Intervju

Mando Diao:

Mando Diao: "Svaki se put odlično provedemo u gradu, a hranu obožavamo!"

Mando Diao napokon stižu na dugoočekivani prvi samostalni koncert u Zagrebu 7. veljače, nakon što su 2012. godine premijerno nastupali pred hrvatskom publikom na INmusic festivalu. Šveđani upravo u Zagrebu započinju europsku turneju, a prate ih odlični The OBGMs. U svibnju prošle godine Mando Diao izdali su osmi studijski album „Good Times“ i započeli novo poglavlje benda, a zagrebački koncert i novo diskografsko izdanje bilo je povod našeg razgovora.

Vaš je prvi nastup u Hrvatskoj bio 2012. u sklopu INmusic festivala. Kada vam netko spomene Hrvatsku, što vam prvo padne na pamet?
Mnogo stvari. U Zagrebu smo bili nekoliko puta i prije dvije smo godine svirali na festivalu u Varaždinu. Svaki se put odlično provedemo u gradu, a hranu obožavamo! Prošli smo put dobili neko odlično hrvatsko vino. Vožnja prema planinama je također bila lijepa!

Sljedeće godine slavite dvadesetu obljetnicu postojanja. Jeste li svjesni da je prošlo već toliko godina?
Teško je za povjerovati! Vrijeme brzo leti. Po drugoj strani, kada počneš razmišljati o svemu što se dogodilo, shvatiš da je to nešto fantastično. Još uvijek volimo to što radimo i sretni smo s pozicijom na kojoj je bend danas. Jako se dobro osjećamo!

Koja je najbolja pouka koju naučio kao član grupe?
Teško je reći. Kada smo prvi put išli u Japan bio sam jako tjeskoban. Sve mi je bilo novo. Od tada sam vidio mnogo od svijeta i naučio mnogo. Naučio sam kako funkcionirati unutar grupe, to je jedna vrsta obitelji koja nas je mnogo naučila.

Švedska glazbena scena je iznimno utjecajna u svijetu. Što se događa u toj državi? Što čini švedske glazbenike toliko uspješnima?
Ha! Ljudi su to nebrojeno puta pokušali objasniti. Tko zna. Možda zbog toga što pjevamo puno kada pijemo? Ozbiljno, postoje posebne pjesme koje se pjevaju kada pijemo na eks. Ili možda je zbog glazbenih škola, ili zbog dugih mračnih zima u kojima ništa drugo ne možeš raditi osim naučiti svirati neki instrument.

Osmi studijski album nosi ime "Good Times". Što je, po tvom mišljenju, najbolja karakteristika albuma?
Najbolje je to što je album prirodan. Napravili smo ga zajedno u studiju. Mnogo je toga snimljeno na svirkama uživo. Radi se o zajedničkom projektu na koji sam jako ponosan. Svi su bili uključeni.

Što je bila najveća inspiracija za album?
Mnogo je priča o stvarima koje smo prolazili kao grupa. Ponovo smo htjeli biti bend, pronaći uzbuđenje svirajući zajedno. To je bila velika inspiracija i početak priče. Inspirirale su nas i razne stvari s kojima se suočavamo i koje se trenutno događaju u svijetu.

Što su "Good Times" (dobra vremena) za vas?
Volimo dobre tulume. Noćni život, plesanje, dobru glazbu. Nadamo se da Mando Diao to prenosi i publici. To je oslobađanje velike energije. To su good times!

Koja se glazba vrti na vašoj trenutnoj privatnoj playlisti?
Stalno se mijenja. Nedavno je bend jako puno slušao "Last Waltz". Ponekad su to Rolling Stonesi, ponekad je Prince ili Bootsy Collins. 

Što je najbolje na turnejama, osim samih svirki?
Upoznavanje fantastičnih ljudi. Vratili smo se baš iz Azije gdje smo sreli ekipu s kojom smo surađivali prije skoro deset godina. Bilo je zabavno vidjeti ih opet. Naša je publika super, volimo ih sve upoznati. Osim toga, znaš, volimo jesti. Hrana je dobra i dobra večera je uvijek cijenjena.

Što može publika očekivati od skorašnjeg nastupa u Zagrebu?
Energiju, puno energije. Nadam se da ste spremni!