Intervju

Oridano Gypsy Jazz Band:

Oridano Gypsy Jazz Band: "Garantiramo Vam instrumentalni gypsy jazz spektakl!"

Gotovo godinu dana nakon fantastičnog koncerta u Saxu, Oridano Gypsy Jazz Band vraća se na „mjesto zločina“, a tom prilikom predstavit će svoj četvrti album „Swing of Swings“.

Prošlo je godinu dana od vašeg prethodnog koncerta u Saxu. Kakvi su dojmovi s koncerta?
Imali smo privilegiju da posljednjih godinu dana nastupamo vrlo intenzivno i da posjetimo zaista neka nevjerojatno lijepa mjesta i održimo koncerte za pamćenje. Jedan od tih bi definitivno bio i naš nastup u Saxu prošle godine. Atmosfera je bila vrhunska, sound fenomenalan; sve u svemu, pravi gypsy jazz spektakl.

Predstavljate album "Swing Of Swings". Kako biste svojim riječima opisali ovaj album?
"Swing of Swings" svojevrsni je nastavak priče "Hot Club of Croatia", započete s istoimenim albumom (Oridano Gypsy Jazz Band - "Hot Club of Croatia") izdanog 2016. za izdavačku kuću Hitchtone Music & Promotion, a ona će službeno izdati i ovaj album početkom ožujka koji će biti dostupan na svim važnijim online servisima (iTunes, Deezer, Spotify...) i YouTube kanalu.

 

 

Koje biste djelo s albuma posebno istaknuli?
Na albumu "Swing of Swings", za razliku od prošlog izdanja na kojemu su bile isključivo Django Reinhardtove kompozicije, zastupljene su najizvođenije gypsy jazz uspješnice kako na nastupima Oridano Gypsy Jazz Banda, tako i na najvećim svjetskim festivalima ovog žanra kao što je primjerice "Festival Django Reinhardt - Samois sur Seine". To su kompozicije poput "Coquette", "Wawes of Danube", "Topsy".

Kada biste trebali izdvojiti najbolju osobinu i djelo Djanga Reinhardta, što biste odabrali?
Mnoge su anegdote vezane uz tog velikana jazz gitare kojima su pokušane biti približene neke njegove osobine koje su ga i činile tako velikim, no neupitno kao prva asocijacija pada nam na pamet samo jedna riječ: sloboda. Ako bismo trebali izdvojiti jednu kompoziciju koja obilježava našu fascinaciju Djangom Reinhardtom te njegovim opusom, bila bi ''Douce Ambiance'', što u prijevodu znači dobra atmosfera koju i očekujemo na prvom koncertu naše ''Swing of swings'' turneje koja počinje 20. siječnja u zagrebačkom klubu Sax.

Jazz se u Zagrebu ponovno budi. Kako biste komentirali trenutnu jazz scenu u Zagrebu?
Posljednjih godinu-dvije, hrvatska, a pogotovo zagrebačka jazz scena doživljava potpunu renesansu. Uistinu je divno vidjeti kolege kako mnogo nastupaju jer zaista imaju što pokazati.

Kako se pripremate za nastupe uživo?
Kao što smo nebrojeno puta znali istaknuti, nastupi uživo su svojevrstan blagoslov. Imamo tu sreću da posljednjih nekoliko godina toliko intenzivno nastupamo uživo da se za iste jednostavno ne stignemo pripremiti, haha...

Što publika može očekivati od vašeg skorašnjeg nastupa u Saxu?
Garantiramo Vam instrumentalni gypsy jazz spektakl!