamo nevjerojatno idealnu ciglu od 2 metra za tvoju staklenu čašu problema.

Što slušate u zadnje vrijeme i je li to razlog zašto zvučite tako kako zvučite?

Josip: Osobno u zadnje vrijeme najviše slušam ljude oko sebe kako se žale o stanju u državi, kako nema posla itd., jer eto zgubio sam slušalice i nikako da nabavim nove, zato izlaze takvi riffovi iz nekog inata i ljutnje.

Filip:  Slažem se sa svime što je Josip rekao. Jasno je da će se kod svakog od nas čut utjecaj bendova koje slušamo, svi mi imamo nekakve baze najdražih nam bendova, ali gradimo nešto svoje na to. Ovo što je Josip rekao je baš nešto što i meni osobno daje neki poseban drive.

Jeste li svirali izvan Hrvatske i kako vas općenito publika prihvaća na koncertima?

Filip:  Iskreno, 2.11. u Vintage Industrial Bar-u na programu Good Vibrations će nam bit prvi nastup ikada igdje ikako s ovim bendom, i tu istu večer promoviramo nas prvi EP album pod imenom ''Embers''. Definitivno smo raspoloženi za svirke izvan Hrvatske, a kako nas publika prihvaća to ćemo tek vidjeti.

Jeste li razmišljali o kakvoj turneji ili regionalnim promocijama kada izdate svoje novo djelo?

Filip: Siguran sam da je to svima velika želja u bendu, definitivno mislimo sada grist i žvakat gdje god stignemo, financije, vrijeme i od svakog člana privatne obveze su faktori koji će nas sigurno kočit u tome i koji ruše most, ali jako volimo ovo što radimo tako da vjerujem da ćemo se bar potruditi preplivati na drugu stranu.

Josip: Naravno, uvijek se trudimo bit korak ispred svega što nas čeka tako da već radimo planove kako i što dalje. Plan nam je svirat koliko god nam prilike to dopuštaju, pa ako netko od promotora bude ovo čitao slobodno neka nas kontaktira sto se tiče svirki/turneja :)

S kojim bi bendom/umjetnikom najradije radili split album ili nekakvu kolaboraciju?

Josip: Ne znam za ostale kolege, al oduvijek mi je bila zelja napravit kolaboraciju/koncert sa simfonijskim orkestro, iako znam da je to jako ambiciozno u ovom trenutku

Filip: DA! Kao tvoj kolega se slažem s tobom!

Što mislite o hrvatskoj metal, underground ili kako bi već nazvali scenu i imate li svojih favorita?

Josip: Evo kako si već spomenuo meni je jako šao što se u hrvatskoj ''metal'' veže s ''undegroundom'' jer bendova ima i scena postoji, ali malo je ''uspavana'' što se tiče promocije i publike. Meni je definitivno favorit Kryn jer su dokaz da možete bit iz naše nam drage zemlje, a zvučat svjetski.

Filip: Istina...

U srijedu 2.11. nastupit ćete u Vintage Industrial Baru sa zagrebačkim Throattwisterom i australskim Dream on Dreamer. Pozdravite svoju ekipu i pošaljite poziv na ovaj, već vidim, milozvučni događaj!

Filip: Pozdrav mojoj ekipi ! Ova rečenica koju čitate je poziv na ovaj milozvučni događaj...prestanite se zajebavat.

Josip: I ja pozdravljam Filipovu ekipu i sve ostale ekipe. Čast nam je dijelit stage s Dream on Dreamerom i Throattwisterom, hvala dečkima iz Good Vibrationsa što su nam to omogućili.

Vidimo se u srijedu!POZDRAV

Filip Mihoci
Filip Mihoci

Point me to the sky above