Intervju

Liars o novom albumu ususret nastupu na SuperUho festivalu

Liars o novom albumu ususret nastupu na SuperUho festivalu

Liars su tijekom svojih sedamnaest godina postojanja u tri navrata gostovali u Hrvatskoj, svaki put promovirajući aktualni album, a njihov posljednji nastup ostat će zapamćen kao jedan od vrhunaca, i za mnoge najvećih iznenađenja, prvog Terraneo festivala.

Odsviravši presjek karijere prilično su vjerno demonstrirali vlastitu transformaciju od velikih nada njujorške dance punk scene s početka stoljeća, do glasne i nerijetko bučne plesne elektronike koja njihovim zvukom dominira zadnjih desetak godina. Sada dolaze na SuperUho festival, a ususret nastupu, saznali smo što možete očekivati i pokoji detalj o novom albumu.


Novi album "TFCF" izlazi u kolovozu. Kako biste ga opisali vlastitim riječima?
TFCF je tužan i veoma intiman. Glazba je prilično neugodna.

Što je bila najveća inspiracija za album?
Preselio sam se na jedno mjesto do kojeg se može doći samo brodom. Postao sam opsjednut neorganiziranim ritmovima koji dolaze iz prirode. Ocean, drveće i životinje su raditi predivne zvukove koji kada se spoje tvore ovu čudnu, fragmentiranu harmoniju.

Što vama osobno predstavlja dizajn omota albuma?
Često sam se osjećao kao da sam u braku s ostalim članovima benda. Više nisam. Čudno je, ali istovremeno i prilično oslobađajuće.

Koja pjesma na novom albumu je vaš osobni favorit?
To je pjesma "No Tree No Branch". Ona jednostavno ispada iz vremena. Volim ju izvoditi uživo, ali je prilično komplicirana.

Kako nastaju vaše pjesme?
Sjedim u studiju dan za danom i pišem mnogo pjesama. Ne želim prestati, ali ne želim se ni previše udubiti u to što radim. Radim tako dva mjeseca nakon čega pregledavam što sam sve stvorio.

Brišete granice između glazbenih žanrova. Što mislite o žanrovskoj podjeli glazbe?
U potpunosti sam tome posvećen. To bi se moglo poistovjetiti s brisanjem granica između rasa, spolova ili seksualnosti. Što prije prestanemo etiketirati nešto slično, prije ćemo postati bolji ljudi.

Uskoro nastupate na SuperUho festivalu u Hrvatskoj. Što publika može očekivati od vašeg nastupa?
Jako sam uzbuđen jer sviramo pjesme svakog albuma koji su Liarsi dosad objavili. Neke od njih nismo nikada svirali uživo, što je istovremeno zastrašujuće i fantastično!

Imate li kakve rituale prije nego što izađete na binu?
Da, prilično sam praznovjeran pa radim svakakve glupe stvari. Moram slušati glazbu i plesati u backstageu kako bi povećao puls.

Koje je vaše dosadašnje najbolje i najgore festivalsko iskustvo?
Hm... jednom smo svirali na festivalu u Italiji gdje je nestalo struje tijekom nastupa. Bilo je grozno. No, sišli smo s pozornice i odsvirali ostatak koncerta acapella uz pomoć publike. Tako da je najgore iskustvo postalo najbolje.

Maja Trstenjak
Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report