Intervju

LUCE

LUCE

Prije otprilike tjedan dana na YouTubeu je osvanuo spot za pjesmu „Možda mi“. Sjetnih nota, dirljivog teksta i impresivne vokalne izvedbe, proširio se kao kuga po bespućima interneta i, u vrlo kratkom vremenskom periodu, skupio preko deset tisuća pregleda. Neki bi rekli da zvuči kao milo nedonošče Balaševića, Lvkyja, Dekleve ili nekog drugog majstora sklapanja žilorezajućih i srcekidajućih nota, dok bi se drugi tek kleli na famoznost vokala i vlastite suze koje su kradom brisali tijekom tridesetog puštanja već spomenute pjesme. A tko stoji iza toga?

U šarolikom spektru novih lica hrvatske scene našla se i LUCE - mlada, perspektivna, posebna.

Upoznali smo ju u ponedjeljak, 26.5., u toplom interijeru galerije Velvet u strogom centru Zagreba, na promociji njenog, već spomenutog, spota za singl „Možda mi“. Pod prigušenim svjetlima i okružena gotovo hipnotiziranim licima, koja su, s oduševljenjem, objeručke prihvaćala svaku notu i svaki stih, očarao nas je njen zvonki alt i njena pojava - jedonstavna, skromna, naoko povučena, a opet tako energična.

Promocija je počela u devet sati projekcijom spota, a nastavila Lucijinim izvedbama obrada raznih stranih standardnih uspješnica kao što su „I feel good“ Nine Simone, „Give me one reason“ Tracy Chapman, „Rolling in the deep“ Adele, ... Vokalnu podršku došli su joj pružiti Damir Kedžo i Ivana Kindl, s kojima je otpjevala „Wake me up“ Aviciija i „Been around the world“ Lise Stansfield. Sve je proteklo u prilično smirenom tonu, odabir pjesama je fantastično legao Lucijinom vokalu, a iz publike su se često mogli čuti oduševljeni povici. Pred kraj je otpjevala „Stand by me“ Ben E. Kinga, koju je posvetila svojim roditeljima i - skoro zaplakala. Na inzistiranje brojne publike, za kraj je još jednom izvela „Možda mi“, s tim da je skoro nadglasana od strane iste te publike, i zaključila večer u deset sati.

Još uvijek emotivna i pod dojmom, LUCE nam se, na koncu, pridružila na čašici razgovora i popričala o glazbi, planovima za budućnost i sebi općenito.

Poznatija kao LUCE, Lucija Ćustić je simpatična dvadesetšestogodišnjakinja koja se, kako kaže, hobistički oduvijek bavi pjevanjem, ali je tek nedavno shvatila kako je to ono na čemu uistinu želi ozbiljno raditi, čega je produkt i pjesma „Možda mi“, koja je tek početak njene glazbene afirmacije na ovim prostorima. S jedanaest godina upisala je osnovnu glazbenu školu, a glasnice je protezala i na Rock akademiji, što je, osim njenog prirodnog talenta, vjerojatno, u neku ruku, i zaslužno za čistoću, tehnički perfekcionizam i lakoću izvedbe čak i vokalno vrlo zahtjevnih pjesama.

„Što se tiče pjesme 'Možda mi' i odluke o mom ozbiljnom pristupu glazbi, sve je počelo kad sam, prošle zime, upoznala Emu Gušavac, moju današnju menadžericu. Tad je sve počelo 'kuhati'. Pjesma postoji već skoro godinu dana, ali je bila, u originalu, na engleskom, sve dok Ines Prajo, koja inače radi s Meritasicama, Jelenom Radan, Massimom, nije napisala tekst kakav je danas. Sve u svemu, finalni produkt, od finiširanja pjesme, pa preko studija i mastera, razvio se u proteklih pola godine.“

Osim stvaralačke suradnje s Ines Prajo, te one vokalne s Damirom Kedžom i Ivanom Kindl, surađivala je i s Lukom Nižetićem, koji je, osim što ju je te večeri došao podržati, radio spot za već spomenutu pjesmu. Na pitanje kako je do suradnje došlo, odgovara: „Ema nas sve vodi, tako da smo se preko nje svi povezali, a i Luka je taman krenuo sa svojim redateljskim ostvarenjima, pa se sve tako ujedno spojilo“.

Osim rada na svojoj solo karijeri, pjeva back vokale Ireni Žilić, mladoj i zapaženoj kantautorici, koja se predstavila i ove godine na Gričevanju. Lucija za Irenu kaže da su najbolje prijateljice još iz osnovne škole, pa je ta suradnja bila logičan slijed događaja u karijerama obiju glazbenica.

Nakon predstavljanja prvog singla, osjetna je potreba publike za još glazbenih ostvarenja ove mlade glazbenice, pa su se tako i stvari krenule ubrzano razvijati na polju novih pjesama i suradnji. O vrlo bliskim planovima za budućnost, LUCE nam govori: „Postoje neke moje demo snimke na engleskom, koje će biti snimane u hrvatskoj verziji. Osim hrvatskih i prvotne engleske verzije će biti već negdje predstavljene, od „Možda mi“, odnosno „If only“, i „Confusing“, koja tek treba nastati na hrvatskom i koja je malo drugačijeg, blues štiha. Od suradnji, spremaju se stvari s Aljošom Šerićem iz Pavela i Vinkom Ergotićem iz Nellcote, kojem također pjevam back vokale.“

LUCE se, također, osvrnula i na glazbenu scenu danas i na to kako sebe vidi u toj čitavoj priči: „Jako mi je drago što se napokon pokreće novi val kantautorstva i underground scene, iako je još uvijek, na žalost, premali broj publike koji te ljude prepoznaju kao kvalitetne. Tu mislim na glazbenike kao što su Irena Žilić, Lovely Quinces, Elephant and the Moon, Nina Romić. Sebe vidim negdje između te underground kantautorske scene i neke komercijalnije glazbe. Sad... Treba to izbalansirati nekako.“

Bojom i čistoćom glasa zadivila je mnoge. Iako snažan alt, s lakoćom dotiče visine, a krasi ju fina vokalna „masnoća“ i topao, pa gotovo country, prizvuk. Ipak, često je uspoređuju s Adele.

„Adele je Adele. Nema se tu što previše filozofirati. Svi kažu da je do boje glasa, iako meni nije toliko slična. Mislim, ujutro, iskreno, više zvučim kao Nick Cave“, kroz smijeh nam komentira LUCE.

Još uvijek razdragana i okružena dragim ljudima koji se guraju pokušavajući joj stisnuti ruku, pružiti podršku i pohvaliti, LUCE je, za kraj, poručila: „Puno hvala svima na lajkovima, šerovima i svim pozitivnim komentarima. Ja sam se uistinu iznenadila jer uvijek očekuješ da se nekome neće svidjeti, pogotovo zato što je pjesma u stilu 'sjedni doma i reži žile', nije neka veselica. Al' eto, ne znam je li to sreća ili se poklopilo ili je stvarno dobra pjesma, ali reakcije su stvarno pozitivne i jako sam sretna zbog toga. Ne mogu reći ništa drugo no - veliko HVALA.“

Sigurni smo da će se za LUCE još itekako čuti, a mi joj, od srca, želimo svu sreću i uspjeh u daljnjem radu i glazbenom stvaralaštvu. Do tada uživajte u singlu prvijencu „Možda mi“ i pripremite koju maramicu, za svaki slučaj.

 

Tekst: Josipa Popović

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."