Intervju

Mihael Prosen – NORD:

Mihael Prosen – NORD: "reciklaža glazbe se danas izgleda jedino nagrađuje"

U sklopu njihovog prvog klupskog nastupa u Zagrebu, u srijedu 18.11., u sklopu programa Good Vibrations, porazgovarali smo s Mihaelom Prosenom, pjevačem i basistom alter rock benda NORD. NORD je riječki bend, koji je početkom ove godine preko noći "izniknuo" na našoj sceni. Predstavili su se teaserom za pjesmu "Play Restart" i riječima "Hello world, we are NORD". U međuvremenu su odradili nekolicinu nastupa po Hrvatskoj, prijavili se na banjalučki Demo Fest, gdje su odnjeli dvije pobjede, za najbolji bend ( od 450 prijavljenih ) te je sam Mihael osvojio nagradu za najboljeg basistu.

NORD je početkom godine samo odjednom izniknuo iz sjene. Predstavili ste se na Facebooku uz pjesmu "Play Restart" i riječi "Hello world, we are NORD". U međuvremenu izbacili ste još dva singla "Shadows" i "So Alive", prijavili se na Karlovačko RockOff natjecanje gdje niste ušli u finale, ali zato ste ovo ljeto pobijedili na banjalučkom Demo Festu. Evo i pitanja; kako je NORD nastao, i gdje ste se skrivali do sada?
Nastali smo u listopadu 2013.g.,nekih godinu dana nakon prestanka mog rada u bivšem bendu Father. Okupio sam ekipu kroz nekoliko mjeseci i krenuli smo raditi na pjesmama te snimili u roku godine dana pet pjesama, koje smo prije nepunih šest mjeseci krenuli promovirati,online te na live nastupima. Skrivali smo se u prostoriji za vježbanje, čekali smo da sve sjedne na svoje mjesto pa tek onda izašli iz "garaže", kad smo bili sigurni da je to, to, da je sve posloženo kako spada... I eto nas. 

Tri singla ste do sada objavili, kada možemo očekivati prvi album?
Datum izlaska prvog albuma je petak 25.03.2016. To je barem plan!  A vidjet ćemo kako će stvari teći, često bude raznoraznih zastoja i neočekivanih tehničkih problema koji znaju produžit snimanje, ali evo nadamo se da ćemo ipak sve stići kako smo planirali. Pet pjesama je snimljeno, a ulazimo u studio u 12.mj. ove godine kako bi snimili ostatak albuma.

Osim glavne nagrade za najbolji demo bend, ti si osvojio i nagradu za najboljeg basistu. Kakav je osjećaj pomesti dvije glavne nagrade na jednom takvom natjecanju, i to sve par mjeseci nakon izlaska na scenu?
Divan osjećaj! I nevjerojatan u biti... Nismo to očekivali stvarno, sam ulazak u finale tog natjecanja na koji se je prijavilo preko 450 bendova je već bila ogromna stvar za bend koji postoji nepune dvije godine, a sve ovo poslije...čudo!  Zahvalni smo publici i žiriju na nagradama i motivaciji za daljnji rad, to nam je veliki "push" prema naprijed.

Demo Fest - Mihael Prosen, dodjela nagrada za najboljeg basistu.Na Demo Festu u Banja Luci Mihael je osvojio nagradu za najboljeg basistu

Koja je najveća stilska razlika između tvog bivšeg sastava Father i NORD-a?
Pa to će najbolje prosuditi sama publika, ali rekao bih da imamo dosta drugačiji pristup, klavir daje jednu drugačiju dimenziju i atmosferu, čini mi se da je i pjevanje podosta drugačije, a i nema više toliko doticaja konkretno s metalom, tj. skoro pa nikakvog, iako i dalje ima žestokih dijelova i riffova, ali možda više na neku RATM foru. A uostalom, četiri nova čovjeka, naravno da je razlika samo zbog toga već velika...

Kako teče kreativni proces u NORD-u? Jesi li ti sam glavni i odgovorni za nove ideje i pisanje pjesama pa se bend posloži, ili svatko daje svoje ideje pa se prebere što vam više odgovara?
Ne, kolektiv je zaslužan, i stvarno nema nekog pravila.. Neke pjesme su nastale uslijed jamanja, neke planirano, neke od jednog riffa pa se bend nadoveže. Stvarno je svaka pjesma priča za sebe, a evo čak i neke tekstove radimo gitarista i ja zajedno. 

Od kud crpiš inspiraciju za nove pjesme? Svakodnevne situacije, knjige, filmovi, neki drugi oblik umjetnosti, ili jednostavno sjedneš i pišeš pa što izađe?
Svakodnevne situacije prvenstveno, ali da, sjedneš pa krene. Ili u lošijem scenariju - ne krene, haha, a to je onda problem. Iskreno, to mi je najteži dio, napisati tekst. Onaj period kad je već frka i zadnji čas jer pjesma muzički čeka gotova, i onda sjedneš, sam si ispred praznog papira, i par sati kasnije ništa, nula. Previše je posla, previše obaveza, previše stresa, i onda je teško uhvatiti vremena za opustiti se, posložit i krenuti. A nije da je dovoljno samo sjest i evo pjesme. Treba se stvarno ufurati i uć' u taj cijeli proces (ako želiš napraviti nešto kvalitetno), a ponekad je to užasno teško bas zbog daily obaveza i posla. Mašina te uzme svakodnevna, treba raditi i zaraditi novce kako bi se mogli i dalje baviti time što volimo najviše. Eto, o tome ću pisat.

Koji su planovi za NORD za 2016. godinu, ako postoje uopće?
Planovi su izlazak albuma, 25.03., a do tada svirati što više, prezentirati naš materijal što većem broju ljudi, kontaktirati izdavače unutar i van regije, distributere, te svirati na barem tri velika strana festivala te par domaćih na ljeto 2016. 

Čime se još baviš osim sviranjem?
Voditelj sam River Puba u Rijeci, a osim NORD-a sviram u još par akustičnih i cover sastava – Tri kralja, Kung Foo Fighters, zatim etno sastav Svarica. S cover sastavima se da nešto i zaraditi pa recimo da tu spajamo ugodno s korisnim.

Koji album ti je u zadnje vrijeme okupirao playlistu i zašto? Izdvoji nam pet bendova s regionalne scene koje voliš rado poslušati?
Pa recimo, Florence + The Machine, Tame Impala, Fever Ray, Mastodon. Ta četiri benda su mi aktualna zadnjih tjedan  dva. A zašto? Pojma nemam. Malo je zahladilo pa paše taj neki đir valjda  Iako pašu uvijek pošto su super bendovi. A s regionalne scene volim poslušati, recimo Veju  etno sastav iz Pazina, riječke dečke, Jonathan i Kryn, krčki Brain Production te Elyn Porter iz Labina. 

Što bi rekao da ti je najveća nit vodilja u životu? Imaš li koju životnu mudrost da bi podijelio s našim čitateljima?
Budite svoji i ne jebite dva posto što drugi misle o vama i što će tko reći o vama i vašim postupcima. Živi svoj život do kraja, imaš samo jedan. Eto, to se trudim raditi iz dana u dan, vise ili manje uspješno, kako koji dan 

Ima li kruha od glazbe?
Ako govorimo o autorskim bendovima – vjerojatno DA, ako ćeš svirati ono sto je popularno, aktualno i što se sviđa širim masama. Ne znam bas dal ih je puno kod nas, ako ne računamo na zabavnjake. A ako radiš ovakvu glazbu kao sto radimo mi, onda je odgovor - NE, barem zasad i barem koliko ja znam iz svog primjera. Može se zaraditi svirajući covere na ovaj ili onaj način. pa onda zarađen novac opet utučeš nazad u ono sto ti je najvažnije, a to je autorski bend. Dakle reciklaža glazbe se danas izgleda jedino nagrađuje, a nažalost za autorske projekte ima sve manje strpljenja kod publike i čini mi se da nema tolike želje za novom kvalitetnom glazbom. Nadajmo se da je to samo faza i da će se stvari promijeniti, jer iskreno ne čini se baš bajna situacija. Vidim to i kod sebe u klubu koji vodim, za razne cover i tribute sastave često ti treba još jedan klub koliko je zanimanje među ljudima, ali zato za autorski bend publiku možeš nabrojati na prste jedne ruke, kad je bolji dan – dvije ruke  Nadajmo se da je to samo faza koja će se uskoro promijeniti.

Za kraj nam reci osim Good Vibrationsa u Zagrebu, 18.11., gdje vas se još kroz narednih mjesec dana može uhvatiti?
Za sad imamo, osim Zagreba, dogovorene još dvije svirke, jedna je u Rijeci, Palach, 30.11., sviramo kao gosti grupi My Baby iz Nizozemske, a 11.12. smo u Beogradu na RockSvirke festivalu!

NORD na Facebooku

Osvoji upad na Good Vibrations 18.11.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."