Intervju

Mephisto's Requiem -

Mephisto's Requiem - "Ubili smo Boga u Sotoni"

Zagrebački metal bend Mephisto's Requiem svoje početke vuče još iz 2006. godine. Tijekom godina projekt je rastao, neki članovi su se mijenjali, a sada napokon mogu reći kako je ova trenutna postava "onaj pravi" Mephisto's Requiem. Osim što intenzivno rade na albumu, ekipa će ubrzo nastupiti i u KSET-u u sklopu "Invasion from the East" večeri. Upoznajte Mephisto's Requiem.

Za početak, kako biste svojim riječima opisali što stoji iza imena "Mephisto's Requiem"? Kako biste se opisali kao bend?
Projekt je nastao 2006. kao dio borbe protiv NWO-a i borbe sa vlastitim demonima kao proizvod frustracije i nemoći unutar sustava koji nas sve pritišče kao indiviualne osobe te guši kreativnost umjetničkog stvaralaštva općenito.

Sam naziv "Mephisto' s Requiem" nastao je igrom riječi značenja "ubili smo Boga u Sotoni" – barem njenom fizičkom obliku koji je po Goetheovom Faustu već zarobljen u vlastitom paklu. Baš radi toga kao simbol-logo projekta odabrali osmi simbol Necronomicona.
S vremenom smo obišli veći dio Hrvatske i stekli mnoge fanove, no bilo je izmjena u postavi koju smo prošle godine zapečatili i projekt nakon 9  godina postaje bend. Danas Mephisto's Reqiem tvore: Zlajo – Zlatko na bubnjevima, Džodan – Tomislav na basu i vokalu i Anča – Ivana na gitari. Inače smo kao bend ovako jedna vrlo vesela pojava.

Kao svoj žanr navodite diagnostic metal što je  dosta neuobičajen žanr. S kojim bendom bi se usporedili, a koje bi naveli kao uzore?
Pa ne bi se uspoređivali ni sa kojim bendom jer nam nije u cilju biti kao drugi bendovi. Ono što pokušavamo ostvarit je originalnost i kreativnost, ukoliko je to moguće, s obzirom da ne postoji nešto što već nije viđeno i odsvirano – tu se trudimo začiniti stvari na naš način pa neka ekipa diagnosticira o kojem se žanru radi s obzirom da  su nam glazbeni ukusi unutar benda šarenoliki. Od tuda i diagnostic - to smo si sami dodjelili baš iz tog razloga jer ne želimo biti kategorizirani

Imate i novo lice u postavi. Kako se slažete kao bend? Mislite li da ste sada naišli na "dobitnu kombinaciju"?
Da, imamo našu Ivanu. Ona je nešto najbolje što se ovom bendu dogodilo. S njom nema zabušavanja kad je rad u pitanju te je odgovorna za konačne verzije pjesama jer je netko više morao stati na kraj konstantnom mijenjanju pjesmama zbog smjene gitarista. Takav antivirus na gitari je nešto što bi si svaki bend trebao osigurati, hahahah. Inače kao bend super funkcioniramo. Mislimo da smo svo troje u kompletu "dobitna kombinacija".

Kako nastaju vaše pjesme? Ima li netko glavnu ulogu u tome ili svi zajedno radite na materijalima?
Naravno da svakome od nas doma padne nešto na pamet pa se to zapiše negdje i šalje međusobno, ali što se samog nastanka pjesama tiče, one nastaju na probama i na njima radimo svi zajedno. Tri glave su uvijek bolje od jedne.

Kakvu poruku želite poslati kroz svoju glazbu? Koji vam je motiv u stvaranju?
Poruka koju pokušavamo poslati je : Ljudi otvorite oči i nemojte dozvoliti Internetu i medijima da vam diktiraju tko ste te što, kako i gdje trebate nešto raditi. "Mi" smo ti koji imaju moć, ne "oni". Mućnite malo svojom glavom.

Mislite li da kroz glazbu možete prenijeti takvu poruku?
Apsolutno da. Glazba je najjače sredstvo za prenošenje poruka i djelovanja na ljude, pogledajte samo ekipu koja sluša cajke 

Je li se taj cilj mijenjao s postavama ili je ideja uvijek ostajala ista?
Ideja i tematika samog benda kao i pjesama je oduvijek ista, a i vjerujemo da će takva ostati.

Planirate li neki materijal uskoro izbaciti kao album? Kakva su očekivanja?
Nakon demo singla "Warning" intenzivno se radi na albumu pod imenom "Sulphuric Landscape". Bit će to nešto sasvim drugačije i izazovno za slušanje.

A što očekujete od skorašnje svirke u KSET-u 30. rujna?
Totalni kaos. Naravno dobru svirku, zabavu i druženje.

I za kraj, imate li možda neku poruku za naše čitatelje?
Uživajte u životu. Make love, not war.