Intervju

Ja sam autor: Maja Posavec

Ja sam autor: Maja Posavec

Uvijek originalna i posebna glazbenica i glumica Maja Posavec nedavno je predstavila dugoočekivani studijski album "Bye bye Saturn". Album je nastajao tri godine, a publika ga je imala priliku okusiti singlovima "Trnoružica", "Biljke" i "Daleko od nas". Detalje o novom albumu, autorskom procesu i položaju autora u društvu otkriva rubrici "Ja sam autor".

Tri godine ste radili na albumu "Bye Bye Saturn". Što je bio razlog ovako dugom radu na albumu?

Pa, kada gledam da to ipak nije jedino što radim u profesionalnom smislu, tri godine se ne čine tako dugačak period. Uzmimo u obzir još i to da je zadnja godina, ova prošla, bila vrlo nepredvidiva i na par mjeseci doslovno je sve stalo pa tako i snimanja. Proces nastanka, pa snimanja pjesama je za mene još uvijek kompleksan. Nemam čistu sliku kako želim da pjesma zvuči tako da mi je potrebno vrijeme u kojem mogu isprobavati i mijenjati sve dok ne osjetim da je to-to.

 

Koja je najveća posebnost ovog albuma?

Vjerujem da je najveća posebnost moja opuštenost, tj. iako se radi o baladama cijeli album ima jedan odmak od emocija, odnosno barem sam ja s tim stavom išla pred mikrofon. Dakle, dala sam si dozvolu da snimim npr. pjesmu "Biljke" u neo soul aranžmanu a onda opet da neke pjesme tipa "Bye Bye Saturna" da budu potpuno eterične, iskrene i krhke, jednostavne u izvedbi i aranžmanu samo glas i gitara. Dakle, album je odraz mene, užasno osjećajan a onda malo i neozbiljan.

 

Koja pjesma s albuma je Vaš favorit i zašto?

"Selidba", samo zato što je potpuno a cappella i jer sam tekst pjesme mijenjala što sam mislila da je nemoguće, tako da sam ponosna na neki proces koji je za mene bio nov. Ideja je nastala u čitanju scenarija za film kao pjesme. Sigurno nisam prva to napravila. Već nas puno razmišlja na filmskom jeziku. Dalje, pjesma možda nije hit singl ali je moja mala pobjeda nad svojim uvjerenjem.

 

 

Kako izgleda Vaš kreativni proces? Kako nastaju Vaše pjesme?

Pjesme nastaju u samoći moje dnevne sobe, najčešće kada imam vremena za sebe i nisam u gužvi s obavezama. Prvo skladam melodiju i tekst na gitari, a onda pokušam to snimiti, ponekad i s dodatnim efektima ili kompjuterskim instrumentima. To bude neki prvi demo. Zatim bih poslala demo producentu Labošu ili Ivanu Kapecu. Ponekad želim samo ponoviti demo, a često se pjesma u studiju razvija i dobiva nove slojeve.

 

Kao autorica, koje načine konzumacije glazbe preferirate da Vaši slušatelji koriste i zašto?

Pa iskreno, što god kome paše. Voljela bih da žive svirke budu češće jer to je neki moj teren na kojem se osjećam uvijek bolja od onoga što sam već snimila. Zato što tada imam kontrolu nad onim što radim, ovo što je snimljeno sam morala jednom pustiti, ali to ne znači da nemam zamjerki.

 

Koji su najveći izazovi s kojima se susreću kantautori u Hrvatskoj? Postoji li nešto što biste promijenili ili unaprijedili?

Hm… vjerujem da je najveći izazov bez podrške glazbenih urednika probiti se do slušatelja. Pod time mislim na neprofilirane glazbene emisije na televizijama, po mom mišljenu naprosto nemaju smisla jer ne slušaju i ne prate svi sve, ako uopće ima smisla spominjati televizijske emisije kada smo svi dostupni non stop na društvenim mrežama. No, mišljenja su ipak važna i rado prihvaćamo nove glazbenike koje je netko drugi odabrao za nas, na omiljenom radiju npr. Dakako, postoje glazbeni urednici koji prate kantautore ali to je često malo, ali ipak jako značajno i srdačno.

 

Ovih dana se često priča o preraspodjeli digitalnih prava za autore i izvođače. Koje je Vaše mišljenje o tome i jeste li zadovoljni trenutnim uređenjem sustava, posebice streaming servisima?

Pratim događaje i naravno podržavam razmjernu i pravičnu naknadu digitalnih prava.

 

 

 

Slušate li glazbu preko streaming servisa? Ako da, koji je Vaš favorit i zašto?

Čini se da je to najčešće pitanje u zadnje vrijeme. Ako me nešto baš zanima prikačim se na neki od njih i preslušam to nešto. Inače nisam tipičan slušatelj i nemam naviku slušati glazbu, vrlo određene stvari mi odgovaraju u određenim trenucima. Nedavno sam uspostavila gramofon i to mi je u zadnje vrijeme jedan od najdražih načina slušanja glazbe. Skupljam ploče!

 

Sada kada ste pozdravili Saturn, što očekujete u bližoj budućnosti?

Joj... voljela bih imati koncertnu promociju albuma na jesen kada izlazi i vinil. Očekujem neki odmor?! Očekujem barem ljeto ako već nema proljeća. Očekujem da bez očekivanja radim i dalje (glazbu).